Hogyan foglal gépjárművet a NAV?

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu | Szerző: NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága

Az adóhatóság az esedékességkor meg nem fizetett adótartozást, valamint a más közigazgatási szervek megkeresésére nyilvántartott köztartozást külön felhívás nélkül, végrehajtási eljárás keretében, kényszercselekmények útján szedi be. Ezen kényszerintézkedések közé tartozik a gépjárműfoglalás.

A végrehajtó a gépjárművet tulajdonosától lefoglalhatja, helyszíni eljárás során foglalási jegyzőkönyv felvételével vagy az Adóigazgatóságon az országos jármű-nyilvántartásban szereplő adatok alapján. Ez utóbbi esetben a foglalási jegyzőkönyv postán kerül kézbesítésre az adós részére. Fontos tudni, hogy a foglalás hatálya a gépjármű jegyzőkönyvben történő összeírásával beáll. Így a közlekedési hatósághoz (Okmányirodához) a forgalomból való kivonás iránti felhívás elküldését követően megvalósul az elidegenítési és terhelési tilalom. Ha a gépjármű ezután kerül értékesítésre az adós zártörést követ el. 
 
Nagyon lényeges, hogy csak az a gépjármű foglalható le, ahol a forgalmi engedélyben az adós van megjelölve tulajdonosként.
 
Kivételt képez az adós házastársa tulajdonában lévő gépjármű, ha az házastársi közös vagyonnak minősül, vagyis ha házasságot követően vásárolták.
 
A helyszínen foglalt gépjárművek esetében az összeírással egy időben le kell foglalni a gépjármű forgalmi engedélyét és törzskönyvét is. Ezáltal az adós a lefoglalt gépjármű további jogszerű használatában akadályozva van.
 
Nyilvántartásból történő foglalás esetén az adóst 30 napos határidő kitűzésével fel kell hívni, hogy tartozását rendezze, illetve 15 napon belül bocsássa rendelkezésre a gépjármű forgalmi engedélyét és törzskönyvét. Egyidejűleg figyelmeztetni kell, hogy ha a tartozást nem rendezi, az adóhatóság intézkedik a jármű forgalomból való kivonása, majd értékesítése iránt.
 
Lízingelt gépjármű a lízingbevevő tartozásának fedezeteként nem vonható végrehajtás alá, mivel az a lízingbeadó tulajdonát képezi. Ugyanakkor a gépjármű lefoglalásának a pénzügyi intézmény opciós joga nem képezi akadályát.                                                                                                           

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra