Feltöltési kötelezettség - 2007. december 20-ig

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Minden évben az utolsó nagy feladat a könyvelõk munkájában a feltöltési kötelezettség teljesítése. Amikor mások már az ünnepekre gondolnak, mi még lelkesen számolunk - nehogy valamelyik ügyfelünk mulasztási bírságot kapjon azért, mert nem fizette meg a várható adó legalább 90%-át…

A feltöltési kötelezettséget több adó tekintetében elõírja a törvény. Ki kell számolnunk:
- a társasági adót
- a különadót
- az iparûzési adót, a kommunális adót
- az egyszerûsített vállalkozói adót.
 
A hatályos szabályok szerint az egyes adónemekre év közben adóelõleget kell fizetni, és azt az adóév végén a várható szintre fel kell tölteni. A hatóság akkor nem szab ki mulasztási bírságot, ha a december 20-ig a tárgyévre megfizetett adóelõleg eléri a tényleges adó 90%-át.
 
NAGYON FONTOS tehát, hogy nem a várható adó 90%-át kell megfizetni, hanem a teljes, azaz a 100%-ot, csak a törvények még tolerálnak egy 10%-os változást!!
 
Az esetleges túlfizetés a bevallás benyújtása után visszaigényelhetõ, vagy átvezethetõ más adónemre.
A 2003. évi XCII. adózás rendjérõl szóló törvény alapján, ha az adózó december 20-ig a várható adó összegét nem fizette meg legalább 90%-os mértékben, a befizetett elõleg és az adó 90%-ának különbözete után 20%-ig terjedõ mulasztási bírságot fizet.
 
A feltöltési kötelezettség teljesíthetõ másik, olyan adónemrõl történõ átvezetéssel, ahol túlfizetés mutatkozik.
Azt gondolom, hogy a folyószámlák egyeztetése egyébként is meg kell, hogy történjen az év vége elõtt, azért, hogy az esetleges tartozásokat (akár egy kerekítésbõl adódó 1000 Ft-ot is!) rendezhessük. Ez ugyanis feltétele egyes adóalap-kedvezmények (pl iparûzési adó kedvezmény) igénybe vételének.
 
Társasági adó
 
A kettõs könyvvitelt vezetõ belföldi illetõségû adózónak és a külföldi vállalkozónak az adóelõleget az adóévben az adóévi várható fizetendõ adó összegére ki kell egészítenie.
Ha az adózó az Európai Uniótól és/vagy a költségvetésbõl támogatást kap, akkor e támogatások miatt elszámolt adóévi bevételbõl az adóév utolsó hónapjának 15. napjáig meg nem kapott összeget nem kell figyelembe venni az adóalap számításakor.
 
Ha a számításaink szerint a várható adó kevesebb, mint a korábban elõlegként megfizetett összeg, akkor a feltöltési kötelezettségre fizetni nem kell, de az utolsó idõszakra (hónapra, negyedévre) elõírt elõleget akkor is be kell fizetni.
 
Nem kell feltöltési kötelezettség miatt elõleget fizetni azoknak az adózóknak, akiknek az adóévet megelõzõ adóévben az éves szinten számított árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot.
 
A társasági adó feltöltésekor már foglalkoznunk kell a jövedelem-minimum szabályaival is, melyet a kormány az alkotmányossági problémákat kiküszöbölve július 1-tõl „újra” bevezetett.
Fontos ez azért, mert ha valaki veszteséges az idén, és egyébként nem keletkezne társasági adója, akkor már most döntse el, hogy jövõ májusban nyilatkozik a veszteségérõl vagy pedig megfizeti a „minimumadót”. Az utóbbi esetben ennek legalább 90%-át december 20-ig a költségvetésbe be kell fizetni.
 
Különadó
 
A különadó esetében az adóelõleg háromhavonta (negyedévente) esedékes, melyet az elõzõ évi bevallás alapján kell megfizetni. A különadó esetében az utolsó negyedévi adóelõleg az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig esedékes, ugyanúgy, mint a feltöltési kötelezettség is.
2007-ben az elsõ két negyedévre még nem kellett elõleget fizetni, mert egy viszonylag új adónemrõl van szó. Elõször a 2006-os évre adtunk le bevallást, így csak a 2007 III. és IV. negyedévére vallottunk elõleget.
Így az idén az lesz a jellemzõ, hogy december 20-ig az elõlegen kívül is fizetni kell.
A feltöltési kötelezettség nemcsak az 50 millió feletti vállalkozásoknak kötelezõ, hanem mindenkinek!
 
Egyszerûsített vállalkozói adó
 
Az adóalanyok az adóév elsõ három negyedévére, a negyedévet követõ hónap 12. napjáig adóelõleget fizettek.
December 20-ig a megfizetett elõleget az adóévi várható fizetendõ adó összegére ki kell egészítenie.
Az evásoknál ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a negyedik negyedévi adót nem a negyedévet követen, hanem decemer 20-ig kell megfizetni.
Számukra kockázatot az jelent, hogy nem tudják elõre melyik 30 napon belüli számlájuk lesz kiegyenlítve, és melyik nem. Lehet, hogy egy decemberi fizetési határidejû számla végül nem kerül kiegyenlítésre, illetve az is elképzelhetõ, hogy egy számla esedékessége január, de a partner decemberben kifizeti. Az elsõ esetben legfeljebb „túlfizettük” magunkat, amibõl nincs baj, de a második esetben adóhiány keletkezik.
A legóvatosabb megoldás, hogy minden számlánk után befizetjük az elõleget, majd a bevallással visszaigényeljük a többletet.
 
Helyi adó
 
A helyi kommunális és iparûzési adóelõleget csak a társasági adóelõleg kiegészítésére kötelezett vállalkozónak kell a várható éves adó összegére az adóév december 20. napjáig kiegészítenie.
 
Ez tehát azt jelenti, hogy csak azoknak kell a helyi adók kapcsán feltölteniük a már megfizetett elõlegeket a várható adó összegéig, akiknek az adóévet megelõzõ adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta meg az 50 millió forintot.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna
Forrás: www.adonavigator.hu

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra