Hogyan kérelmezzük az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait

Forrás: Önadózó | Szerző: Önadózó

Címkék: táppénz, pénzbeli ellátások


A táppénz iránti kérelem az „Orvosi igazolás a keresőképtelen állományról” elnevezésű formanyomtatvány. Amennyiben kórházi kezelésben részesült a biztosított akkor az „Igazolás fekvőbeteg gyógyintézetben történő tartózkodásról” elnevezésű formanyomtatvány, maga a táppénz iránti kérelem. A csecsemőgondozási díjat (CSED) a „Kérelem csecsemőgondozási díj iránt”, a gyermekgondozási díjat (GYED) „Kérelem gyermekgondozási díj iránt” elnevezésű formanyomtatványon kell kérelmezni. 

     Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai iránti eljárások, kérelemre induló eljárások.

    A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törtvény (továbbiakban: Ebtv.) rendelkezései értelmében az ügyfélnek a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások és a baleseti táppénz iránti kérelme benyújtása során az egészségbiztosító által rendszeresített, az egészségbiztosító honlapján, illetve a személyre szabott ügyintézési felületen közzétett nyomtatványoknak megfelelő érvényes nyomtatványokat kell használni.

     A biztosítottak a www.allamkincstar.gov.hu oldalon találják meg az egyes ellátások leírásai mellett az adott ellátáshoz kötelezően használandó letölthető és elektronikusan is kitölthető formanyomtatványokat. Ezeket a biztosítottnak minden esetben a foglalkoztatójához kell benyújtani, jelenleg papír alapon, hiszen az ügyfélkapuról nem lehet cégkapura küldeményeket küldeni, mert a két kapu nem kommunikál egymással.

     A táppénz iránti kérelem az „Orvosi igazolás a keresőképtelen állományról” elnevezésű formanyomtatvány. Amennyiben kórházi kezelésben részesült a biztosított akkor az „Igazolás fekvőbeteg gyógyintézetben történő tartózkodásról” elnevezésű formanyomtatvány, maga a táppénz iránti kérelem.

    Amennyiben a gyermek betegsége miatt válik keresőképtelenné a biztosított szülő, akkor szintén az „Orvosi igazolás a keresőképtelen állományról” elnevezésű nyomtatványt kell használni azzal a különbséggel, hogy akkor a gyermek adatainak is kitöltve kell szerepelni. Kórházi kezelés idejére az ”Igazolás a szülő részére a 18 éven aluli gyermekkel fekvőbeteg gyógyintézeti ellátása ideje alatt történő együtt tartózkodásának időtartamáról” megnevezésű nyomtatvány mellett a „Kérelem gyermekápolási táppénz iránt” formanyomtatványt is csatolni kell. 

    A csecsemőgondozási díjat (továbbiakban: CSED) a „Kérelem csecsemőgondozási díj iránt”, a gyermekgondozási díjat (továbbiakban: GYED) „Kérelem gyermekgondozási díj iránt” elnevezésű formanyomtatványon kell kérelmezni.  A CSED-et és a GYED-et egy kérelem benyújtásával is lehet kérni, ennek a nyomtatványnak a neve „Kérelem csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj iránt”

    A diplomás vagy hallgatói GYED-et a „Kérelem hallgatói gyermekgondozási díj iránt”, a nagyszülői GYED-et a „Kérelem a nagyszülői gyermekgondozási díj iránt”, a nevelőszülői GYED-et pedig a „Kérelem nevelőszülői gyermekgondozási díj iránt” elnevezésű nyomtatványon kell igényelni. 

    A nyomtatványokat az ügyfél a kérelem benyújtásakor értelemszerűen kitölti, és aláírásával hitelesíti. A nyomtatványon az ügyfél által ki nem töltött részeket, sorokat az ügyfél áthúzással érvényteleníti. A kérelem, illetve a nyomtatvány átvételét a kifizetőhely hitelt érdemlő módon igazolja a biztosított felé. 

    A foglalkoztatónak a benyújtott igazolásokat, kérelmeket 5 napon belül továbbítania kell —ha nem működik mellette társadalombiztosítási kifizetőhely—, akkor a székhelye szerint illetékes kormányhivatalnak. Ebben az esetben az „Igénybejelentés az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásokra és a baleseti táppénzre valamint a méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátásokra” megjelölésű formanyomtatványt kell a személyre szabott ügyintézési felületen (továbbiakban: SZÜF-ön ) kitölteni, és elektronikus úton cégkapuról továbbítani. 

    Azon foglalkoztatók, akik tb. kifizetőhelyet működtetnek, esetükben az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL . törvény eljárási szabályai szerint kell a kérelmeket elbírálni. A kérelmek elbírálását az erre a célra —piaci szereplők által fejlesztett— informatikai programok segítségével tudják elbírálni a kifizetőhelyek. 

    Az ellátások számfejtésére készült számítógépes programok használata nem mentesíti a kifizetőhelyet a nyomtatványok vezetése alól. Egyedi mérlegelés alapján - a kifizetőhely kérelmére - a kifizetőhely felügyeletét ellátó kormányhivatal kijelölt vezetője felmentést adhat egyes nyomtatványok kézi vezetése alól, azonban ezen nyomtatványokat ebben az esetben - számítógépes szoftverrel - nyomtatott formában elő kell állítani. A számítógépes program fejlesztője a felhasználói körre vonatkozóan központilag, a Kincstár Központ illetékes szakterületétől engedélyt kaphat. Az engedély birtokában a programot használó kifizetőhelyeknek nem kell külön engedélyt kérniük. A számítógépes programmal kiállított nyomtatványoknak meg kell egyezniük a rendszeresített nyomtatványok adattartalmával.

    FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

    Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


    Vissza az előző oldalra

    Webáruház

    Szabályzatok

    Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

    E-Könyvek

    E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

    Szakkönyvek

    Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

    E-Start

    Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


    Vissza az előző oldalra