Értesítés EVA feltöltési kötelezettségrõl

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az eva tekintetében az egyszerûsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény 12. § (4) bekezdése írja elõ az ún. „feltöltési” kötelezettséget, amely azt jelenti, hogy az eva-alany egyéni vállalkozóknak és társas vállalkozásoknak 2007. december 20-áig az adóelõleget a várható fizetendõ adó összegére ki kell egészíteniük.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.
www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Az egyszerûsített vállalkozói adó (eva) tekintetében az egyszerûsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény 12. § (4) bekezdése írja elõ az ún. „feltöltési” kötelezettséget, amely azt jelenti, hogy az eva-alany egyéni vállalkozóknak és társas vállalkozásoknak

2007. december 20-áig

az adóelõleget a várható fizetendõ adó összegére ki kell egészíteniük (vagyis az adóévi várható fizetendõ adó és a már megfizetett elõlegek különbözetét be kell fizetniük). A feltöltési kötelezettséget az adóévre vonatkozó bevallásban (0743-as számú bevallás) is szerepeltetni kell majd.

A feltöltési kötelezettséghez szankció is kapcsolódik, melyet az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 172. §-ának (8) bekezdése tartalmaz. E rendelkezés értelmében, ha az adózó esedékességig az adóévi várható adó összegét – figyelemmel az adóév során megfizetett elõlegek összegére is – nem fizette meg legalább 90%-os mértékben, az adó 90%-ának és a befizetett elõlegeknek a különbözete után 20%-ig terjedõ mulasztási bírság kerül kiszabásra. Amennyiben tehát az adózó rosszul „becsüli meg” a várható adóévi adójának összegét, és emiatt kevesebbet fizet be, mint a tényleges éves adójának legalább a 90%-a (ennek megítélése a 0743-as bevallás alapján történik), akkor a 90%-hoz hiányzó rész képezi a mulasztási bírság alapját.

Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal

Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. A 2007. december 31-ig beérkezõ 2008. évi új Önadózó elõfizetése esetén a 2007.decemberi számot ajándékba megküldjük. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu 

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra