Hol a gép? – kérdezi az APEH revizor

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A támogatásokból vagy akár saját forrásból beszerzett gépek, berendezések áfa ellenõrzésében helyszíni szemlére, iratok bemutatására kell számítani. Ebben nincs semmi rendkívüli, így zajlik majd minden ellenõrzés. Rendkívüli akkor lesz, ha arra az egyszerû revizori kérdésre, hogy Hol a gép? – nem tudjuk azt az ugyancsak egyszerû választ adni, hogy itt van, tessék megnézni.

_______________________________________

ÖNADÓZÓVAL - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre szeptembertõl decemberig: 5.040,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_______________________________________

Hol a gép? – kérdezi az APEH revizor

A nagyértékû beszerzések áfa levonását, akár elõzetesen, akár utólag, de mindig ellenõrzi az adóhatóság. 

Az ellenõrzés egyik iránya az iratok, számlák, bizonylatok megvizsgálása.  Áfát ellenõriznek, így elsõ kérdés a beszerzési számla vizsgálata. Alakilag rendben van a számla? Persze ezt az adózónak nem az ellenõrzéskor kell vizsgálnia, hanem amikor a számlát befogadta. Az Áfa törvény tételesen leírja, hogy milyen alaki kellékeket kell tartalmaznia a számlának. Egy nagy értékû ügylet bonyolítása során elvárható a felektõl, hogy a számla kiállítására – megírására, összeállítására különösen nagy gondot fordítsanak, és azt ne rutinból végezzék, mint tucatszámláik esetében, hanem vonjanak be szakembert, könyvelõt, adótanácsadót.  Mikor lehet számlázni? Milyen tartalommal lehet a számlát kiállítani? Ezek egyáltalán nem mellékes kérdések. Erre is figyelve elkerülhetõk az egész ügylet értelmét kétségessé tevõ formai hibák. De nem csak a számlára kell koncentrálni, ugyanúgy figyelni kell a szerzõdésre, és a teljesítésigazolásra. Ezek között nem lehet ellentmondás.

Az ellenõrzés másik iránya a tartalmi vizsgálat. Itt ilyen kérdéseket vizsgálnak, hogy egyáltalán megvalósult-e az ügylet. Hol a gép? kérdezi az APEH revizor. Erre csak egyetlen jó válasz van: itt. Minden más válasz rossz üzenetet közvetít az adóhatóság felé: igen itt, de, egyik fele itt, másik fele ott, ezért és ezért. Ilyen válasszal kétségessé válik az ügylet maga – és az áfa levonhatósága.  Mindent meg lehet magyarázni, és mindennek lehet reális szakmai, üzleti indoka, de a gépnek, berendezésnek meg kell lennie. E célból az adóhatóság helyszíni szemlét tart – annak jegyzõkönyvében pedig rögzíti a helyszínen észlelteket. A helyszíni szemle jegyzõkönyve kiemelt jelentõségû bizonyíték az adóhatóság kezében: mert egy adott idõpontban és helyen a létezõ valóságot rögzíti, pl. a gép nem található. Vagy jó legyen ilyen is: a gépet a vállalkozás telephelyén rendben megszemléltük. De a negatív megállapítást tartalmazó jegyzõkönyvvel szemben nagyon nehéz az ellenbizonyítás.

A tartalmi vizsgálat része az értékvizsgálat is – ezt a vizsgát is vennie kell a vállalkozásnak.

dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ

***

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 4.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható:  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra