Jelentõsen változnak az áfa-szabályok januártól

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az Európai Unió áfa-irányelvének legutóbbi módosítása miatt 2010 januárjától jelentõs változások lesznek a hazai áfa-szabályozásban, ezek közül a legfontosabb, hogy újra definiálják a szolgáltatások teljesítési helyét.

_______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján + Heti Online hírlevél. Elõfizetési  díj  2009. évre szeptembertõl decemberig: 5.040,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  Önadózó elektronikus bemutató szám letöltése itt.

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_______________________________________

Jelentõsen változnak az áfa-szabályok januártól

Az új rendelkezések többségét a tagországoknak 2010-ig kell nemzeti szabályozásukba építeniük, egyes rendelkezéseket viszont csak késõbb (több lépcsõben) 2015-ig kell integrálniuk. A módosító javaslat már elérhetõ a Pénzügyminisztérium (PM) honlapján.

A Deloitte sajtóközleménye ismerteti: a jelenlegi szabályozás szerint egy szolgáltatás teljesítési helyét a szolgáltatást nyújtó székhelye alapján kell meghatározni, de számos kivétel létezik már most is. Az új szabályozás különbséget tesz majd aszerint, hogy a szolgáltatás igénybe vevõje adóalanynak, vagy magánszemélynek minõsül-e.

Üzleti környezetben az általános szabály szerint a teljesítési hely ott lesz, ahol a szolgáltatást igénybe vevõ letelepedett; ez eddig csak meghatározott szolgáltatások esetében volt alkalmazandó. A szabály elhanyagolható mértékû terhet jelent az adóalanyok részére, könnyû alkalmazni, és elkerülhetõvé válik a külföldiek regisztrációs kötelezettsége, továbbá könnyebbé válik a fiskális kötelezettségeknek való megfelelés is - idézi a közlemény Veszprémi Istvánt, a Deloitte adótanácsadási üzletágának partnerét. A nemzetközi ügyletek tekintetében a fordított adózás alkalmazása válik általánossá.

Lakossági viszonylatban az általános szabály nem változik, a teljesítés helyének a szolgáltatás nyújtó székhelye, illetve a teljesítéssel legközvetlenebbül érintett állandó telephelye szerinti ország minõsül.

A Deloitte szakértõje közölte: az új szabályok jelentõs mértékben egyszerûsíteni fogják a teljesítés helyének meghatározását üzleti környezetben, és várhatóan a szolgáltatások minõsítésével kapcsolatos viták száma is jelentõsen csökkenni fog. Az új fõszabály alkalmazandó 2010-tõl egyebek között a közösségi fuvarozásra, a bérmunka-szolgáltatástípusokra. Számottevõen csökkenni fog a kivételek száma, továbbra is életben marad azonban például az ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatásnyújtás, vagy a személyszállítási szolgáltatások esetén ma is alkalmazott kivételek.

A szabályozás új eleme, hogy külön elõírások vonatkoznak az éttermi és egyéb vendéglátóipari szolgáltatásokra: teljesítési helyük ott lesz, ahol a szolgáltatást ténylegesen nyújtják, függetlenül attól, hogy ki az igénybe vevõ. Azon éttermi és vendéglátóipari szolgáltatások esetében, amelyeket ténylegesen hajókon, repülõgépek fedélzetén vagy vonatokon nyújtanak, és a közösségen belüli személyszállításhoz kapcsolhatók, a teljesítési hely a személyszállítás kezdõ pontja szerint alakul.

Veszprémi István kiemelte: az üzleti környezetre vonatkozó kivételek az esetek nagy részében lakossági környezetben is alkalmazandóak. Speciális szabályok vonatkoznak viszont a telekommunikációs, a közvetítési, illetve az elektronikusan nyújtott szolgáltatásokra. Lakossági viszonylatban a jelenlegi szabályok alapján e szolgáltatások teljesítésének helye elviekben a szolgáltatást nyújtó székhelye szerint alakul, ameddig az az EU-ban van.     Mivel ezek a szolgáltatások nagy távolságból is könnyen nyújthatóak, érdemes egy olyan országból szolgáltatni, ahol alacsony adókulcs alkalmazandó ("VAT rate shopping"). Hogy ezt kivédjék, a teljesítési hely a vevõ székhelye, lakóhelye szerint alakul még akkor is, ha a vevõ nem adóalany. Mivel ez jelentõs hatással lesz az alacsony áfa-kulccsal rendelkezõ tagállamok költségvetésére, hosszabb átmenetet biztosítanak, a szabályok lakossági környezetben csak 2015. január 1-jén lépnek hatályba.

Az új szabályok alkalmazása megnehezíti a szektorban tevékenykedõ adóalanyok helyzetét az áfa-bevallások bonyolultabbá válása miatt. Szükséges lehet akár mind a 25 tagállamban adóalanyként bejelentkezni, míg jelenleg e szolgáltatásokat egyetlen áfa adószám alatt is nyújtani lehet. Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében azonban az úgynevezett egyablakos rendszerben elegendõ lesz egyetlen, az összes EU tagállamban felmerülõ áfa-kötelezettséget magában foglaló áfa-bevallást benyújtani. 

A Deloitte szakértõje közölte: januártól egy további adminisztrációs teher nehezedik a vállalkozásokra, aminek célja a fordított adózás megfelelõ alkalmazásának hatékonyabb ellenõrzése. Az adott szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak havi esedékességgel összesítõ nyilatkozatot kell benyújtani azon szolgáltatásokra vonatkozóan, amelyek a fõszabály hatálya alá tartoznak. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell azon vevõk, illetve értékesítõk adószámát, amelyek részére az adóalany adóköteles szolgáltatást nyújtott, illetve amelyektõl ilyet igénybe vett.

Az EU 2008 decemberében egy új irányelvet is elfogadott, aminek célja az áfacsalások elleni hatékonyabb küzdelem azáltal, hogy gyorsítják a tagállamok között a közösségen belüli termékforgalomra vonatkozó információk áramlását, cseréjét. Az egyik intézkedés alapján a jelenleg negyedévenként beadandó nyilatkozatot a jövõben havonta kell majd benyújtani, illetve a tagállamoknak engedélyezniük kell az elektronikus úton történõ beadást is. A tagállamoknak ugyanakkor lehetõségük van a negyedéves bevallás engedélyezésére, ha a bejelentett összegek nem jelentõsek. Az összesítõ nyilatkozat a bevallás gyakoriságához igazodik. Emellett, 2010-tõl speciális gyakorisági szabály szerint az áfa-alanynak az összesítõ nyilatkozat benyújtásával negyedévesrõl havi gyakoriságra kell áttérnie, ha átlépi a 100 ezer eurós küszöbértéket.
MTI

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató (demo) CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra