Hogyan adható fejlesztési támogatás az iskoláknak?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A szakképzési hozzájárulás egy részét teljesíthetjük úgy is, hogy szakképzõ iskoláknak juttatunk fejlesztési támogatást. A korábbi évben már ezt csak az ún TISZK-eken keresztül tehettük meg, így nem lehettünk biztosak abban, hogy az akár 20-30 szakképzést is átfogó központhoz utalt támogatás ahhoz a képzõ intézményhez kerül, ahova szántuk. 2009 közepétõl azonban újra lehetõség nyílik az általunk kiválasztott iskolát támogatni.

A törvény mindig is arra az elvre épült, hogy a szakképzési hozzájárulási kötelezettség teljesítésének módját a törvény keretei között maga a hozzájárulásra kötelezett választhassa meg. Aki viszont a TISZK részére történõ átadással kívánta ezt a célt elérni, nem határozhatta meg, hogy azt a TISZK milyen szakmacsoportnak továbbítsa azt. (Egy TISZK rengeteg szakmacsoportot fog össze.)
 
2009. július 1-tõl az intézményfenntartó, a kapott fejlesztési támogatást a támogató által megjelölt intézménynek továbbadhatja, feltéve, hogy

-          a megjelölt intézmény a térségi integrált szakképzõ központ részét képezi,

-          az intézmény a fejlesztési megállapodásnak megfelelõ iskolai rendszerû szakképzést folytat és a Kt.-ben elõírt pályakövetési rendszerrel összefüggõ jelentéstételi kötelezettségének eleget tesz

-          a támogatás felhasználásáról, valamint a támogatással összefüggõ, jogszabályban rögzített jogokról és kötelezettségekrõl a támogatást felhasználóval megállapodást köt

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szakképzési hozzájárulást bár közvetlenül a TISZK-nek kell utalni, a támogatást viszont „megcímkézhetjük”, és az együttmûködési megállapodásban kérhetjük, hogy azt milyen szakmacsoportnak, illetve melyik iskolának küldjék tovább. Ha ezt a megállapodásban nem kötjük ki, akkor a pénz sorsáról a TISZK dönt.

Ez esetben a térségi integrált szakképzõ központ fenntartója a fejlesztési támogatás maximum 3%-át használhatja mûködtetési költségeire, a többi 97% a szakképzést kell, hogy szolgálja. Ezt költheti az iskola tananyag- és taneszköz fejlesztésére.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

www.adonavigator.hu

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 2009. október 15-ig 40 % kedvezmény + 9.900,-Ft-ig ingyenes bónusz-könyv.

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@adonet.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra