Kérdések és válaszok

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A Szövetkezetek és Vállalkozók Szövetsége Hír-Infó legutóbbi kiadványában megjelent kérdésekbõl közreadunk néhányat. A válaszadó Csüllög Endréné fõszaktanácsadó.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

1. kérdés:
A saját rezsis beruházás aktiválásához kapcsolódó áfa levonható-e, ha csak áfa köteles tevékenységet végzünk?

Válasz:
Ha az adóalany vállalkozásán belül végzett saját beruházása eredményeként tárgyi eszközt állít elõ, és egyébként jogosult a beruházással kapcsolatban az elõzetesen felszámított áfa le-vonására, rendelkeznie kell a levonási jog gyakorlásának tárgyi feltételével, vagyis mindazon okiratokkal, amelyek a fizetendõ adó összegszerû megállapításához szükségesek, pl. a beru-házáshoz kapcsolódó számlák, bizonylatok, elszámolás, összesítés, üzembe helyezési jegyzõ-könyv, stb.
Ha kizárólag adólevonásra jogosító tevékenységhez kívánják a létrehozott eszközt hasz-nálni, a beruházás idõtartama alatt beszerzett és a beruházáshoz kapcsolódó egyes beszerzések áfája folyamatosan levonható. Sõt: a saját rezsis beruházás eredményeként elõállított tárgyi eszköz rendeltetésszerû használatbavételekor, amikor az adóalanynak adófizetési kötelezett-sége keletkezik az üzembe helyezett eszköz után, ugyanazon elszámolás során az általa fize-tendõ adóból levonható az az adó, amelyet a beruházásához kapcsolódóan fizetendõ adóként megállapított. (Ugyanazon bevallásban az áfa tehát fizetendõ és levonható adóként is feltünte-tendõ.)
Ha a létrehozott tárgyi eszközt a késõbbiekben nem kizárólag adólevonásra jogosító tevé-kenységhez használják, az egyes beszerzések áfája csak aktiváláskor, és olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben a beruházás adólevonásra jogosító tevékenységet szolgál (2007. évi CXXVII. (új Áfa tv.) 11. § (2) a), 120. § e), 123. §, 127. § e), 134. §).

2. kérdés:
Az áfa alanyiság értékhatárába (5 MFt) beszámít-e a tárgyi eszköz értékesítése?

Válasz:
Az új Áfa törvény 188. § (3) bekezdése szerint nem számít az alanyi adómentesség válasz-tására jogosító felsõ (5 millió forintnak megfelelõ pénzösszeg) értékhatárába
– az adóalany vállalkozásában tárgyi eszközként használt termék értékesítése,
– immateriális jószágként használt, egyéb módon hasznosított vagyoni értékû jog végle-ges átengedése.
Nem tartozik továbbá a fenti értékhatárba
– az új közlekedési eszköz értékesítése,
– a beépített ingatlan (ingatlanrész) és ehhez tartozó földrészlet értékesítése, amelynek
elsõ rendeltetésszerû használatbavétele még nem történt meg, vagy
elsõ rendeltetésszerû használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély
jogerõre emelkedése és az értékesítés között még nem telt el 2 év,
– építési telek (telekrész) értékesítése,
– a törvény 85. § (1) bekezdése szerinti adómentes termékértékesítés, szolgáltatásnyúj-tás,
– a 86. § (1) bekezdésének a)-g) pontjai szerinti adómentes, kiegészítõ jellegû szolgálta-tásnyújtás,
– a törvény XIV. fejezete szerinti mezõgazdasági tevékenység körébe tartozó termékérté-kesítés, szolgáltatásnyújtás
fejében megtérített vagy megtérítendõ ellenérték.

3. kérdés:
Közösségbõl igénybe vett szolgáltatás után fizetendõ áfa összegét az áfa bevallás mely so-raiba kell beállítani? Ha nincs áfa, be kell-e valahová az alapot írni?

Válasz:
A fizetendõ áfát a 33. és a 44. sorokban, a levonható áfát a 72-es sorban kell feltüntetni.
Ha a teljesítés területi hatályon kívüli (adót a külföldi fizeti), tájékoztató adatként a 102. sort kell kitölteni.

4. kérdés:
A belföldi fordított adózást be kell az áfa bevallásba írni?

Válasz:
Igen, ha a fordított adózás miatt a másik fél fizeti az áfát, a 04-es sort kell kitölteni (itt csak adóalap van).
Ha az áfát mi fizetjük, a saját magunk által felszámított áfát a 35-ös, részletezését a 60-62-es sorokban kell szerepeltetni attól függõen, mi után fizettük. A levonható áfa a 70. sorba ke-rül.

5. kérdés:
Még év elején arról volt szó, hogy mint munkáltató, bevallhatjuk a dolgozók helyett a személyi jövedelemadót. Lesz-e M29-es nyomtatvány?

Válasz:
Igen, a munkáltató bevallhatja dolgozója helyett a jövedelmét a 07M29-es nyomtatványon, ha egyébként a dolgozó jövedelmei tekintetében jogosult nyilatkozni (nincs pl. ingatlan érté-kesítésbõl, önálló tevékenységbõl, más kifizetõtõl, stb. származó jövedelme). A 07M29-es nyomtatvány megtalálható az APEH honlapján.

Önadózó
***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu  - Megrendelés: info@onadozo.hu  

***

LÍZING KÉZIKÖNYV - Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna, Ára: 4.990,-Ft, Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu  

***
Adótanácsadás, vagyontervezés, cégalapítás, képviselet adóügyben: ADÓNET.HU Zrt. Budapest, József körút 53. I. em. 8. Tel: 06 1 299 0880 – e-mail: info@adonet.hu  - Félfogadás: egyezetett idõpontban.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra