Ingyenes eszközátadás illetéke

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Ha egy gazdasági társaság önkéntesen, erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség hiányában, saját gazdasági céljainak elõremozdítása érdekében ingyenes termékmintát biztosít a vevõi részére, nem tekinthetõ jogszabályi kötelezettségen alapuló ingyenes eszközátadásnak, így nem mentes az ajándékozási illeték alól, hanem az így megszerzett ajándék után az általános szabályok alapján kell az illetéket megfizetni.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Ingyenes eszközátadás megítélése illeték szempontjából

[1990. évi XCIII. törvény 17. § (1) bekezdés j) pont és 17. § (4) bekezdés]

Az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 17. § (1) bekezdése j) pontja alapján mentes az ajándékozási illeték alól a jogszabályi kötelezettségen alapuló ingyenes eszközátadás.

Az Itv. ezen mentességet biztosító rendelkezése kizárólag a jogszabályi kötelezettségen alapuló ingyenes eszközátadást mentesíti az illetékfizetési kötelezettség alól.

Ennek megfelelõen az, hogy egy gazdasági társaság önkéntesen, erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség hiányában, saját gazdasági céljainak elõremozdítása érdekében ingyenes termékmintát biztosít a vevõi részére, nem tekinthetõ jogszabályi kötelezettségen alapuló ingyenes eszközátadásnak, így nem mentes az ajándékozási illeték alól, hanem az így megszerzett ajándék után az általános szabályok alapján kell az illetéket megfizetni, melynek mértékére az Itv. 12. §-a (1) bekezdésének b) pontjában foglalt táblázat III. csoportjára vonatkozó kulcsokat kell alkalmazni.

Arra az esetre azonban, amikor az ingyenes eszközátadásra irányuló ügyletben részt vevõ gazdasági társaságok egyike a másik 100%-os tulajdonában áll, vagy a gazdasági társaságok egyazon személy 100%-os tulajdonában állnak – tekintettel a tulajdonosi kör azonosságára – az Itv. lehetõvé teszi, hogy a közeli hozzátartozók közötti ajándékozáshoz kapcsolódó, a fentebb hivatkozott táblázat I. csoportjába tartozó – kedvezõbb – illetékmértékek kerüljenek alkalmazásra.

Mindez azonban csak akkor alkalmazandó, ha az ingyenes eszközátadással, termékminta-nyújtással kapcsolatos ügyletrõl okiratot állítottak ki, vagy okirat kiállítása ugyan nem történt meg, de az átadott dolog értéke a 150 000 forintot meghaladja. Amennyiben viszont az ügyletrõl okiratot nem állítanak ki, és az egy vevõnek alkalmanként juttatott termékminta forgalmi értéke a 150 000 forintot nem haladja meg, akkor az ilyen ingó dolog nyújtása nem tárgya az ajándékozási illetéknek, ilyen esetekben tehát illetékfizetési kötelezettségrõl sem beszélhetünk.

Jogszabályi kötelezettség hiányában az ingyenes eszközátadás ajándékfizetési illeték-vonzatánál azt kell elsõdlegesen vizsgálni, hogy az ingyenes eszközátadással szemben áll-e valamilyen szolgáltatás, bármilyen ellentételezés. Ha nincs ellentételezés, akkor – amennyiben a fenti feltételek adottak – ajándékozási illetékfizetési kötelezettség keletkezik. Ha viszont van ellentételezés, ellenszolgáltatás, akkor nem ajándékozási, hanem visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettségrõl beszélhetünk. Ez utóbbinak viszont csak az Itv. 18. § (2) bekezdésben meghatározott ingók a tárgyai, így vizsgálni kell, hogy az átadott eszköz beletartozik-e ebbe a tárgykörbe (pl. ha a kereskedõ azért kap fizetõeszközt a gyártó cégtõl, hogy az üzletben a cég áruja jól látható helyre kerüljön, itt történik ellentételezés, ajándékozási illetékfizetési kötelezettségrõl tehát nem beszélhetünk. A visszterhes vagyonátruházási illetéknek viszont nem tárgya a fizetõeszköz, így illetékkötelezettség egyáltalán nem keletkezik).

(Pénzügyminisztérium Illetékek és Önkormányzati Adók fõosztálya 17090/1/2007, APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 8990055350)

Forrás: www.apeh.hu

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra