Fordított adózás az építõiparban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A számlák kiállítása hogyan bonyolódik, külön kell-e írni az anyag költségrõl, vagy az árajánlat alapján együtt számlázandó? Az anyag ÁFÁ-val mi tõrténik, hogyan könyvelem hogyan igényelhetem vissza?

ÖNADÓZÓ ÁFA KÉZIKÖNYV - 2008. ÁRA: 6.000,-Ft, - ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÕK RÉSZÉRE INGYENES! A KÉZIKÖNYV ELEKTRONIKUS FORMÁTUMBAN LETÖLTHETÕ. TARTALMÁT FOLYAMATOSAN BÕVÍTJÜK, AMELY AZ ELÕFIZETÕK ILLETVE MEGRENDELÕK RÉSZÉRE VÁLTOZATLAN FELTÉTELEKKEL ELÉRHETÕ, LETÖLTHETÕ. ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÉS: info@onadozo.hu


***

Ha a szolgáltatás áfáját nem a munkát elvégzõ fizeti meg hanem a megrendelõ az Áfa jelentésen lesz e ennek külön sora? Minden számlán fel kell e tüntetni az adószámot illetve cégnél a cégjegyzék számát, egyéni vállalkozónál az egyéni vállalkozó számát?

Az építõiparban elég gyakran fordul elõ, hogy a szolgáltatás és az anyagértékesítés egyszerre, elválaszthatatlan módon történik egymástól. Az adójogszabályok szerint azonban egyetlen ügyletre csak egyféle adózási szabályt lehet alkalmazni. Esetünkben a szolgáltatás fordítottan, az anyagértékesítés pedig egyenesen adózna, ha azok külön gazdasági események lennének. De általában nem azok. Tehát azt kell eldönteni, hogy a szolgáltatás a fõtevékenység vagy pedig a termékértékesítés.
 
(Elméletileg elõfordulhat, hogy a termékértékesítés és szolgáltatás két külön ügylet, de ekkor az árajánlattól kezdve minden körülménynek ezt a tényt kell alátámasztania, akkor lehet két számlát kiállítani, mely így idõben is eltér egymástól.)
 
A "vegyes" szerzõdésekre tehát egyféle adószabályt kell alkalmazni.
 
- egyik eset: amikor terméket értékesítek, és ehhez nyújtom azt a szolgáltatást, például hogy be is szerelem. Ekkor a termékértékesítés a fõtevékenység, és az egészet áfásan kell leszámlázni. Ilyen lehet például egy klíma értékesítése, melyet beszerelve árulunk.
 
- másik eset: amikor építési szolgáltatást nyújtok, de ahhoz az anyagot is én viszem. Ekkor a szolgáltatás a fõtevékenység, és a termékértékesítés ehhez járulékot melléktevékenység. Ilyen például a villanyszerelõ szolgáltatása, ahol a szerelési tevékenységéhez szükséges kapcsolókat is õ adja.
 
Az elsõ eset könyelésével gondolom nincs probléma, mert áfásan vásároltam, áfásan adtam el, ez volt korábban is.
 
A második eset könyvelésénél a beérkezõ számláknak van áfa tartalma, míg a kimenõ számlák nettó összegûek. Így a vállalkozónak az ügyletbõl csak visszaigényelhetõ adója lesz, melyet a rá vonatkozó bevallási gyakoriságnak megfelelõen az adóhivataltól visszaigényelhet.
A kiállított számla nettó összegû, arra ugye áfát nem kell bevallani, ezt a 0865-ös bevallás 4-es sorába kell feltüntetni, mint adólevonással járó adómentes belföldi értékesítés. A beérkezõ 20%-os áfát tartalmazó számlát a bevallás 70. sorában kell szerepeltetni, mint belföldi beszerzés.
 
A számla kiállításánál a vevõ adószámát kell feltüntetni minden olyan esetben, amikor az adófizetési kötelezettség õt terheli, azaz a fordított adózás szabályai szerint kiállított számlákban. A cégjegyzékszámot és a vállalkozói igazolvány számot az áfa törvény nem írja elõ kötelezõ tartalmi elemként. Más jogszabály alapján viszont az egyéni vállalkozói igazolvány számot fel kell tüntetni a számlán - például szja törvény - mert különben adóelõleget kell vonni  a számla értékébõl, mint pl. a bérbeadásnál, ha azt nem egyéni vállalkozóként végzik.
 
 
Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna
www.adonavigator.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra még 11.756,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu  

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Jurányi Bedenekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A megrendeléshez kérjük megadni a számlázási és szállítási címet. Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra