Költségvetési szervek adóhatósági bejelentkezése

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

2009. július 1-jét követõen az adóköteles tevékenységet folytató törzskönyvi szerv – a kincstár által vezetett – törzskönyvi nyilvántartásba vétel iránti kérelem benyújtásával kéri az adószám megállapítását, és ezzel teljesíti az állami adóhatósághoz történõ bejelentkezési kötelezettségét is.

______________________________________

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Az adóköteles tevékenységet folytató törzskönyvi szervek – 2009. július 1-jét követõ – adóhatósági bejelentkezése

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) és az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 2009. július 1-jén hatályba lépõ módosítása értelmében az adóköteles tevékenységet folytató költségvetési szervnek, a költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó szabályokat alkalmazó, illetve külön törvény alapján a kincstár által nyilvántartandó egyéb jogi személynek (a továbbiakban: törzskönyvi szerv) az állami adóhatósághoz történõ bejelentkezése vonatkozásában − a Magyar Államkincstár és az állami adóhatóság között – bevezetésre kerül az egyablakos rendszer.

2009. július 1-jét követõen az adóköteles tevékenységet folytató törzskönyvi szerv – a kincstár által vezetett – törzskönyvi nyilvántartásba vétel iránti kérelem benyújtásával kéri az adószám megállapítását, és ezzel teljesíti az állami adóhatósághoz történõ bejelentkezési kötelezettségét is.

Az állami adóhatósághoz teljesítendõ bejelentkezési kötelezettségének a kincstár útján tesz eleget a törzskönyvi nyilvántartásba már bejegyzett azon törzskönyvi szerv is, amely a törzskönyvi nyilvántartásba vételekor adóköteles tevékenységet még nem folytatott.

A törzskönyvi szerv a közvetlenül az állami adóhatóság felé bejelentendõ adatokat (Art. 17/A. § (5) bekezdése) a törzskönyvi nyilvántartásba vételi kérelem benyújtását követõ 15 napon belül köteles bejelenteni.

Az állami adóhatósághoz teljesítendõ változás-bejelentési kötelezettség tekintetében is a törzskönyvi szerv a törzskönyvi nyilvántartásban nyilvántartandó, adókötelezettséget érintõ adatok – kivéve az Art. 22. § (2) bekezdésben foglaltakat – kincstárhoz történõ bejelentésével tesz eleget.

Az Art. 17/A. § (7) bekezdése alapján a törzskönyvi szervnek az adókötelezettségét érintõ olyan változást – kivéve az Art. 22. § (2) bekezdésben foglaltakat –, amelyrõl a kincstár az adóhatóságot nem köteles értesíteni, a változás bekövetkezésétõl számított 15 napon belül közvetlenül az állami adóhatósághoz kell bejelentenie.

A közvetlenül az állami adóhatósághoz teljesítendõ bejelentésre, változás-bejelentésre az állami adóhatóság a 09T201TSZ jelû adatlapot rendszeresítette, mely kereskedelmi forgalomban nem kapható, kizárólag az APEH internetes honlapjáról (www.apeh.hu) tölthetõ le. A nyomtatvány kitöltéséhez az állami adóhatóság kitöltési útmutatót is készített, melyet az adatlap kitöltése elõtt szíveskedjenek figyelmesen elolvasni. Az adatlap elektronikusan vagy papíralapon nyújtható be az illetékes elsõfokú állami adóhatóság részére.

Forrás: www.apeh.hu

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.  A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája. A könyvhöz jár egy bemutató (demo) CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009 Terjedelem: 329 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra