Itt a Tõke Unió Program

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Tõke Unió Program néven mikro-, kis- és középvállalkozások számára egyablakos ügyintézéssel tõkét, hitelt és EU-s forrásokat is bevonó komplex pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa), valamint az MKIK és a VOSZ által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt.

___________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ___________________________________________________

Itt a Tõke Unió Program

Tõke Unió Program néven mikro-, kis- és középvállalkozások számára egyablakos ügyintézéssel tõkét, hitelt és EU-s forrásokat is bevonó komplex pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa), valamint az MKIK és a VOSZ által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt. – jelentették be az érintett szervezetek vezetõi Veres János pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatójukon. „Ez nem válságkezelõ program, de hozzájárul a KKV szektor dinamizálásához, és ez a jelenlegi helyzetben felértékelõdött” - mondta a pénzügyminiszter.

Tõke Unió Program néven a különbözõ finanszírozási formák, a tõke és a hitel egymásra épülését, egymást erõsítõ hatását, végsõ soron pedig az EU-s források hatékony lehívását elõsegítõ egyablakos pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., és az MKIK, valamint a VOSZ által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt. A program keretében egy, a KKV-kat támogató tanácsadói hálózat felméri a vállalkozók terveit és forrásigényét, kialakítja a megvalósításhoz szükséges legjobb finanszírozási konstrukciót, segít megtalálni a forrást nyújtó partnereket és elkészíteni a megfelelõ EU-s pályázatokat. A vállalkozókat egyablakos ügyintézés keretében a szerzõdések megkötéséig kézen fogva vezetik, és minden forrás mögött ott áll a Garantiqa készfizetõ kezességvállalása. Mindez Veres János pénzügyminiszter, Radnai György Garantiqa vezérigazgató, Demján Sándor VOSZ ügyvezetõ elnök, dr. Parragh László MKIK elnök, és Krisán László KA-VOSZ Zrt. vezérigazgató mai közös sajtótájékoztatóján hangzott el, a Pénzügyminisztériumban.

Veres János szerint nem válságkezelõ programról van szó, de a kezdeményezés hozzájárul a KKV szektor dinamizálásához: „A kormány a jelenlegi helyzetben legfontosabb feladatának a stabilitás megõrzését tekinti, ám eközben sem feledkezhet meg arról, hogy biztosítsa az elõrelépés lehetõségét a magyar vállalkozások számára. A Tõke Unió Program egy olyan kezdeményezés, amely ha beérik, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a források elõteremtésével a hazai kis- és középvállalkozói szektor megvalósíthassa legjobb elképzeléseit” – mondta Veres János.

A KA-VOSZ Zrt. a Garantiqa Pont Tanácsadó Zrt.-vel közösen pénzügyi szolgáltató céget alapít, és ezzel, valamint az általa koordinált országos kamarai és VOSZ irodahálózat bevonásával járul hozzá a program sikeréhez – jelentette be Demján Sándor. Az irodák a Tõke Unió Program ügyfélszolgálati irodáiként is mûködnek majd, a vállalkozókkal történõ  közvetlen kapcsolattartás ezen irodákon keresztül valósul meg.

Ha a vállalkozónak nagy összegû hitelre, tõkebevonásra, esetleg EU-s pályázati tanácsadásra is szüksége van, akkor a Garantiqa Pont profi tanácsadói dolgozzák ki a cég számára a finanszírozási formák megfelelõ arányát, felkutatják a forrást nyújtó partnereket (bankokat és kockázati tõke társaságokat), és szerzõdéskötésig, illetve az EU-s pályázatok beadásáig menedzselik az ügyet. Akár tõkérõl, akár hitelrõl, akár EU-s támogatásról van szó, minden forráselem mögött ott áll a Garantiqa készfizetõ kezességvállalása, ami csökkenti a finanszírozók kockázatát, és így javítja a KKV-k forráshoz jutásának esélyeit – mondta Radnai György.

„A KKV szektor bajban van és ha a hitelválság továbbgyûrûzik, még nagyobb bajba kerülhet” - mondta a sajtótájékoztatón dr. Parragh László, az MKIK elnöke. Az elnök ígéretet tett arra, hogy a programot a lehetõ legszélesebb körben ismertetni fogják a szektor szereplõivel, mert fontos tudni, hogy kevés utánajárással egy 50 milliós saját tõkéjû cég is megvalósíthat saját tökéjének többszörösét elérõ költségvetésû fejlesztéseket.

A sajtótájékoztatón Krisán László bejelentette, hogy a KA-VOSZ és a Garantiqa közös pénzügyi szolgáltató társasága új beruházási hitel termékkel lép piacra: a Széchenyi Kártyára épülõ beruházási hitel, JEREMIE forrású és MFB Hitel kombinációjaként a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával jön létre. A megbízhatónak minõsülõ Széchenyi Kártyás vállalkozók által akár ingatlan fedezet nélkül is igényelhetõ alacsony kamatozású hitel futamideje 10 év lesz. Ehhez továbbra is hinnünk kell a vállalkozókban és olyan hitelt kell kitalálni, ami nemcsak olcsó, de gyorsan és egyszerûen hozzáférhetõ. Az új hiteltípust a Széchenyi Kártyához hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a VOSZ irodahálózatában lehet majd igényelni, várhatóan 2009. tavaszától.

Eddig két társaság jött létre a Tõke Unió Program mûködtetésének érdekében. A Garantiqa Kockázati Tõkealap-kezelõ Zrt. augusztusban alakult meg, 50 millió forint jegyzett tõkével. A társaság már meg is kapta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétõl a mûködési engedélyét. A cég tevékenysége alapkezelés, illetve egyéb pénzügyi kiegészítõ tevékenységek, vezérigazgatója Blága László. A társaság maga is beszáll ígéretesnek tûnõ vállalkozásokba. A Garantiqa Pont Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. szeptemberben alakult meg, 125 millió forintos jegyzett tõkével, tevékenységi köre üzletviteli, vezetési tanácsadás. A cég vezérigazgatója Csillik Péter. A Garantiqa és a KA-VOSZ közös pénzügyi szolgáltatója bejegyzés elõtt áll.

Háttér:

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2005-2007 között mintegy 26 ezer kis- és középvállalkozás közel 400 milliárd forintos hitelfelvételét segítette elõ. Ezt felhasználva a hitelfelvevõ nemcsak újabb vállalkozásokat hoz kedvezõ helyzetbe, hanem fejlesztésekkel, munkahelyteremtéssel, a foglalkoztatás növelésével közvetetten a fogyasztás növelésével több száz milliárd forint költségvetési adóbevételt is generál. Mindeközben a büdzsé a Garantiqa viszontgarantálására ugyanezen idõszak alatt csak alig több mint 10 milliárd forintot fizetett ki. A számok alapján egyértelmû, hogy a garanciavállalás hatékony módja a KKV-támogatásnak, mivel piaci módon, csekély mértékû állami kiadással jelentõs hitel- és garanciatömeg mozdítható meg, ennek révén pedig nagy összegû adóbevétel realizálható. A garancia bõvülése hozzájárul az adós vállalkozások pénzügyi stabilitásának megõrzéséhez, fejlesztései, beruházásai megvalósításához.

A KA-VOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítõ Zrt-t a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Ma­gyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közösen alapította azzal a céllal, hogy újszerû pénzügyi termékek révén a likviditási nehézségekkel küzdõ mikro-, kis- és középvállalkozásokat bürokráciamentesen, kedvezményes hitelekhez jutassa. A KA-VOSZ 2002 óta üzemelteti és fejleszti a Széchenyi Kártya konstrukciót és 6 év alatt a 100 ezer vállalkozás részére nyújtott összesen 550 milliárd forintnyi forgóeszköz hitel kihelyezésével járult hozzá a gazdaság fejlesztéséhez, a kisvállalkozások támogatásához.

A Széchenyi Kártya 2 konstrukció jellemzõi:

    * 1 évrõl 2 évre emelt futamidõ,
    * 2 hét alatt, minimális adminisztrációval elérhetõ
    * a kamat havi 1 % alatt van
    * továbbra is állami kamat- és garanciadíj-támogatás segíti a vállalkozók hitelhez jutását,
    * eltörlésre került a korábbi negyedéves törlesztési kötelezettség.
    * a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége országos lefedettséget biztosító irodahálózatában igényelhetõ,
    * és minden vállalkozás számára 20 km-en belül, 900 település több mint 1500 bankfiókjában elérhetõ.

A KA-VOSZ Zrt. által koordinált egyedülálló országos hálózatnak köszönhetõen személyes kapcsolatot tart fenn a vállalkozókkal, hiszen elsõ lépésben a helyi ügyintézõ találkozik a vállalkozásokkal és végzi el a regisztrációs feladatokat.

Forrás: www2.pm.gov.hu  

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra