Kkv hírek az MFB honlapján

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A Magyar Fejlesztési Bank Zártkörûen Mûködõ Részvénytársaság (MFB) 2009. szeptember 27-ig közel 265 milliárd forint új hitelt hagyott jóvá a vállalkozói programok szerinti hitelek keretében. A Bank szeptember 21. és 27. között több mint egy milliárd forintot folyósított a KKV szektor vállalkozóinak, ami a korábban jóváhagyott hitelszerzõdések teljesítése. A szeptemberben befogadott hitelkérelmek száma azt mutatja, hogy a válság ellenére nincs megtorpanás a vállalkozói fejlesztési igényekben.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2009. évre októbertõl decemberig: 4.095,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

A Bank KKV hiteleinek kedvezményes kamata kevesebb mint 5% (3 havi EURIBOR + legfeljebb 4%, 15 éves futamidõre). Az MFB által bemutatásra kiválasztott példaértékû vállalkozás az Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt. ("Arany Kapu"), amely a Bank elsõ tõkebefektetése volt 2003-ban, amit azóta folyamatos törlesztéssel kivásárolt a társaság.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. augusztus hónapban közel százzal több kérelmet hagyott jóvá a KKV-szektort érintõ hitelprogramok keretében az elõzõ év azonos idõszakához képest, amely mintegy 3,2 milliárd forinttal több új forrást jelent. 2009. szeptember 27-ig megközelítõleg 40 milliárd forintot folyósított a Bank a mikro-, kis- és középvállalkozások jóváhagyott hitelkérelmeire. Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési-, Agrárfejlesztési- és az Agrár Forgóeszköz-, valamint az MFB Forgóeszköz Hitelprogramok keretein belül további jelentõs források állnak még rendelkezésre a KKV szektornak.

A Bank szeptemberben eddig két közleményt adott ki hitelprogramjainak változásairól:
    - A 24/2009.09.10-i közleményben az MFB Zrt. tájékoztatta a bankgarancia programokban résztvevõ hitelintézeteket és az ügyfeleket arról, hogy a bankgarancia programok feltételrendszere módosult.
A programok termékdokumentációjában pontosításra kerültek a bankgarancia érvényességére és érvényesítésére vonatkozó szabályok. A módosítással egységes szerkezetbe foglalt Terméktájékoztatót és a kapcsolódó dokumentumokat a www.mfb.hu portálon tette közzé a Bank.
    - A 23/2009.09.10-i közleményben az MFB Zrt. arról adott tájékoztatást, hogy az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram kihasználtsága elérte a 90%-os szintet.

***

Információk és példák vállalkozói döntéshozóknak (2.rész)

Egymilliárdos beruházás a borászati melléktermékek feldolgozására

Az Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt.-t ("Arany Kapu") 1993-ban alapították. Fõ tevékenysége az EU közös borpiaci rendeleteiben szabályozott borászati melléktermék lepárlása. Hangsúlyozandó, hogy EU-konform, mert a közösségi elõírások miatt a lehetõségei sokkal jobban korlátozottak, mint a külön rendeleti szabályok nélküli vállalkozóké. Ez a tevékenység a borászati melléktermékek országos hatókörû felvásárlását, azok komplex feldolgozását jelenti. Fõ termékük a szõlõtörkölybõl, borseprõbõl és borból elõállított nyersalkohol, emellett a szeszesitalpiac ellátását szolgáló borlepárlás során elõállított borpárlat, a melléktermékekbõl kinyert borkõsav-félkésztermék, a kalcium-tartarát is készül itt, és a szõlõmagot is hasznosítják. A fenti tevékenység kiegészítéseként említhetõ a dél-alföldi régió gyümölcseibõl valódi gyümölcspálinkák készítése, mustsûrítés, valamint a szárított szõlõtörköly értékesítése.

Piaci környezetüket meghatározza az a tény, hogy az MVH által a borpiaci intézkedések keretében az "Arany Kapu" a Magyarországon jóváhagyott legnagyobb lepárlóüzem, amely a rendelkezésre álló melléktermékek 90-95%-át vásárolja meg és dolgozza fel.

Az MFB 2003-ban tõkeemeléssel 48,94%-os részesedést szerzett a társaságban, amit a tulajdonosok folyamatos törlesztéssel kivásároltak. 2004-ben 600 millió forintnak megfelelõ összegû euro hitelt hagyott jóvá a Bank az ipari szesz elõállítására alkalmas üzem beruházására, valamint 270 millió forint összegig bankgaranciát vállalt az uniós pályázatok önrészéhez is. A hiteltörlesztéseket a szerzõdésben vállalt kötelezettségek szerint teljesítik. A közel 1 milliárd forint összegben megvalósított, környezetvédelmi normáknak megfelelõ beruházás során kialakították az ipari szeszfõzéshez szükséges környezetet, korszerû gépeket és berendezéseket vásároltak. Mindezekkel 2005-tõl a belföldön jelentkezõ melléktermék feldolgozási igényekhez szükséges kapacitások rendelkezésre állnak. A társaság forgalmát 2008-ban tovább növelte, közel 2 milliárd forint árbevétele 17%-kal haladta meg az elõzõ évit. Kedvezõek a 2009 évi kilátások is, amelyben közrejátszik az idei év jó alapanyag ellátása és az ebbõl adódó magas kapacitáskihasználtság is. A társaság évente 50 ezer tonna szõlõtörköly, 200 ezer hektoliter hígseprõ, valamint 100 ezer hektoliter bor feldolgozására képes.

A társaság 1993 óta mûködik, menedzsmentje már többször bizonyította az iparágban és a pénzügyekben való jártasságát, felkészültségét, aminek köszönhetõen az Arany Kapu Zrt. 15 év alatt Magyarország egyik legnagyobb borászati üzemévé nõtte ki magát.

További információ:
dr. Õry Kovács Katalin ügyvezetõ igazgató
MFB kommunikációs Igazgatóság
Tel: 06-1-428-1388

MTI    

***

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 50% kedvezménnyel 4.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal. A kiadványt részben érintették a 2009. évközi adóváltozások, ezért a 9.900,-Ft-os eredeti ár helyett 4.900,-Ft áron szállítjuk

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu 

Kkv hírek az MFB honlapján

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra