Hogyan kell számlázni a könyvelési szolgáltatást?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat, de még a kérdést sem tudja megfogalmazni, csupán azt tudja, hogy valamit nem tud. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják. /BEVEZETÕ A KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVÉBÕL/

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576 oldal.  Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.  www.kezikonyvek.hu  M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat, de még a kérdést sem tudja megfogalmazni, csupán azt tudja, hogy valamit nem tud.  Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják. Így ez a könyv nem elsõsorban jogszabályok gyûjteménye, hanem egy gyakorlati kézikönyv, praktikus tanácsokkal, és a vonatkozó jogszabályok magyarázataival. Rávilágít a problémákra, az azokat kiváltó okokra és összefüggésekre, és megmutatja a lehetséges megoldásokat. Ajánlom ezt a könyvet a pályája kezdetén lévõ számviteli szakembernek, és a sokat tapasztalt rutinos kollégáknak egyaránt, mert a jó könyvelõ holtig tanul, még ha a közmondás nem is egészen így szól.

 A szerzõk nevében: Dajka Edit szerkesztõ

***

Folyamatosan teljesített szolgáltatás-e a könyvelés? Hogyan kell számlázni a könyvelési szolgáltatást?
/ RÉSZLET A KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVÉBÕL/


A gyakorlatban sokszor felmerülõ kérdés, hogy a könyvviteli szolgáltatást, mivel „folyamatosan” végezzük, az Áfa törvény folyamatosan teljesített szolgáltatásnak minõsíti-e. A 13. § (1) 23. pontja határozza meg, hogy mi minõsül folyamatos termékértékesítésnek, illetve szolgáltatásnyújtásnak, e definíció nem tartalmazza a könyvviteli szolgáltatást. A könyvviteli tevékenység végzése tehát nem folyamatosan teljesített szolgáltatás.

A könyvviteli szolgáltatásról általában idõszakonként számolnak el a felek.
Az Áfa tv. 16. § (11) bekezdése alapján, ha a felek által kötött szerzõdés alapján a teljesített termékértékesítésekrõl, nyújtott szolgáltatásokról idõszakonként számolnak el, vagy a szolgáltatásnyújtás ellenértékét rendszeresen ismétlõdõ jelleggel, meghatározott idõszakra állapítják meg, a teljesítés idõpontja a felek közötti elszámolás napja, ha a felek ilyet nem jelölnek meg, akkor a teljesített szolgáltatások, értékesítések tekintetében a teljesítésre kötelezett adóalany áfa-elszámolási idõszakának utolsó napja, illetve, ha a felek az általuk megjelölt idõpontban nem számolnak el, akkor a teljesítésre kötelezett adóalanynak a felek közötti elszámolás napját tartalmazó adó-megállapítási idõszakának utolsó napja. Amennyiben a teljesítésre kötelezett adóalany nem belföldön nyilvántartásba vett adóalany, úgy kell tekinteni, mint aki (amely) havonta köteles az adót megállapítani.


Példák az adófizetési kötelezettség idõpontjára

1. Egy könyvelõ határozatlan idõtartamra vállalkozási szerzõdést kötött könyvviteli szolgáltatás nyújtására. A szerzõdésben meghatározott díj havi 70.000 Ft + 20 % áfa. A szerzõdésben teljesítés idõpontjaként az adott hónapot követõ hó 5. napját határozták meg.

Mivel a szerzõdésben kikötötték a teljesítés idõpontját, az adófizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint kell meghatározni. Tehát minden hó 5. napján keletkezik az adófizetési kötelezettség, havonta egy számlát kell kibocsátani, melyen a teljesítés idõpontja a hó 5. napja.

2. Egy másik könyvelõ szintén határozatlan idõtartamra kötött vállalkozási szerzõdést könyvviteli szolgáltatás nyújtására, a szerzõdésben meghatározott havi díjának összege is azonos. A szerzõdésben a vállalkozási díj havonta utólag, a hónap 5. napján esedékes. A könyvelõ negyedéves adóbevallás benyújtására kötelezett. (Az elõzõ példától annyiban tér el, hogy az elsõ példában a teljesítés idõpontját rögzítették a szerzõdésben, a második példában viszont a díj esedékességét kötötték ki.)

Mivel a szerzõdõk nem jelöltek meg teljesítési idõpontot (elszámolási napot), ezért az adófizetési kötelezettség a teljesítésre kötelezett áfa-elszámolási idõszakának utolsó napja, vagyis
      2007. I. negyedévre    2007. március 31.
      2007. II. negyedévre   2007. június 30.
      2007. III. negyedévre  2007. szeptember 30.
      2007. IV. negyedévre 2007. december 31.

Így a 2007. január, február, március havi vállalkozási díjat 2007. I. negyedévre,
      a 2007. április, május, június havi vállalkozási díjat 2007. II. negyedévre,
      a 2007. július, augusztus, szeptember havi vállalkozási díjat 2007. III. negyedévre,
      a 2007. október, november, december havi vállalkozási díjat 2007. IV. negyedévre
kell bevallani.
Természetesen havonta kell számlázni és a teljesítés idõpontjaként az adott hónap utolsó napját kell szerepeltetni, esedékesség a követõ hó 5. napja.

3. A harmadik könyvelõ határozatlan idõtartamra kötött vállalkozási szerzõdést könyvviteli szolgáltatás nyújtására. A szerzõdésben meghatározott díj havi 120.000 Ft + 20 % Áfa. A szerzõdésben a vállalkozási díj elõre, havonta az adott hónap 15. napjáig fizetendõ meg. A könyvelõ havi adóbevallás benyújtására kötelezett. A teljesítés idõpontja a szerzõdésben nincs rögzítve.

Ha a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás teljesítését megelõzõen az ellenértékbe beszámítható pénzösszeget fizetnek (a továbbiakban: elõleg), a pénzösszeg átvételének (jóváírásának) napja teljesítési idõpontnak tekintendõ. A fentiek szerint átvett (jóváírt) pénzösszeget úgy kell tekinteni, mint amely az adó összegét is tartalmazza.

Pénzösszeg átvételének (jóváírásának) napjával, mint teljesítési idõponttal a könyvelõnek ki kell állítania az elõlegrõl a számlát. Majd az adott hónap utolsó napján ki kell állítani a végszámlát - az adott hónap utolsó napja a teljesítés dátuma - mely számla végösszegébõl le kell vonni a már kifizetett elõleg összegét, így pénzügyileg rendezendõ összeget nem kell szerepeltetni. A könyvelõnek az adott hónapban kell bevallania az ügylettel kapcsolatos áfát.
 
Teljesítési idõpont – fizetési határidõ feltüntetése a számlán

Az Európai Unió hozzáadott-érték adózására vonatkozó 77/388/EGK irányelv 22. cikk (3) bekezdés b) pontja határozza meg a számla kötelezõ adattartalmát. A tagállamok nemzeti jogszabályai a számla adattartamára a direktívában megfogalmazottnál bõvebb adattartalmat nem írhatnak elõ. A számlában a teljesítés idõpontját csak akkor kell külön adatként feltüntetni, ha az eltér a számla kiállításának a dátumától. Egyéb esetekben a számla kibocsátás dátuma önmagában is elegendõ. Ugyancsak elhagyható a számlából a fizetés módjának és határidejének feltüntetése, ha a számlakibocsátó azt nem kívánja külön elõírni. (áfa tv. 13. § (1) bekezdés 16. pont) A számlában a kötelezõen elõírthoz képest több adat bármikor feltüntethetõ, sem a nyomtatványszámla, sem a számítógéppel elõállított számla formátumát nem kell tehát módosítani.

Januárban kiszámlázott, december havi szolgáltatás

A legtöbb könyvelõ általában havonta, utólag számláz a megrendelõ felé a szerzõdés alapján. Ezért januárban számlázza a decemberi szolgáltatást, így aktív idõbeli elhatárolásként figyelembe kell venni a januárban esedékes, de a decemberre elszámolt könyvelési díjat. Az Sztv. 32.§ (1) alapján aktív idõbeli elhatárolásként - elkülönítetten - kell a mérlegben kimutatni az üzleti év mérlegének fordulónapja elõtt felmerült, elszámolt olyan összegeket, amelyek költségként, ráfordításként (ideértve a halasztott ráfordításokat is) csak a mérleg fordulónapját követõ idõszakra számolhatók el, valamint az olyan járó árbevételt, kamat- és egyéb bevételeket, amelyek csak a mérleg fordulónapja után esedékesek, de a mérleggel lezárt idõszakra számolandók el, továbbá a 68. § (1) bekezdése szerinti különbözetbõl az eredményt csökkentõ tételként még el nem számolt összeget.

A könyvelõ könyvelésében (az 1. példa esetében):

December : 
T 39 Bevételek aktív idõbeli elhatárolása
     K 91 Értékesítés nettó árbevétele
  
Következõ év :
 T 91 Értékesítés nettó árbevétele
     K 39 Bevételek aktív idõbeli elhatárolása
 
Számla elszámolása - januárban:
 T 381/311 Pénztár/Vevõ
     K   91 Értékesítés nettó árbevétele
     K 467 Fizetendõ Áfa

Kisné Agócs Éva


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra