Közösségi adószám használata

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Nem az a lényeg tehát, hogy az eu-s üzleti partner az illetõsége szerinti tagállam által kiadott adószámot, vagy attól különbözõ közösségi adószámot használ, hanem az, hogy forgalmi adóalany.

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


***

Közösségi adószám használata az Európai Unióba teljesített, vagy onnan igénybe vett szolgáltatások esetén
[az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa törvény) 15. § (5) bekezdéséhez és 15/A. §-ához, valamint az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 22. § (1) bekezdés e) pontjához]

A tagállamok egy részében a normál adószám és a közösségi adószám - formailag - egymással megegyezik, ugyanakkor némely tagállamban - köztük Magyarországon is - a közösségi adószám a normál adószámtól eltérõ formátumú. A forgalmi adók területén alkalmazandó közösségi szabályok alapján az egyes tagállamok kompetenciájába tartozik annak meghatározása, hogy a szolgáltatások vagy azok bizonyos körének nyújtása vagy igénybevétele esetén elõírják-e adózóiknak a normál adószámtól eltérõ közösségi adószám használatát, feltételezve, hogy az adott tagállamban a normál adószám és a közösségi adószám formája egymástól eltér.
Az adószámtól különbözõ közösségi adószám használata kizárólag a közösségi termékügyletek során kötelezõ minden uniós tagállamban. Bár az Art. 22. § (1) bekezdés e) pontja alapján a magyarországi adóalanyoknak valóban közösségi adószámot kell kiváltaniuk, amennyiben az Áfa törvény 15. § (5) bekezdése, vagy 15/A. §-ának hatálya alá tartozó szolgáltatást nyújtanak vagy vesznek igénybe, ugyanakkor az Art. szabályainak hatálya nem terjed ki a külföldi adózókra, így elõfordulhat, hogy a külföldi illetõségû partnernek nincsen közösségi adószáma, illetve, hogy van ugyan neki, de a kibocsátott bizonylaton nem tünteti föl, illetve nem adja azt meg a számlakiállításhoz.
Abban az esetben, ha a belföldön adóalanyként bejegyzett adózó az Áfa törvény 15. § (5) bekezdése, vagy 15/A. §-a alá tartozó szolgáltatást nyújt eu-s adóalanynak, vagy ilyen szolgáltatást eu-s adóalanytól vesz igénybe, neki az Art. 22. § (1) bekezdés e) pontja alapján mindenképpen szükséges közösségi adószám kiváltása és annak használata a kibocsátott számlán.
Ugyanakkor az ügylet áfa-rendszerbeli megítélését nem befolyásolja, ha az Európai Unió valamely tagállamában bejegyzett adóalany úgy vesz igénybe, vagy úgy nyújt az Áfa törvény 15. § (5) bekezdésének, vagy 15/A. §-ának hatálya alá tartozó szolgáltatást, hogy nem rendelkezik saját országa szerinti - az adószámától különbözõ - közösségi adószámmal.
Nem az a lényeg tehát, hogy az eu-s üzleti partner az illetõsége szerinti tagállam által kiadott adószámot, vagy attól különbözõ közösségi adószámot használ, hanem az, hogy forgalmi adóalany.
Megjegyzendõ ugyanakkor, hogy amennyiben az eu-s adóalany az Áfa törvény 15. § (5) bekezdése, vagy 15/A. §-a alá tartozó szolgáltatást nyújt vagy vesz igénybe, akkor a Tanácsnak a közös hozzáadottértékadó-rendszerrõl szóló 2006/112/EK irányelve 226. cikk 3. és 4. pontjai alapján - amennyiben saját tagállamának szabályai szerinti, az adószámtól különbözõ közösségi adószámmal nem rendelkezik, vagy azt nem kívánja használni - a normál adószámát az általa kibocsátott bizonylaton köteles feltüntetni, illetve a felé kiállított bizonylat megfelelõ kitöltéséhez (amennyiben ez utóbbi esetben az Áfa törvény 15. § (5) bekezdése, vagy 15/A. §-a alá tartozó szolgáltatás megrendelése esetén õ lesz az adófizetésre kötelezett) köteles rendelkezésre bocsátani.
(PM Forgalmi adók, vám és jövedéki fõosztály 14981/1/2007. - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 8990051176; AEÉ 2008/1.)

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi.  A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu - Megrendelés: info@onadozo.hu

***

Adótanácsadás, vagyontervezés, cégalapítás, képviselet adóügyben:  ADÓNET.HU Zrt. Budapest, József körút 53. I. em. 8. Tel: 06 1 299 0880 – e-mail: info@adonet.hu - Félfogadás: egyezetett idõpontban. 

 

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra