Ingatlanértékesítés az áfában – 2008-ban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az ingatlanértékesítésre 2008-ra az adómentesség helyett választhatunk adókötelezettséget, de ezt a választásunkat 2007. december 31-ig az adóhatóság felé be kell jelentenünk. Mivel nem minden ingatlan értékesítésére vonatkozik ez a választási lehetõség, tudnunk kell, hogy melyek azok az ingatlanok, amelyekre vonatkozóan ezt a választást megtehetjük!

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.
www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Amennyiben adóalany építési telket értékesít 2008-ban, ugyanúgy áfásan fog számlázni, mint ezt tenné 2007-ben. A beépítés alatt álló ingatlan, valamint az olyan ingatlant értékesítése is, amelynek a használatba vételi engedélyének jogerõre emelkedésétõl nem telt el 2 év, alapból áfaköteles lesz a törvény erejénél fogva 2008-ban, itt szóba sem kerül a fordított adózás.

Az ingatlanok két csoportba sorolhatók a 2008. évi áfa törvényben:
1. csoportba tartozik az építési telek, a beépítés alatt álló ingatlan (amire még nem kaptak használatbavételi engedélyt) és az az ingatlan, amelynek a használatbavételi engedélye 2 éven belül emelkedett jogerõre. Ezeknek az ingatlanoknak az értékesítése mindig adóköteles a törvény erejénél fogva, ha adóalany értékesíti azokat, mindegy, hogy milyen ingatlanról van szó - vagyis hogy lakóingatlan vagy egyéb ingatlan. Adókulcs 20 %. Szóba sem kerül itt a fordított adózás. Ez az a csoport, amelynek az értékesítése akkor is adókötelezettséget keletkeztet a 2 éven belüli negyedik értékesítésnél, ha azt nem adóalany – magánszemély – végzi.

A második csoportba sorolhatjuk az összes többi ingatlant. Ide tartozik minden ingatlan, ami nem tartozik az elõzõ csoportba – függetlenül attól, hogy lakóingatlan, vagy egyéb ingatlan – pl. amelynek a használatba vételi engedélyének jogerõre emelkedésétõl 2 évnél több idõ eltelt, valamint pl. a földterület, ami nem építési telek. Erre a második csoportra vonatkozik, hogy az értékesítése adómentes, a tevékenység sajátos jellegére tekintettel. Amennyiben az adómentesség helyett adókötelezettséget szeretnénk választani az ingatlan értékesítésre, akkor ezt 2008. évre vonatkozóan 2007. december 31-ig tehetjük meg a 08TAFA-E vagy 08TAFA-T nyomtatványon, viszont ez a választásunk az összes, ebbe a második csoportba tartozó ingatlan értékesítésére vonatkozik, és 5 évre szól!!
Amennyiben erre a második csoportra választottuk az adókötelezettséget, és adóalanynak értékesítünk, akkor itt kerül szóba a fordított adózás. Vagyis a vevõ fogja az általános forgalmi adót megfizetni, akkor is, ha a vevõ eva alany.

Vonatkozó jogszabály: Új áfa törvény 86. 88. 142. §-ai.

Dajka Edit.
Önadózó

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. A 2007. december 31-ig beérkezõ 2008. évi új Önadózó elõfizetése esetén a 2007.decemberi számot ajándékba megküldjük. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu 

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra