Illetőség a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények (adóegyezmények) alapján

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Dr. Kiss Zoltán

Címkék: kettős adóztatás


Az adóegyezmények alkalmazhatóságának feltétele, hogy legalább az egyik államban illetőséggel bírjon a magánszemély. Amennyiben a külföldön/Magyarországon tevékenységet végző magyar/külföldi állampolgár mindkét állam (az illetőség szerinti állam és a tevékenységvégzés állama) belső adójogszabálya alapján belföldi illetőségűnek minősül, úgy a kettős adóztatás elkerülése érdekében az illetőségi „összeütközést” az adóegyezmény alapján kell feloldani.

Ez azt jelenti, hogy a magánszemély adóügyi illetőségét az érintett államok közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szerint is meg kell határozni. A mindkét államban belföldi illetőségű magánszemélyek helyzetét az adóegyezmények 4. cikkének 2. bekezdésében foglaltak szerint kell meghatározni. Ha az illetőség vonatkozásában az egyezmény vizsgálata során az Szja törvénytől eltérő megállapításra jutunk (pl. az adott magánszemély az Szja törvény alapján belföldi illetőségű, de az egyezmény vizsgálata alapján nem), az egyezmény megállapítását kell figyelembe venni.

Az OECD Modellegyezmény mintájára megkötött adóegyezményeink az alábbi szempontok alapján határozzák meg az illetőséget:

  1. állandó lakóhely;
  2. létérdekek központja;
  3. szokásos tartózkodási hely;
  4. állampolgárság;
  5. illetékes hatóságok közötti egyeztető eljárás.

A Modellegyezmény 4. cikkének 2. bekezdése értelmében, a magánszemély abban az államban tekintendő illetőséggel bírónak (belföldi illetőségűnek), amelyben állandó lakóhellyel rendelkezik. Ha a magánszemély mindkét államban rendelkezik állandó lakóhellyel, akkor abban az államban belföldi illetőségű, amellyel személyes és gazdasági kapcsolatai szorosabbak (amelyik állam a létérdekek központja). Ha nem határozható meg a létérdekek központja, vagy a magánszemély egyik államban sem rendelkezik állandó lakóhellyel, abban az államban tekintendő belföldi illetőségűnek, amelyben szokásos tartózkodási helye van. Ha mindkét államban van a magánszemélynek szokásos tartózkodási helye, vagy egyikben sincs, akkor az állampolgárság dönt. Ha a magánszemély mindkét államnak állampolgára, vagy egyiké sem, az illetőséget egyeztető eljárás keretében kell meghatározni.

Az állandó lakóhely és a szokásos tartózkodási hely fogalmát az Szja törvény, illetve az Art. meghatározza, a létérdekek központja pedig az Szja törvény alapján az az állam, amelyhez a magánszemélyt a legszorosabb személyes, családi és gazdasági kapcsolatok fűzik. Az Szja törvény ugyanakkor a személyes, a családi és a gazdasági kapcsolatok között nem állít fel rangsort, nem utal arra, hogy egy esetleges vizsgálat során azokat milyen súllyal kell figyelembe venni. A Modellegyezmény kommentárja (Kommentár) szerint a létérdekek központjának vizsgálatánál figyelembe kell venni a magánszemély családi és társadalmi kapcsolatait, foglalkozását, politikai, kulturális és egyéb tevékenységét, üzleti tevékenységének helyét, azt, hogy honnan irányítja vagyona kezelését. A Kommentár azt is rögzíti, hogy a körülményeket összességükben kell vizsgálni, továbbá, hogy a magánszemély személyes cselekedetein alapuló szempontokat kiemelt figyelemben kell részesíteni (a Modellegyezmény 4. cikkéhez fűzött magyarázat 15. pontja).

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra