Jelentõsen csökken a 2008. évi bevallások száma

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Jelentõsen csökken a 2008. évben bevezetett bevallások száma. A 2007. évben használt 59 féle adóbevallás száma 23 féle típusú adóbevallásra és 10 féle típusú adatszolgáltatásra csökkent.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.
www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Az „egyszerûsítés” és „korszerûsítés” jegyében született eredmények:

* jelentõsen csökken a 2008. évben bevezetett bevallások száma. A 2007. évben használt 59 féle adóbevallás száma 23 féle típusú adóbevallásra és 10 féle típusú adatszolgáltatásra csökkent. Azon adózók számára, akik/amelyek valamely ok miatt az egyszerûsített adóbevallások bevezetése elõtti idõszakra határidõben nem tudtak eleget tenni adóbevallási kötelezettségeiknek, vagy eleget tettek, de azt módosítani kívánják a jövõben, természetesen 2008. január 1-jét követõen is lehetõséget biztosít az APEH. Ennek megfelelõen a bevallási kötelezettség, illetõleg önellenõrzés teljesíthetõségének elévülési ideje végéig (általánosságban öt évig) a 2007. évben használt önellenõrzési és pótló bevallásokat (összesen 7 féle) az APEH hatályban tartja.
* egyszerûsödött az internetes programok használata, ugyanis az egyes kitöltõ-ellenõrzõ programok fejlesztése következtében – a megfelelõ paraméterek beállításával – kizárólag azok az oldalak jelennek meg, amelyek a hibátlan kitöltéshez szükségesek.
* egységes felépítésûek és közérthetõbbek lettek a bizonylatok kitöltési útmutatóiban leírtak, egyes adóbevallások kitöltését példák segítik.
* ugyanazok az adóbevallások használhatóak, ha a bevallási kötelezettségét pótolni szeretné az adózó, vagy a már benyújtott bevallását önellenõrzéssel kívánja módosítani.
* elkülönülnek egymástól az adóalapot, adókötelezettséget, annak levezetését tartalmazó adóbevallások a statisztikai célú, illetõleg az adókötelezettségek alátámasztását igazoló adatokat tartalmazó bevallásoktól (adatszolgáltatásoktól),
* a bevallások alapján biztosítani lehet azokat az adatokat, amelyek a magánszemélyek társadalom-biztosítási (egészségbiztosítási és nyugdíj) ellátásához szükségesek.
* megvalósult a platform független bevallás kitöltõ-ellenõrzõ programok általános használata.

Az APEH – kiemelten a magánszemélyek által benyújtandó személyi jövedelemadó bevallásnál – „aktív help” szolgáltatással kívánja még vonzóbbá tenni az Internetes kitöltõ-ellenõrzõ program-szolgáltatását. Az új szolgáltatás bekapcsolásával a szövegablakban az egyes soroknál megjelenik az adott sorhoz tartozó részletes kitöltési útmutató, amely segítséget nyújt a bevallás elkészítésében. Ez a szolgáltatás ki is kapcsolható.

Az adóbevallások elektronikus benyújtása mellett 2008. január 1-jétõl lehetõség nyílik arra is, hogy az adózók a törzsadataik bejelentéséhez, módosításához, stb. szükséges törzsadat bejelentõ, változást bejelentõ-lapjaikat is elektronikusan nyújthassák be. Az új program használatával lehetõség nyílik az APEH nyilvántartásában levõ adózói törzsadatok elektronikus letöltésére a már gyakorlattá vált folyószámla adatok lekérdezéséhez hasonlóan, a meghatalmazotti szabályok figyelembevételével.

Milyen változásra kell felkészülniük az adózóknak a bevallások kitöltésekor?

Néhány bevallás kivételével valamennyi bevallásra jellemzõ, hogy ugyanazt a bevallást kell használnia öt évig az adózónak, ha a bevallással érintett idõszakra az adókötelezettsége, vagy önellenõrzési pótléka tekintetében önellenõrzést, vagy ha az adóalapot, adókötelezettséget nem érintõ adatok tekintetében helyesbítést kíván végezni, továbbá ha esetleg a bevallási kötelezettségét határidõre elmulasztotta teljesíteni és ezen hiányosságát pótolni szeretné.

Elektronikus úton, hibásan benyújtott bevallás ugyanazon típusú bevallás benyújtásával elektronikus úton javítható.

Az önellenõrzések elvégzése jelentõsen egyszerûsödött. Önellenõrzéskor az adatokat bruttó módon kell megadni. A korábbi – önellenõrizni kívánt – bevallás adattartalma áttölthetõ, így nem kell újra azokat az önellenõrzéskor elõállítani. Ezzel minimalizálhatóvá vált az önellenõrzés során feltárt, módosított adatok elõállításakor a tévesztési lehetõség. A módosítások a bruttó elven történõ levezetés következtében áttekinthetõbbé váltak. Mivel ugyanazt a bevallást lehet használni az elsõ kitöltéskor és az önellenõrzésnél is, ezért csökkenhet a többlet adminisztráció is. Az önellenõrzések során – a bevallásokban külön lapon szereplõ önellenõrzési mellékleten – lehetõség van az adókülönbözet kimutatására, amely segítséget nyújt az esetleges önellenõrzési pótlék meghatározására is.

Az internetes programok újdonsággal segítik az adózókat a nyomtatványok hibátlan kitöltésében. Az egyes bevallások esetében elõlap áll rendelkezésre, amelyen a nyomtatványt kitöltõ beállíthatja, hogy mely adózói körhöz tartozik, milyen idõszakra és milyen adónemben teljesíti bevallási kötelezettségét. (Pl.: személyi jövedelemadó bevallás esetén a nyomtatványt kitöltõ az elõlapon történõ jelöléssel meghatározhatja, hogy egyéni vállalkozói minõségében, vagy adószámmal rendelkezõ magánszemélyként, vagy csak adóazonosító jellel rendelkezõ magánszemélyként szeretné a bevallást kitölteni.) Az elõlapon történõ jelölést követõen kizárólag azok a bevallási lapok jelennek meg, amelyet ki kell tölteni ahhoz, hogy az adózó a bevallási kötelezettségét a hatályos jogszabályok alapján teljesítse. Ezzel jelentõsen csökkenhet a bevallás kitöltési ideje, mivel nem kell azokat a lapokat is végig néznie, amelyek esetlegesen nem rá vonatkoznak.

A kitöltési útmutatók egységes szerkezete a papíralapon készített bevallások kitöltésében is segítséget jelent, mivel az egységes felépítés alapján könnyebben megkereshetõ a bevallást kitöltõ adózó által igényelt információ. Egyes bevallásoknál a kitöltési útmutató példákat is tartalmaz. A példákat, kiegészítve folyamatosan a felhasználók kérdései alapján, külön is tervezzük megjelentetni az APEH honlapján.
Lényeges változás, hogy a befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-os mértékû rendelkezõ nyilatkozata – a rendelkezõ magánszemély választása alapján – négy féle módon is eljuttatható az adóhatósághoz.

* A személyi jövedelemadó bevallás részeként, a bevallással együtt – külön boríték nélkül – benyújtható.
* A rendelkezõ nyilatkozat – a korábbi években megszokottak szerint – külön borítékban, a személyi jövedelemadó bevalláshoz biztosított válaszborítékba tehetõ, ezáltal külön postaköltsége sem keletkezik a magánszemélynek.
* Külön borítékba téve, a rendelkezõ nyilatkozat önálló bizonylatként is beküldhetõ.
* Az APEH honlapjáról letölthetõ programmal kitöltve, elektronikus úton is eljuttatható az APEH részére.

Bármely formában készíti el a magánszemély a rendelkezõ nyilatkozatát, a benyújtási határidõ egységesen 2008. május 20-a.

A 2008. évben benyújtandó új nyomtatványokról az Adóhivatal által összeállított táblázatot megtekinthetjük a www.apeh.hu / Sajtó / Sajtótájékoztató 2007.12.07. / Kapcsolódó anyagok / Cikkek / Bevallások oldalon.

http://www.apeh.hu/sajto/sajtotaj/bevallasok.html

Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. A 2007. december 31-ig beérkezõ 2008. évi új Önadózó elõfizetése esetén a 2007.decemberi számot ajándékba megküldjük. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu 

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra