Határokon átívelõ tevékenységek adózási problémái

ART

Nyomtatás
Forrás: FLOW PR

A határokon átnyúló tevékenységek adózási anomáliáit küszöbölhetik ki az Európai Bizottság közös uniós adópolitikára vonatkozó tervei. Békés Balázs, a Faludi Wolf Theiss partnere úgy véli, a közelmúltban bemutatott tervezet hatékony megoldást jelenthet a globalizációval együtt járó adójogi problémákra.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Határokon átívelõ tevékenységek adózási problémái

A határokon átívelõ uniós adózás kritikus pontjaira hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság nemrégiben kiadott összefoglalója, amely egyúttal javaslatot is tett a problémák kezelésére. A külföldön történõ munkavállalás, európai egyetemeken folytatott tanulmányok, az online vásárlás mind-mind számos adójogi problémát vetnek fel, mivel az adózásra vonatkozó szabályok többnyire az egyes államok saját nemzeti rendelkezései szerint kerülnek meghatározásra – amelyek rendkívül eltérõek lehetnek.

Az egységes adópolitika megteremtésének újabb lépéseként az Európai Bizottság összefoglalójában olyan kérdéseket vet fel, mint a határokon átnyúló jövedelmek, az örökösödési adó, az osztalékadó, a gépjármûvek regisztrációs adója és az elektronikus kereskedelem. Az Európai Bizottság által közzétett tervezet egyben kijelölte a tagállami adórendszerek összeegyeztethetõbbé tétele érdekében szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a polgárokat ne tántorítsák el a határokon átnyúló tevékenységektõl: ezek között szerepelnek az adó-igénylõlapok és adóbevallási nyomtatványok uniós szintû egységesítése; a munkavállalók és a befektetõk adózással kapcsolatos egyértelmû és megbízható tájékoztatását szolgáló információs pontok létrehozása; valamint a mobil és a határátlépõ munkavállalók igényeinek megfelelõ, konkrét, nemzeti szintû adóügyi intézkedések bevezetése. Az Európai Bizottság tervei szerint bevezetésre kerülne az ún. egyablakos ügyintézési rendszer is az elektronikus kereskedelem vonatkozásában, ezáltal egyszerûbbé válhat a vállalkozások jelentéstételi kötelezettsége.

„Az Európai Bizottság által taglalt kérdések kapcsán már voltak korábban kisebb elõrelépések, azonban kifejezett megállapodás a tagállamok között még nem jött létre. Ez annak köszönhetõ, hogy az Uniónak eredendõen csak szûk beavatkozási lehetõsége van az adók terén. Mindez különösen igaz a jövedelemadókra, ahol az EU fellépése többnyire csak az alapvetõ szabadságokra – az áruk, a munkavállalók, a vállalkozások, a tõke és a szolgáltatások szabad mozgására – történõ hivatkozással lehetséges”, fejtette ki Békés Balázs, a Faludi Wolf Theiss regionális adójogi partnere.

Nagy szerepe van ugyanakkor a kérdéskörben az Európai Bíróságnak, amely gyakran veszi vizsgálat alá a tagállami adójogszabályokat. A Bíróság tevékenysége nyomán számos adójogi rendelkezés került már módosításra, többek között hazánkban is. Erre jó példa a szakképzési hozzájárulás vagy a gépjármûvek regisztrációs adója kapcsán született ítélet, melyekben a Bíróság kifejezetten megállapította az uniós jog megsértését és jogszabály-módosításra késztette a magyar jogalkotót.

„A Bizottság most megjelent közleménye azért nagyon fontos, mert elõrejelzi, hogy az Európai Unió egyre szélesebb körben kíván beavatkozni az adózás területén, törekedve az egyelõre még igencsak különbözõ tagállami adószabályok egységesítésére” – hangsúlyozta az Európai Bizottság tervezete kapcsán Békés Balázs.

Ha az Európai Bizottság kezdeményezése eléri célját, a külföldi munkavállalás, öröklés, befektetés esetén nem kell majd kedvezõtlenebb feltételek mellett adót fizetni, s a jövõben a szükséges információk megszerzése sem jár különösebb nehézségekkel. Vagyis a határokon átnyúló tevékenység mindenki számára azonos feltételek mellett lesz elérhetõ – a globalizáció nem jelent majd szükségszerûen adózási problémákat.

***

ÖNADÓZÓ - segítség az adózásban, könyvelésben!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra