Gondolatok az ingatlanadóról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ám legyen – beszélgessünk az ingatlanadóról, valahogy mindig elõjön ez a téma. Most is itt van: a Kormány válságkezelõ programja 2010 január 1-tõl tervezi bevezetni az általános értékalapú ingatlanadót – a méltányosság elveinek figyelembe vételével. Most mondom, mindjárt az elején: olyan ingatlanadó, amely általános is, meg méltányos is – olyan nincs.

___________________________________

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható:  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu

___________________________________

Gondolatok az ingatlanadóról

Szóval van ez a válság, amelynek habjain jön az ingatlanadó, amely általános is, meg méltányos is. Az általános nyilván azt jelenti, hogy minden ingatlanra kiterjed. A méltányos pedig  nyilván azt jelenti, hogy nem terjed ki minden ingatlanra. Itt végezhetünk is a témával – mert eljutottunk egy ellentmondáshoz, amelynek feloldására Magyarországon soha nem lesznek képesek. Olyan általános ingatlanadó, amely méltányos –  olyan nincs. 

A válságkezelõ program szerint a méltányosság azt jelenti, hogy az alacsonyabb értékû ingatlanok terhelése a jelenlegi szinten marad, a magasabb értékû ingatlanokhoz pedig magasabb adókulcs tartozik. Jól gondolom, hogy ez azt jelenti, hogy az adóalanyi körben többen lesznek a kivételek, mint a tényleges fizetõk?

Vélhetõen az ingatlanok többsége az „alacsonyabb” kategóriába tartozik.  Persze kérdés, hogy mi az alacsony? 2006-ban 9,5 millió forint a volt  - legalábbis a szóbeszéd szerint.  Jelenleg – pontosabban, amíg az Alkotmánybíróság hatályon kívûl nem helyezte a 100 millió forint feletti ingatlanok esetén a feletti rész után kellett fél százalék luxusadót fizetni. A luxusadó egyébként sem jogi, sem pénzügyi megközelítésben nem volt egy sikertörténet.

Van olyan ingatlanadó, amely méltányos – azt úgy hívták, hogy luxusadó. Ezt egészen méltányosnak tartotta az a nagy többség, akire nem vonatkozott.

El kellene dönteni, hogy mi a cél ezzel az újabb ingatlanadós ötlettel?

Mint az adóknak általában, az ingatlanadónak is  az az alkotmányos célja, hogy fedezetet teremtsen valamely közfeladat finanszízosásához. E célból szabad a pálya – hiszen az Alkotmánybíróság is megerõsítette, az ingatlanadó önmagában nem alkotmányellenes. Szabad a pálya: azaz ha úgy döntenek, legyen általános értékalapú ingatlanadó – és teremtsen ez valódi  forrást a közfeladatok ellátásához. A méltányosság – a kivételek pedig ne vegyék el az egész ingatlandó értelmét. 

Az ingatlanadó alkotmányos célját éppenséggel a méltányosság veszélyezteti. Ha az ingatlanadó méltányos – azaz a kivételek többen vannak, mint a fizetõk - akkor nem tudja betölteni azt az alkotmányos funkcióját, hogy közfeladatot finanszírozzon. A szûkre vont adóalanyi körbõl olyan adóösszeg folyik be, amelyet  felemészt behajtó apparátus fenntartása.

Vagy ha csak így képes ezt az Országgyûlés elfogadni – akkor már most levehetik a napirendrõl az ingatlanadó témáját. Annak semmi értelme nincs, hogy az ingatlanadó a társadalmi igazságosság szépségtapasza legyen – minden praktikus haszon és említésre méltó adóforint nélkül. Mint volt a luxusadó.

Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ

***

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.

ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÉSI AKCIÓ 2009 MÁJUS 31-IG! 

5.000,-Ft könyvvásárlási bónusszal - régi elõfizetõknek is!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra