Foglalkoztatás elõsegítése járulékkedvezményekkel

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A munkanélkülivé vált személyek mielõbbi elhelyezkedése, a foglalkoztatás bõvítése a célja annak a 2009. január 1-tõl hatályos törvényi rendelkezésnek, mely szerint azon, legalább hat hónapja mûködõ mikro-, kis- és középvállalkozások, továbbá civil szervezetek, akik korábban munkanélküli személy felvételével az általuk foglalkoztatottak számát növelik, a foglalkoztatás megkezdésétõl egy évig mentesülnek egyes, a foglalkoztatót terhelõ járulékok megfizetése alól.

______________________________________

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható:  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu

______________________________________

Foglalkoztatás elõsegítése járulékkedvezményekkel

A munkanélkülivé vált személyek mielõbbi elhelyezkedése, a foglalkoztatás bõvítése a célja annak a 2009. január 1-tõl hatályos törvényi rendelkezésnek, mely szerint azon, legalább hat hónapja mûködõ mikro-, kis- és középvállalkozások, továbbá civil szervezetek, akik korábban munkanélküli személy felvételével az általuk foglalkoztatottak számát növelik, a foglalkoztatás megkezdésétõl egy évig mentesülnek egyes, a foglalkoztatót terhelõ járulékok megfizetése alól. A szabályozás alapján a foglalkoztatónak a korábban munkanélküli személynek fizetett munkabér után, de legfeljebb a minimálbér 130%-a után nem kell tételes egészségügyi hozzájárulást (1.950 Ft), társadalombiztosítási járulékot (29%) továbbá munkaadói járulékot (3%) fizetnie. A kedvezmény feltétele, hogy a foglalkoztató a munkavállalót legalább két évig foglalkoztassa, továbbá a bõvített létszámot két évig megtartsa.

A kedvezmény a munkaügyi központtal kötött elõzetes megállapodás alapján akkor vehetõ igénybe, ha a foglalkoztatni kívánt személy legalább három hónapja regisztrált álláskeresõ, vagy egy éve nem folytatott keresõ tevékenységet, vagy leépítésére 3 hónapon belül csoportos létszámcsökkentés miatt került sor. (lásd bõvebben: a foglalkoztatás bõvítése és rugalmasabbá tétele érdekében szükséges intézkedésekrõl szóló 2005. évi CLXXX. törvény)

A fenti, újonnan igénybe vehetõ kedvezmény mellett a foglalkoztatók továbbra is élhetnek a START, START PLUSZ, illetve START EXTRA kártyával rendelkezõk foglalkoztatásához kapcsolódó járulékkedvezménnyel.

START kártyával rendelkezõ pályakezdõ fiatalok, START PLUSZ kártyát kiváltott gyermek gondozását, illetve családtag ápolását követõen munkát keresõk foglalkoztatása esetén a munkáltató a kártya érvényességi idején belül mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól, továbbá a 29 % társadalombiztosítási járulék és a 3% munkaadói járulék helyett járulékfizetési kötelezettsége az elsõ évben a bruttó munkabér 15%-ának, a második évben 25%-ának megfelelõ összegig terjed.

START EXTRA kártyával rendelkezõ ötven év feletti munkanélküli foglalkoztatása esetén is a kedvezmény magában foglalja a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetése alóli mentességet, továbbá az elsõ évben mentesülést jelent a társadalombiztosítási és munkaadói járulék megfizetése alól, a második évben pedig a bruttó munkabér 15%-nak megfelelõ fizetési kötelezettséget jelent.

A járulékkedvezmény igénybevételére jogosító START, START PLUSZ, illetve START EXTRA kártyák kiállítását az arra jogosult magánszemélyek még a foglalkoztatás megkezdése elõtt az állami adóhatóságnál kérhetik.

Adó-és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal                                      Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága
Forrás: www.apeh.hu

***

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek.  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÉSI AKCIÓ 2009 MÁJUS 31-IG!  5.000,-Ft könyvvásárlási bónusszal - régi elõfizetõknek is!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra