Értékpapír értékvesztésének elszámolása

Forrás: Önadózó | Szerző: Önadózó

Címkék: értékpapírok elszámolása


Az értékpapír könyv szerinti értéke és mérlegkészítéskor ismert – felhalmozott kamatot nem tartalmazó – piaci értéke közötti veszteségjellegű különbözet összegében értékvesztést kell elszámolni, ha a különbözet a számviteli politikában meghatározott jelentős mértékű és tartósan fennáll.

Tartósnak minősül a könyv szerinti érték és a piaci érték különbözete, ha az múltbeli tények vagy jövőbeni várakozások alapján legalább egy évig fennáll. A különbözet fennállásának időtartamától függetlenül tartósnak minősül akkor is, ha az az értékeléskor a rendelkezésre álló információk alapján véglegesnek tekinthető. 

A kamatozó értékpapírok piaci értékének meghatározása során figyelembe kell venni:

  • az értékpapír felhalmozott kamattal csökkentett tőzsdei, tőzsdén kívüli árfolyamát, piaci értékét, annak tartós tendenciáját,
  • az értékpapír kibocsátójának piaci megítélését, a piaci megítélés tendenciáját, a kibocsátó a lejáratkor a névértéket és a halmozott kamatot ki tudja-e fizetni, illetve milyen mértékben tudja majd kifizetni. 

A hitelviszonyt megtestesítő, rövid lejáratú értékpapír beszerzési értéken értékelhető mindaddig, amíg a kibocsátó a lejáratkor, a beváltáskor várhatóan a névértéket és a felhalmozott kamatot megfizeti. 

A devizában fennálló kamatozó értékpapírnál az értékvesztés összegét, illetve az értékvesztés visszaírását devizában kell megállapítani, majd a nyilvántartási devizaárfolyamon kell azt forintra átszámítva a pénzügyi műveletek ráfordításai között, illetve a pénzügyi műveletek ráfordításait csökkentő tételként elszámolni. Csak ezt követően kell a mérlegforduló-napi devizás átértékelés árfolyamváltozását megállapítani. 

A hitelkockázati szempontból kockázatmentesnek minősített, valamely ország központi kormánya vagy központi bankja által kibocsátott, illetve tőkére és hozamra garantált, befektetési célú, lejáratig tartott, kamatozó, illetve diszkont értékpapírok esetében az értékvesztést nem kell elszámolni a bekerülési érték azon része után, amely a lejáratkor megtérül. 

Amennyiben a kamatozó értékpapír mérlegkészítéskori piaci értéke jelentősen és tartósan magasabb, mint a könyv szerinti értéke, a különbözettel a korábban elszámolt értékvesztést csökkenteni kell. Az értékvesztés visszaírásával az értékpapír könyv szerinti értéke nem haladhatja meg a beszerzési értéket, illetve, ha a beszerzési érték magasabb a névértéknél (névérték felett vásárolt értékpapírnál), az értékvesztés visszaírásával az értékpapír könyv szerinti értéke nem haladhatja meg az adott értékpapír névértékét.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra