Eva alany magasabb járulékalap választása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Azok az idén még nem eva alanyok, akik 2008-ban már eva alanyok lesznek, és a minimálbér kétszeresét meghaladó járulékalapot választanak, a választásukat a 08JNY nyilatkozaton tehetik meg 2007. december 1-20 között. A már eva alanyok ezt a választást a november hónapról benyújtandó 0758-as bevalláson tehetik meg!

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

08JNY Nyilatkozattal kapcsolatos fõbb tudnivalók

A 2008.évre a minimálbér kétszeresét meghaladó járulékalap választásához ezen nyomtatványt kell kitölteni abban az esetben, ha az adózó az egyszerûsített vállalkozói adó hatálya alá tartozik 2008. évtõl (azaz elõtte a személyi jövedelemadó szerint adózott az egyéni vállalkozó). Így azok az adózók töltik ki, akik 138.000 Ft-nál nagyobb összeg után kívánják a járulékokat megfizetni magasabb összegû társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében.
A Nyilatkozat benyújtható 2007. december 1-20. között, ezt követõen a nyilatkozatot elfogadására, pótlására nincs lehetõség!

A Nyilatkozat egyetlen lapból áll, a magasabb járulékalapra vonatkozó összeget Ft-ban kell kitölteni. A nyomtatvány egy adóévre szól.

0758-as bevallás

A már 2007. évben is az eva törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók nem a 08JNY nyomtatványon tudják a magasabb járulékalapot 2008. évre jelenteni, hanem a 0758 számú nyomtatványon - a 02-es lap 38-39-es sorában. Mivel a nyilatkozat december hónapban, december 20-ig tehetõ meg, ezért a 2007. december 12-ig esedékes november havi 0758-as bevalláson kell ezt azoknak a jelenleg is, és jövõ évben is eva alanyoknak megtenni, akik 2008-ban a 138.000 Ft-os minimumjárulékalapnál magasabb járulékalap után szeretnének járulékot fizetni.

Egyszerûsített vállalkozói adó - 2008. évi törvényi változások

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2007. évi CXXVI. törvény alapján az eva alanyoknak a következõ változásokra kell figyelemmel lenni:

-    Az idegenforgalomra vonatkozó szabály kiterjesztésre került minden egyéb idegenforgalommal kapcsolatos tevékenységre.
-    Kikerült az adóalapból a termékimporttal való növelés.
-    A számla, egyszerûsített számla kifejezés megszûnt, helyette a bizonylat szót használja a törvény minden esetben.
-    Amennyiben az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó meghal, akkor szintén egyéni vállalkozó örököse dönthet úgy, hogy a teljes tevékenységére (az örökölt és saját vállalkozására együttesen ) eva alanyiságot választ. Ebben az esetben nem kell figyelembe vennie az eva alany megszûnésére vonatkozó szabályokat, így nem kell leadóznia, amit egyébként a megszûnésnél kellene. Majd akkor fog ez után is adózni, mikor az örökös egyéni vállalkozó tevékenysége megszûnik.
-    Ha az eva törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó tevékenységét megszünteti, az ez után realizált bevételei és kiadásai már nem tartoznak az evás bevételébe, hanem magánszemélyként önálló tevékenységként számolja el a személyi jövedelemadó bevallásában.

Önadózó

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. A 2007. december 31-ig beérkezõ 2008. évi új Önadózó elõfizetése esetén a 2007.decemberi számot ajándékba megküldjük. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu 

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra