Közösségi adószámokra vonatkozó alapvetõ szabályok

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Annak a közösségi adószámmal nem rendelkezõ általános forgalmi adó alanynak, illetve egyes speciális esetekben az adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személynek és az egyszerûsített vállalkozói adó alanynak, aki/amely az Európai Közösség valamely másik tagállamában illetõséggel bíró adózóval szeretne kereskedelmi kapcsolatot létesíteni, nyilatkoznia kell errõl, és közösségi adószámot kell kérnie.

A KÖZÖSSÉGI ADÓSZÁM IGÉNYLÉSE

1. Kinek kell közösségi adószámot igényelnie?

Annak a közösségi adószámmal nem rendelkezõ általános forgalmi adó alanynak, illetve a következõkben említett egyes speciális esetekben az adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személynek és az egyszerûsített vállalkozói adó alanynak, aki/amely az Európai Közösség (továbbiakban: EK) valamely másik tagállamában illetõséggel bíró adózóval szeretne kereskedelmi kapcsolatot létesíteni, nyilatkoznia kell errõl, és közösségi adószámot kell kérnie.

Kereskedelmi kapcsolatnak minõsül a termékbeszerzés és -értékesítés, valamint az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 37.§, 40-41.§-ai és a 43-46.§-ai  szerinti szolgáltatásnyújtás és -igénybevétel.

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás, illetve igénybevétel esetén tehát csak a következõ szolgáltatásoknál kötelezõ közösségi adószámot kérni.

Az Áfa tv. 46.§-ban meghatározott szolgáltatások:

- szellemi alkotásokhoz fûzõdõ jogok, továbbá más, ezekhez hasonló jogok idõleges vagy végleges átengedése;

- reklámszolgáltatások;

- tanácsadási, ügyvédi, számviteli, adóügyi, számítástechnikai, fordítói és tolmácsolási szolgáltatások, illetve sem termékhez, sem ingatlanhoz nem kapcsolódó mérnöki szolgáltatások, továbbá más ezekhez hasonló szolgáltatások;

- adatok feldolgozása és információk közlése;

- banki, biztosítási, viszontbiztosítási és egyéb pénzügyi szolgáltatások (kivéve a széfügyletet);

- munkaerõ kölcsönzése, kirendelése, illetõleg személyzet rendelkezésre bocsátása;

- termék (kivéve az ingatlan, bármely közlekedési eszköz) bérbeadása;

- földgázcsõvezeték- és villamosenergiaelosztó-hálózatokhoz való csatlakozás biztosítása, valamint a hálózatokon keresztüli földgáz- és villamosenergia-továbbítás biztosítása, továbbá más, ezekhez közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása;

- telekommunikációs szolgáltatások;

- rádiós és televíziós mûsorszolgáltatások;

- elektronikus úton nyújtott szolgáltatások;

- valamely üzleti vagy hivatásszerûen folytatott tevékenység egészbeni vagy részbeni abbahagyására illetõleg az elõzõekben felsorolt jogok gyakorlásától való idõleges vagy végleges tartózkodásra vonatkozó kötelezettségvállalás;

- a felsorolt szolgáltatásnyújtások más nevében és javára történõ közvetítése.

Az Áfa törvény 37.§-a, 40-41.§-ai és a 43-45.§-ai hatálya alá tartozó szolgáltatások:

Közösségen belüli termékfuvarozás (a fuvarozás minden olyan formája és módja, amikor az indulási hely és az érkezési hely a Közösség egymástól eltérõ tagállamában van, továbbá az ilyen fuvarozáshoz közvetlenül kapcsolódó olyan fuvarozás, melynél az indulási és érkezési hely a Közösség ugyanazon tagállamában van);

Közösségen belüli termékfuvarozáshoz járulékosan kapcsolódó szolgáltatások (beleértve a be-, ki- és átrakodást is);

Közösségen belüli termékfuvarozás más nevében és javára történõ közvetítése;

Közösségen belüli termékfuvarozáshoz járulékosan kapcsolódó szolgáltatások más nevében és javára történõ közvetítése;

Közösségen belüli egyes ügyletek más nevében és javára történõ közvetítése;

Szakértõi értékelés, amely közvetlenül termékre - ide nem értve az ingatlant - irányul;

Terméken – ide nem értve az ingatlant – végzett munka.

Kötelezõ közösségi adószámot kérnie az általános forgalmi adófizetésre kötelezett adóalanynak,

ha más tagállamban illetõséggel bíró, közösségi adószámmal rendelkezõ adóalanynak vagy adófizetésre kötelezett jogi személynek Közösségen belüli termékértékesítést teljesít, illetve ha terméket ilyen adózótól szerez be;

ha más tagállambelinek a fentiekben felsorolt szolgáltatások valamelyikét nyújtja, illetve ha más tagállambelitõl ilyen szolgáltatást vesz igénybe.

Közösségi adószámot kell kérnie

- a kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalanynak,

- a mezõgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállást választott adóalanynak,

- az általános forgalmi adóalanynak nem minõsülõ jogi személynek,

- az alanyi adómentességet választó adóalanynak,

- az egyszerûsített vállalkozói adó alanyának,

- ha a tárgyévben az általa az EK más tagállamában beszerzett termék adó nélkül számított összesített ellenértéke a 10.000 eurót meghaladja; azon közösségi beszerzést megelõzõen, amellyel ezt az értékhatárt meghaladja;

- ha a tárgyévet megelõzõ évben az általa az EK más tagállamában beszerzett termék adó nélkül számított összesített ellenértéke nem haladja meg a 10.000 eurót és a Közösségen belül beszerzett termékek utáni általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét a tárgyévben választása alapján belföldön kívánja teljesíteni (ezt a tárgyévet megelõzõ adóév utolsó napjáig – 2008-es adóévre vonatkozóan 2007. december 31-ig - kell bejelentenie). Amennyiben 2007. évben nem volt Közösségen belüli beszerzése, ezen választását 2008. évre a tárgyévi elsõ, Közösségen belüli beszerzését megelõzõen kell bejelentenie.

A 10.000 eurós értékhatár számításnál figyelmen kívül kell hagyni az új közlekedési eszköz, illetve a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény hatálya alá tartozó termék adó nélkül számított ellenértékét.
Az euróban meghatározott értéket a forintra történõ átváltás során a 2004. május 1-jén érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyam alapulvételével, a matematikai szabályok szerint százezer forintra kerekítve kell megállapítani.

Köteles közösségi adószámot kérni

- a kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalany,

- a mezõgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállást választott adóalany,

- az általános forgalmi adóalanynak nem minõsülõ jogi személy,

- az alanyi adómentességet választó adóalany, ha jövedéki termék közösségen belülrõl történõ beszerzése miatt belföldön keletkezik általános forgalmiadó-fizetési kötelezettsége.

- az egyszerûsített vállalkozói adó alanya, ha az EK más tagállamában illetõséggel bíró, közösségi adószámmal rendelkezõ adóalanynak vagy adófizetésre kötelezett jogi személynek terméket értékesít, az értékesítését megelõzõen köteles közösségi adószámot kérni. A közösségi adószám képezésével nem veszíti el eva alanyiságát. Szolgáltatásnyújtás és igénybevétel esetén nem kell közösségi adószámot kérnie, még akkor sem, ha a fentiekben felsorolt szolgáltatásokat nyújtja vagy veszi igénybe.

Az alanyi adómentességet választó adóalany az értékesítést megelõzõen köteles közösségi adószámot kérni, ha az EK másik tagállamában illetõséggel bíró adóalany vagy adóalanynak nem minõsülõ személy, szervezet részére új közlekedési eszközt értékesít. Egyéb értékesítéseire nem kell közösségi adószámot kérnie, mert azok nem minõsülnek Közösségen belüli értékesítésnek.

A kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytató adóalany az értékesítést megelõzõen köteles közösségi adószámot kérni, ha az EK más tagállamában illetõséggel bíró, közösségi adószámmal rendelkezõ adóalanynak vagy adófizetésre kötelezett jogi személynek terméket értékesít (ha az értékesítés belföldi teljesítése esetén adóköteles lenne), vagy az Áfa tv. 37. §, 40-41. §-ai és 43-46. §-ban meghatározott szolgáltatást az EK más tagállamában illetõséggel bíró adóalanynak nyújt, vagy tõle igénybe vesz.

Nem áfa alanynak (magánszemély vagy egyéb szervezet) új közlekedési eszköz Közösségen belüli értékesítése esetén közösségi adószámot kell igényelnie, függetlenül attól, hogy a vevõ a másik tagállamban adóalany-e vagy magánszemély.

A közösségi adószám az adózó kérelmére megképezésre kerül a mûködõ, a csõdeljárás, a felszámolási, illetve a végelszámolási eljárás alatt álló adózók számára is.

2. A közösségi adószám igénylésének módja

A közösségi adószámot minden esetben az illetékes adóhatóság képezi meg az adózók részére. A közösségi adószám igénylésének módja attól függ, hogy a magyar adózó rendelkezik-e már adószámmal vagy sem.

Ha még nem rendelkezik adószámmal

A cégbejegyzésre kötelezett adózók a "Cégbejegyzési kérelem" cégbírósághoz történõ benyújtásával egyidejûleg igényelhetik az adószámot és a közösségi adószámot is. Ebben az esetben az adózó a cégbíróságon keresztül értesül az adószámokról.

A vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet megkezdeni kívánó adózók a "Kérelem az egyéni vállalkozói igazolvány kiadásához, cseréjéhez, pótlásához" elnevezésû nyomtatvány körzetközponti jegyzõhöz történõ benyújtásával kérhetik az adószámot és a közösségi adószámot. Ebben az esetben az adóhatóság az adózót értesítõ levélben tájékoztatja a generált közösségi adószámról.

A közvetlenül az állami adóhatósághoz bejelentkezõ adózók a hatályos ’T101, ’T201 jelû adatbejelentõ lapokon kérhetik a közösségi adószám megképezését az adószám igénylésével egyidejûleg. Az adóhatóság az adózót a nyilvántartásba vételrõl, valamint a megállapított közösségi adószámról az adatbejelentõ lap másolati példányával értesíti.

Amennyiben az õstermelõi igazolvánnyal rendelkezõ magánszemély nem rendelkezik adószámmal (csak adóazonosító jellel) akkor csak abban az esetben kaphat közösségi adószámot, ha a hatályos ’T101-es adatbejelentõ lapon adószámot kér. (Kizárólag adóazonosító jel alapján nem képezhetõ közösségi adószám.) Az adóhatóság az adózót a nyilvántartásba vételrõl, valamint a megállapított közösségi adószámról az adatbejelentõ lap másolati példányával értesíti.

Az állami adóhatóság a csoportos általános forgalmi adó alanyiságot alkotó csoport részére a csoportos általános forgalmi adóalanyiság létrehozására irányuló ’T113 jelû kérelem, illetve ezt követõen a csoport képviselõ ’T201 jelû adatlapon elõterjesztett kérelme alapján állapít meg közösségi adószámot. Az állami adóhatóság a közösségi adószámról a csoport képviselõjét a ’T113 jelû kérelem benyújtása esetén határozatban, ’T201 jelû adatlap benyújtása esetén az adatbejelentõ lap másolati példányával értesíti.

Ha már rendelkezik adószámmal

Azok az adózók, akik már rendelkeznek adószámmal, a hatályos ’T101, ’T101E, ’T201, ’T201T jelû adatlapokon igényelhetik a közösségi adószámot. A ’T201C jelû nyomtatvány szolgál azon cégbejegyzésre kötelezett társaságok részére, melyek a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 36. § (4) bekezdésében biztosított lehetõség alapján elektronikus úton kérik közösségi adószámuk megállapítását.

Az adózó a megképzett közösségi adószámáról a változás-bejelentõ lap másolati példányának visszaküldésével értesül.

Szervezeti változással érintett adózók közösségi adószáma

Egyesülés beolvadással: az átvevõ szervezet a változás-bejelentés szabályai szerint bármikor kérheti a közösségi adószám megképezését.

Szétválás kiválással:

azon szervezet, amelybõl a kiválás történik a változás-bejelentés szabályai szerint bármikor kérheti a közösségi adószám megképezését;

a "kiváló" szervezet legkorábban a kiválás idõpontjával, az adószámmal egyidejûleg kérheti a közösségi adószám megképezését, vagy mûködése során a változás-bejelentés szabályai szerint.

Egyesülés összeolvadással: a jogutód szervezet a bejelentkezéssel egyidejûleg kérheti a közösségi adószámot, vagy a késõbbiekben, mûködése közben a változás-bejelentés szabályai szerint.

Szétválás különválással: a jogutód szervezet(ek) bejelentkezéssel egyidejûleg kérheti(k) a közösségi adószámot, vagy a késõbbiekben, mûködése közben a változás-bejelentés szabályai szerint.

Az özvegy/örökös közösségi adószáma

Amennyiben a vállalkozói tevékenységet az özvegy vagy az örökös folytatja, új adószámot kap, az elhunyt adószáma megszûnik. Az özvegy/örökös a vállalkozás folytatásának körzetközponti jegyzõhöz való bejelentésével egyidejûleg kérheti a közösségi adószám megképezését.
Ha az özvegy/örökös már rendelkezik adószámmal, akkor saját adószáma alapján a változás-bejelentés szabályai szerint kérhet közösségi adószámot.

A közösségi adószám igazolása illetõségigazolás keretében

Az adózó a közösségi adószámáról szóló értesítéstõl függetlenül, bármikor kérheti közösségi adószámának igazolását. Az illetékes igazgatóság az adózó kérésére illetõségigazolás formájában igazolást (hatósági bizonyítványt) állít ki a közösségi adószámról. A kiadott igazolás a következõ - minimális - adatokat tartalmazza: a kiállító igazgatóság és a szervezeti egység nevét, címét, az adózó nevét/megnevezését, székhely/telephely címét, közösségi adószámát, közösségi adószám alkalmazhatóságának kezdetét illetve érvényességének végét, az igazolás kiállításának helyét, idõpontját. Az igazolás magyar vagy magyar és angol nyelven is megkérhetõ.

Az adószám alkalmazását felfüggesztõ határozat meghozatalától a felfüggesztés idõtartama alatt közösségi adószám megállapításának nincs helye.

3. A közösségi adószám hatálya

Az adóhatósághoz történõ bejelentkezésével egyidejûleg közösségi adószámot kérõ adózó közösségi adószáma alkalmazhatóságának kezdete megegyezik az adóköteles tevékenység kezdetével az alábbiak figyelembe vételével:   

- elõtársaságok esetében az adószám kiadásának napjával (a cégbejegyzési kérelem benyújtásának idõpontjával),

- azoknál a cégbejegyzésre kötelezett adózóknál, amelyek elõtársaságként nem mûködhetnek,

- adóköteles tevékenységet is csak a cégbejegyzéstõl (létrejöttüktõl) kezdõdõen végezhetnek (pl.: külföldi székhelyû vállalkozások magyarországi fióktelepei, végrehajtói iroda), a közösségi adószám a cégbejegyzés idõpontjától lesz hatályos,

- a szervezeti változással létrejött szervezetek esetében a cégbejegyzést követõ naptól,

- a vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet végzõ adózók közösségi adószámának alkalmazhatósága a tevékenységük megkezdésével, tehát a vállalkozói igazolvány átvételének napjával egyezik meg,

- közvetlenül az adóhatósághoz bejelentkezõ adózók esetében a közösségi adószám alkalmazhatóságának kezdete megegyezik az adószám, illetve ezzel egyidejûleg a közösségi adószám kiadása iránti bejelentés, kérelem elõterjesztésének napjával,

- a csoportos általános forgalmi adó alanyiságot alkotó csoport közösségi adószáma alkalmazhatóságának kezdete a csoport létrehozását engedélyezõ határozat jogerõre emelkedésének napja.

A már mûködõ, adószámmal rendelkezõ adózók esetében az alkalmazhatóság kezdete a közösségi adószám kiadása iránti bejelentés, kérelem elõterjesztésének napjával egyezik meg.
Az elõterjesztés napja postán érkezett kérelem esetén a postára adás, személyesen benyújtott kérelem esetén a kérelem benyújtásának a napja.

Az adózónak a megképzett közösségi adószámot a közösségi kereskedelemmel összefüggõ minden iratán fel kell tüntetnie.

A közösségi adószám hatálya megszûnik:

- ha az adózó vagy az adóköteles tevékenység megszûnik;

- a bejelentés napjával, amennyiben az adózó változás-bejelentõ lapon jelzi, hogy az EK tagállamában illetõséggel bíró adózókkal kereskedelmi kapcsolatát megszüntette;

- azzal a nappal, amellyel az adóhatóság az adózó adószámát és közösségi adószámát jogerõsen törölte;

- ha a csoportos adóalanyiságot engedélyezõ határozat meghozatalakor a csoport tagja közösségi adószámmal rendelkezik, az adóhatóság a közösségi adószámát e határozatban törli;

- a csoportos általános forgalmi adó alanyiságot alkotó csoport esetén a csoportos általános forgalmi adó alanyiságra adott engedélyt visszavonó határozat jogerõre emelkedésének napján.

Az az adózó, akinek kérelmére az adóhatóság megszünteti a közösségi adószámát, a változás-bejelentés szabályai szerint újból kérheti a közösségi adószám megképzését, amennyiben az EK tagállamában illetõséggel bíró adózóval kereskedelmi kapcsolatot kíván létesíteni.

A Magyarországon kiadott közösségi adószámok az országot azonosító "HU" kódból, valamint az adószám, illetve csoportazonosító szám 8 jegyû törzsszámából állnak, a következõképpen:

HU12345678

KÖZÖSSÉGI ADÓSZÁMOK ÉRVÉNYESSÉGÉNEK ÉS AZONOSÍTÓ ADATOK PONTOSSÁGÁNAK MEGERÕSÍTÉSE

Az Áfa tv. értelmében - meghatározott feltételek mellett - mentes az adó alól az a belföldi adóalany által teljesített termékértékesítés, amelyet az EK másik tagállamában nyilvántartásba vett, érvényes közösségi adószámmal rendelkezõ adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére teljesítenek, és a terméket az értékesítés közvetlen következményeként igazoltan más tagállamba, de még az Áfa tv. értelmében vett Közösség területére fuvarozzák vagy egyéb módon juttatják el. Ebben az esetben a vevõ vallja be és számolja el a termék után fizetendõ általános forgalmi adót annak az országnak a szabályai szerint, ahol nyilvántartásba vették. A számlán fel kell tüntetni a vevõ nevét, címét és érvényes közösségi adószámát.
Amennyiben a vevõ nem rendelkezik érvényes közösségi adószámmal, úgy a magyar adózónak az általános forgalmi adót a hazai szabályok szerint fel kell számolnia, és áfa-bevallásában azzal el kell számolnia.

Az APEH abban nyújt segítséget Önnek, hogy az EK másik tagállamában illetõséggel bíró partnere közösségi adószáma érvényességérõl, illetve azonosító adatai pontosságáról megbizonyosodhasson.

Ki kérhet megerõsítést?

Az EK tagállamában illetõséggel bíró adóalany közösségi adószáma érvényességének, illetve azonosító adatai pontosságának megerõsítését az EK-en belüli termékértékesítésben és szolgáltatásnyújtásban részt vevõ személyek kérhetik, tehát azon adózók, akik rendelkeznek érvényes közösségi adószámmal. Megerõsítés-kérés esetén az ügyfélnek minden esetben nevével (képviselõ esetén a képviselõ nevét is meg kell jelölni), közösségi adószámával (vagy adószámával) és címével azonosítania kell magát.

Milyen adat megerõsítése kérhetõ?

Kizárólag az ügyfél rendelkezésére álló közösségi adószám érvényességének, illetve azonosító adatok pontosságának megerõsítésére van lehetõség. A helyes adatok megszerzése érdekében tehát elõször az ügyfélnek kell a kapcsolatot üzletfelével felvennie, csak ezt követõen fordulhat az APEH Központi Kapcsolattartó Irodájához (továbbiakban: adóhatóság) az adatok ellenõrzése tekintetében.

Minden esetben a teljes közösségi adószámot meg kell adni, a tagállamot azonosító kódot és az azt követõ számjegyeket és/vagy betûket is.

Azonosító adatnak az EK tagállamában illetõséggel bíró adóalany neve és címe minõsül.

Egyszerre több adóalanyra vonatkozóan is kérhetõ megerõsítés.
Adatszolgáltatást az adóhatóság nem végez és adat-kiegészítés sem kérhetõ, így az adóhatóság nem bocsátja az ügyfél rendelkezésére az érvényes közösségi adószámhoz tartozó, az EK tagállamában nyilvántartásba vett adóalany nevét és címét.

Az ügyfélnek a rendelkezésére álló közösségi adószámot mindig, így azonosító adatok pontosságának egyeztetése esetén is meg kell adnia. Az adóhatóság kizárólag név és címadat pontosságát nem tudja megerõsíteni, az EK tagállamában illetõséggel bíró adóalany azonosításához minden esetben szükség van a közösségi adószám megadására.

Amennyiben az ügyfél által megadott közösségi adószám nem érvényes, azonosító adatokra vonatkozó információt az adóhatóság nem közöl.

Az ügyfélnek mind a közösségi adószámok, mind pedig az azonosító adatok tekintetében lehetõsége van az éppen aktuális, valamint valamely korábbi idõpontra vonatkozó helytállóságot tisztázni. Ez utóbbi esetben az ügyfélnek az idõpontot (nyomtatványban a „kereskedés idõpontja” rovatban) pontosan (év, hónap, nap) meg kell jelölnie.

Hol, milyen formában, milyen adat megerõsítése kérhetõ?

Közösségi adószám érvényessége ellenõrizhetõ az Európai Bizottság internetes honlapján (www.europa.eu.int/vies). Itt csak az adott közösségi adószám aktuális érvényessége kérdezhetõ le. Egyes tagállamok (Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Írország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Románia, Svédország, Szlovákia, Szlovénia) érvényes közösségi adószám esetén megjelenítik az adóalany nevét és/vagy címét is.

A közösségi adószámok érvényességének és azonosító adatok pontosságának megerõsítése az APEH Központi Kapcsolattartó Irodájától kérhetõ telefonon, faxon, levélben és elektronikus levélben.

A 06-40-200-431-es telefonszámon (kék-vonal) csak a közösségi adószám érvényessége kérhetõ le.

A faxon (06-1-428-5424), levélben (1054 Budapest, Széchenyi u. 2., levélcím: 1373 Budapest, Pf.: 561.) vagy a clo@apeh.gov.hu e-mail címen írásban benyújtott kérelem esetén a közösségi adószám érvényességén túl lehetõség van a közölt név és/vagy címadat pontosságának egyeztetésére is.

Csak írásban benyújtott kérelem alapján van tehát lehetõség azonosító adatok pontosságának megerõsítésére. Az adóhatóság az azonosító adatok megerõsítése esetén „pontos” vagy „pontatlan” választ ad. Az adatot az adóhatóság akkor is pontatlannak minõsíti, ha az hiányos, például név esetén nincs feltüntetve az adóalanyiság formája (pl.: Gmbh, AG, S.A., Ltd., N.V., KG, stb.), címadat esetén pedig hiányzik az alábbi adatok valamelyike:  irányítószám, a helység, a közterület neve, közterület jellege, vagy a házszám.

Írásbeli kérelem formai kötöttség nélkül is benyújtható, de az erre rendszeresített formanyomtatvány is használható.

A formanyomtatvány letölthetõ az APEH hivatalos honlapjáról (www.apeh.hu -> Közösségi adószámok megerõsítése link alatt) beszerezhetõ a kijelölt ügyfélszolgálati irodákon, kirendeltségeken, valamint kérésre az illetékes adóhatóságok munkatársai az ügyfelek rendelkezésére bocsátják. A formanyomtatványt a kitöltési útmutatónak megfelelõen kell kitölteni.

Azonosító adatok érvényességének megerõsítésére irányuló kérelem esetén az alábbi adatokat minden esetben fel kell tüntetni:

- a kérelmezõ neve, címe

- a kérelmezõ képviselõjének neve

- a kérelmezõ közösségi adószáma /adószáma

- a megerõsíteni kívánt, az EK valamely tagállamában nyilvántartásba vett adózó közösségi adószáma

- a megadott közösségi adószámhoz tartozó, ismert azonosító adatok (az adatokat a lehetõ legpontosabban kell megadni)

- amennyiben nem az aktuális, hanem valamely korábbi idõpontra vonatkozóan kívánja az adatok érvényességét tisztázni, úgy a kereskedés dátuma (év, hónap, nap)

- aláírás, dátum

Az írásbeli igazolás

Az adóhatóság az írásban elõterjesztett kérelemre a közölt adatokkal kapcsolatos lekérdezések eredményérõl igazolást állít ki.

Telefonon érdeklõdõ ügyfelek esetén az igazolás kiállítása nem automatikus, arra az adózó kérésének megfelelõen kerül sor, és kézbesítése az adózó adóhatósághoz bejelentett lakóhely/székhelycímére postai úton történik.

Az írásbeli igazolásokat az adóhatóság a kérelem elõterjesztésétõl számított 8 munkanapon belül küldi meg az ügyfél részére levél, fax, elektronikus levél útján.

Figyelem! A tájékoztatás a külföldi közösségi adószámok esetében a külföldi adóhatóság lekérdezés napján közzétett adatbázisán alapul!

Az igazolás csupán azt tanúsítja, hogy az ügyfél kezdeményezte tagállami üzletfele közösségi adószáma érvényességének megerõsítését, valamint a közösségi adószámmal azonosított üzleti partnere azonosító adataira vonatkozó, az ügyfél rendelkezésére álló információ pontosságának igazolását. A kiállított igazolás tehát nem minõsül hatósági igazolásnak, így az természetesen illetékmentes.

Forrás: www.apeh.hu

Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra