Hogyan változtatja meg a mesterséges intelligencia az üzleti és gazdasági életet?

Forrás: MTI

Címkék: mesterséges intelligencia


Már látható, hogy az AI-megoldások használata növeli a versenyképességet, és a hatékonyságot..Az előrejelzések alapján a munkahelyek 40 százalékát átformálja az MI, leginkább a magasan képzett munkaerő érintett. Az élelmiszertermeléstől kezdve, az egészségügyön, gyógyszerkutatásokon át a pénzügyekig a gazdasági élet minden szegmenségeb szerepet játszik az MI. Az MI-technológiák ugyanakkor kockázatokat is hordoznak, így a jól megtervezett bevezetésük elengedhetetlen, különösen adatkezelési, biztonsági és jogi szempontokból Az Európai Unióban augusztusban lépett hatályba az AI Act, azaz a mesterséges intelligencia (MI) rendelet, a jogszabály célja, hogy egyensúlyt teremtsen a technológiai fejlődés előmozdítása és a biztonságos alkalmazás feltételeinek garantálása között. A magyar álláspont szerint az MI rendelet erős jogi kereteket nyújt az MI biztonságos és felelős használatához.

A digitalizáció kiemelt ágazat, a mesterséges intelligencia (MI) a mindennapok részévé vált - mondta Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára az EU elnökség keretében megrendezett budapesti Tech Week - Forum for Competitiveness and Technology rendezvényen.Szabados Richárd szerint már látható, hogy az AI-megoldások használata növeli a versenyképességet, és a hatékonyságot.

A fórumon az MI versenyképességre gyakorolt hatását vizsgálják, valamint arra fókuszálnak, hogy hogyan változtatja meg a mesterséges intelligencia az üzleti és gazdasági életet, hatása milyen előnyökkel és kihívásokkal jár, milyen lehetőségeket rejt versenyképességi szempontból. Hangsúlyt kap továbbá a releváns jogszabályi környezet, különösen a nemrégiben elfogadott MI rendelet és annak jövőbeni végrehajtása - ismertette az államtitkár. Lehetőség lesz a jó gyakorlatok megismerésére, tapasztalatok megosztására, kihívások megvitatására - tette hozzá.

Szolnoki Szabolcs, az NGM technológiáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a gazdasági versenyképesség kulcsa a mesterséges intelligencia (MI). Az előrejelzések alapján a munkahelyek 40 százalékát átformálja az MI, leginkább a magasan képzett munkaerő érintett. Az élelmiszertermeléstől kezdve, az egészségügyön, gyógyszerkutatásokon át a pénzügyekig a gazdasági élet minden szegmenségeb szerepet játszik az MI.

Ugyanakkor fel kell készülni a kihívások kezelésére - emelte ki. Az Európai Unióban augusztusban lépett hatályba az AI Act, azaz a mesterséges intelligencia (MI) rendelet, a jogszabály célja, hogy egyensúlyt teremtsen a technológiai fejlődés előmozdítása és a biztonságos alkalmazás feltételeinek garantálása között. A magyar álláspont szerint az MI rendelet erős jogi kereteket nyújt az MI biztonságos és felelős használatához - ismertette Szolnoki Szabolcs. Közlése szerint ő képviseli Magyarországot a rendelet végrehajtását segítő uniós testületben.

Kitért arra, Magyarország erőssége a digitális infrastruktúra, gyengesége ugyanakkor a vállalatok alacsony digitalizáltsága. Számos magyar sikertörténet született az MI alkalmazásával, ezek között a Waberer's raktározási technológiáit, a Hell italgyártását, vagy a ZalaZONE járműipari tesztpályát emelte ki. Hozzátette, hogy jelenleg a Magyar MI Stratégia felülvizsgálatán dolgoznak, és létrehoznak egy magyarországi MI Irodát.

Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója ismertette: A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. A vállalat a távközlés, a rendszerintegráció, az űr- és védelmi ipar vezető integrált szolgáltatója, valamint a tudásalapú digitális gazdaság kulcsszereplője. A 4iG cégcsoport ernyője alatt több mint egy tucat kutatás-fejlesztési projekt futott, illetve fut jelenleg is. Példaként említette a kreatívipar, járműipar, élelmiszeripar vagy egészségipar területeit.

Az MI-technológiák ugyanakkor kockázatokat is hordoznak, így a jól megtervezett bevezetésük elengedhetetlen, különösen adatkezelési, biztonsági és jogi szempontokból - jegyezte meg. Az MI technológia átformálja a magyar gazdaságot, ösztönzi az innovációt és a versenyképességet. Az MI-vezérelte megoldások javítják az infrastruktúrát, a biztonságot és a működési hatékonyságot. Erős együttműködés szükséges szerinte a kormány, a magánszektor és a tudományos élet szereplői között az MI minél szélesebb elterjedése érdekében.

Lucilla Sioli, az Európai Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Hivatal (EU AI Office) igazgatója elmondta, hogy idén a Bizottság új intézkedéscsomagot terjesztett elő, amellyel az európai induló vállalkozásokat és kkv-kat kívánja segíteni abban, hogy megbízható, az EU értékeivel és szabályaival összhangban lévő mesterségesintelligencia-technológiákat fejlesszenek ki. Augusztusban életbe lépett a mesterséges intelligenciáról szóló európai jogszabály, az AI Act, a világ első átfogó rendelete a mesterséges intelligenciáról. A jogszabály célja annak biztosítása, hogy az EU-ban kifejlesztett és használt mesterséges intelligencia megbízható legyen, az emberek alapvető jogainak védelmét szolgáló biztosítékok mellett. A rendelet célja a mesterséges intelligencia harmonizált belső piacának létrehozása az EU-ban, ösztönözve a technológia elterjedését, valamint az innovációt és a beruházásokat támogató környezetet teremtve. Közölte: a tagállamoknak 2025. augusztus 2-ig kell kijelölniük az illetékes nemzeti hatóságokat, amelyek felügyelik az MI-rendszerekre vonatkozó szabályok alkalmazását és piacfelügyeleti tevékenységeket végeznek, az AI Act szabályainak többsége 2026. augusztus 2-tól alkalmazandó.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra