Illeték visszatérítés: 2012. szeptember 30-án lejár a határidő

Forrás: NAV

A beépítetlen telket, illetve ingatlant továbbértékesítési céllal vásárlók – a törvényi feltételek fennállása esetén – 2012. szeptember 30-ig visszatérítés iránti kérelemmel fordulhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Illeték-visszatérítés iránti kérelemmel élhetnek azon adózók, akik
 
2004. október 1-je és 2009. május 31-e között vásároltak telket lakóház felépítése céljából, illetve
2006. október 1-je és 2009. május 31-e között továbbértékesítési céllal vásároltak ingatlant,
abban az esetben, ha kérésükre az állami adóhatóság korábban két évvel meghosszabbította a beépítésre nyitva álló négy, illetve továbbértékesítésre nyitva álló két éves határidőt, és már megfizették a felfüggesztett illeték eredeti esedékességtől számított késedelmi pótlékkal növelt összegét, illetve a pótilletéket.
 
Amennyiben a visszatérítés feltételei fennállnak, az állami adóhatóság visszatéríti a kérelem benyújtásakor hatályos illetékmértékkel megállapított illeték összegével csökkentett, korábban megfizetett összeget.
 
Jelenleg a hatályos szabályok alapján a fizetendő illeték mértéke telek és egyéb nem lakás ingatlan esetében 4 % – mely alacsonyabb, mint a telek szerzésekor hatályban lévő mérték –, továbbértékesítési céllal vásárolt lakás esetén 4 millió forintig 2 %, a fölött pedig 4 %.
 
Például az a magánszemély, aki 2006. évben építési telket vásárolt és lakóház-építési szándékára vonatkozó nyilatkozata alapján az állami adóhatóság 4 évre felfüggesztette 500.000,-Ft összegű, 10%-os mértékű illetékfizetési kötelezettségét, a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. tv. által biztosított lehetőséggel élve kérhette a határidő letelte előtt annak 2 évvel történő meghosszabbítását.
 
Ha a beépítés ezen időtartam alatt sem valósult meg, és a magánszemély emiatt megfizette a példában szereplő 500.000,-Ft illeték – 6 évre felszámított - 409.565,-Ft késedelmi pótlékkal növelt összegét (együttesen 909.565,-Ft-ot), akkor a 2012. szeptember 30-ig benyújtott kérelme alapján, az állami adóhatóság a jelenleg hatályos 4%-os illetékmértékkel számított, 200.000,-Ft összegű illetékkötelezettség felett megfizetett összeget az adózó részére visszatéríti.
 
A visszatérítés iránti kérelem nem jár automatikusan, a benyújtására nyitva álló 2012. szeptember 30-i határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelemnek sincs helye. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra