Külföldi vállalkozás bejelentkezése

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A külföldi vállalkozás, amennyiben Magyarországon tevékenységet végez és a társasági adóról szóló törvény szerint nem keletkezik telephelye, fióktelep alapítása nélkül mûködhet Magyarországon.

A bejelentkezés szabályai a Kizárólagos Illetékességi Szakterülethez tartozó adózók esetében

A külföldi vállalkozás, amennyiben Magyarországon tevékenységet végez és a társasági adóról szóló törvény szerint nem keletkezik telephelye, fióktelep alapítása nélkül mûködhet Magyarországon.

A külföldiek magyarországi befektetéseirõl szóló 1988. évi XXIV. törvény 3. §.– ának (1) bekezdése szerint a külföldi vállalkozás Magyarországon saját nevében, jövedelem- és haszonszerzésre irányuló vagy eredményezõ, illetve a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény rendelkezései szerint telephely létesítésével is járó üzletszerû gazdasági tevékenységet akkor végezhet a 2. §. c) pontjában említett gazdálkodó szervezet, fióktelep, önálló vállalkozás alapítási kötelezettség nélkül, ha az

a) nevelési-oktatási intézménynél, felsõoktatási intézménynél oktatási tevékenység,

b) elõadó mûvészeti tevékenység,

c) szakértõi tevékenység (a könyvvizsgálói, a könyvelõi és a számviteli tevékenység, valamint a jogi szolgáltatás kivételével),

d) hivatásos sportolói tevékenység,

e) külkereskedelmi szerzõdés teljesítése érdekében végzett építési, szerelési vevõszolgálati tevékenység,

f) olyan tevékenység, amely az általa megszerzett belföldön lévõ termék értékesítésére, illetve szolgáltatás nyújtására korlátozódik, ha ez személyes jelenlét nélkül és az általa külföldön kibocsátott kereskedelmi kártya felhasználásával történik ,

g) ingatlan és természeti erõforrás térítés ellenében történõ hasznosítása, ingatlanhoz és természeti erõforráshoz kapcsolódó vagyoni értékû jog térítés ellenében történõ átadása, értékesítése, apportálása,

h) egyéb, olyan üzletszerû gazdasági tevékenység, melynek gazdasági célú letelepedés nélkül végzését törvény vagy kormányrendelet lehetõvé teszi.

Gazdasági tevékenység

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: áfa-törvény) 5. § (1) bekezdése értelmében a gazdasági tevékenység körébe tartozik a bevétel elérése érdekében rendszeresen vagy üzletszerûen végzett tevékenység, így különösen: a mezõgazdasági, a kitermelõipari, az építõipari, a feldolgozóipari, a kereskedelmi, az egyéb szolgáltatói tevékenység, ideértve a szellemi szabadfoglalkozásként folytatott tevékenységeket is.

Állandó telephely

Az Áfa törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontja értelmében állandó telephely: külön termelõ- vagy üzleti berendezés, mellyel az adóalany helyhez kötötten és tartósan bevétel elérésére irányuló tevékenységet fejt ki, így különösen:

a) a vezetés helye;

b) a fióktelep;

c) a gyártelep;

d) a mûhely vagy a raktár;

e) a bánya, a kõfejtõ, az olajmezõ vagy a természeti kincsek kiaknázására szolgáló más telep;

f) az építési, kivitelezési, szerelési, felügyeleti tevékenység helye;

g) a kereskedelmi képviselet;

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 16. § (1)-(2) bekezdések rendelkezésének értelmében adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkezõ adózó folytathat (a 20-21. §-ban foglalt kivétellel). Elõzõek értelmében, az adószám visszamenõleges hatállyal történõ megkérése nem lehetséges, az adószámmal le nem fedett idõszakban keletkezõ beszerzésre jutó általános forgalmi adót az adóalany nem igényelheti vissza.

Adózó bejelentése

Az Art. 24.§.–a szerint az adóhatóság a bejelentés alapján nyilvántartásba veszi az adózót. Az állami adóhatóság a közösségi kereskedelemben érintett adózónak a bejelentés, kérelem alapján - a bejelentés, kérelem elõterjesztésének napjával - közösségi adószámot állapít meg. Az adózó a közösségi adószámot a közösségi kereskedelemmel összefüggõ minden iraton feltünteti. Az állami adóhatóság kérelemre - a bejelentés napjával - az adóév közben is törli az adózó közösségi adószámát, ha bejelenti, hogy az Európai Közösség tagállamában illetõséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatát megszüntette.

Az Art. 17. § (1) bekezdés c) pontja értelmében az adózó a tevékenység megkezdését megelõzõen az állami adóhatóságnál az e célra szolgáló nyomtatványon, írásban teljesíti bejelentkezési kötelezettségét. Ha az adózó bejelentkezési kötelezettségét - jogszabálysértõ módon - a tevékenység megkezdését követõen teljesíti, a bejelentkezés során a tevékenység kezdõ idõpontját is köteles az állami adóhatósághoz írásban bejelenteni.

Bejelentkezéshez, valamint a tevékenység elkezdéséhez szükséges nyomtatványok Következõ>>

A közvetlenül az állami adóhatósághoz bejelentkezõ adózók a 07T201 számú nyomtatványon igényelhetnek adószámot, melyhez csatolni kell:

- a cégkivonatot magyar nyelvû hiteles fordításban

- aláírási címpéldányt

- meghatalmazást

- igazolást a vállalkozás székhelye szerinti adóhatóságtól arra vonatkozóan, hogy az adott országban adóalanyisággal rendelkezik.

A 07T201-es nyomtatvány az Internetes oldalunkról letölthetõ.

Az adóalanyoknak (mivel belföldi gazdasági tevékenysége belföldi adóalanyiságot keletkeztet) a bevétel regisztrálását, nyilvántartását, valamint bizonylatolását és bevallását a belföldi jogszabályok alapján kell teljesítenie, és a magyar adóalanyisága tekintetében a magyar állami adóhatóság jogosult az ellenõrzésre.

Az adóalanynak a magyarországi adószáma alatt végzett tevékenységrõl az Art. 1.sz. mellékletében meghatározott gyakorisággal negyedévente (havonta) áfa bevallási (0765/650/651. számú nyomtatványon) kötelezettsége keletkezik. A bevallással egyidejûleg az Európai Közösség területérõl történõ Közösségi termékbeszerzéseket részletezõ 0761., illetve termékértékesítéseket részletezõ 0760. számú összesítõ nyilatkozatot is be kell nyújtania.

Az adózó képviselete

1) Meghatalmazás útján (az Art. 7-8. §-okban foglaltak szerint)

Közokiratba foglalt a meghatalmazás, ha azt közjegyzõ, vagy más hatóság ügykörében eljárva a megfelelõ alakiságok mellett állítja ki, és mint ilyen, teljesen bizonyítja a benne foglalt nyilatkozatot [polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. tv.; a továbbiakban: Pp. 195. §].

A magánokirat csak abban az esetben bizonyítja teljes erõvel azt, hogy kiállítója az abban foglalt nyilatkozatot megtette, illetõleg elfogadta, vagy magára kötelezõnek ismerte el, ha a kiállító az okiratot saját kezûleg írta és aláírta, vagy két tanú az okiraton aláírásával igazolja, hogy a kiállító a nem általa írt (gépelt vagy más személy által leírt) okiratot elõttük írta alá, vagy aláírását elõttük sajátjának ismerte el. A magánokirat követelményének megfelel az irat akkor is, ha az aláírást bíróság vagy közjegyzõ hitelesíti [Pp. 196. §].

Az ajánlott meghatalmazás minták az Internetes oldalunkról letölthetõk.

2) Pénzügyi képviselõ útján (az Art. 9. §-ban foglaltak szerint)

Azon külföldi adóalanynak, amelynek nincs Magyarországon letelepedési kötelezettsége (vagyis nem kell fióktelepet alapítania) választhat, hogy közvetlenül az adóhatóságnál regisztráltatja magát, és az adót megfizeti, vagy pénzügyi képviselõt bíz meg, aki helyette és a nevében teljesíti a belföldön keletkezett adófizetési kötelezettségét, gyakorolja adólevonási jogát.

A Közösségen kívüli illetõségû adóalanyt nem illeti meg a választás joga, - tehát amennyiben az általa nyújtott teljesítések után belföldön keletkezik az adófizetési kötelezettség, és egyben õ az adófizetésre kötelezett, továbbá nincs ezen tevékenységével kapcsolatban fióktelep alapítási kötelezettsége-, köteles belföldön pénzügyi képviselõt megbízni.

Külföldi adóalany egyszerre csak egy pénzügyi képviselõt bízhat meg, azonban egy pénzügyi képviselõnek több külföldi megbízója is lehet.

A pénzügyi képviselõ alkalmazása nem kötelezõ, de amennyiben a külföldi vállalkozás adókötelezettségeinek teljesítése érdekében pénzügyi képviselõt bíz meg, e képviselet fennállása alatt az adóhatóság elõtt személyesen vagy más képviselõje útján nem járhat el.

A külföldi vállalkozás valamennyi, az állami adóhatóság feladatkörébe tartozó adónem tekintetében igénybe veheti pénzügyi képviselõ segítségét. A pénzügyi képviselõ feladata, hogy a képviselt adózó adóügyeiben kizárólagos jogosultsággal eljárjon, az adókötelezettségeket (bevallás, adófizetés stb.) teljesítse. Ez jelentõs segítség a külföldi vállalkozásnak, ugyanakkor nem zárja ki annak felelõsségét, mert a pénzügyi képviselõvel egyetemlegesen felel az adókötelezettségek teljesítéséért. Amennyiben a felek a képviselet ellátása, illetõleg a képviselõ kiválasztása során nem jártak el kellõ gondossággal, az ebbõl eredõ hátrányok nem háríthatók át a költségvetésre, ez pedig az egyetemleges felelõsség kimondásával biztosítható.

Forrás: www.apeh.hu - Kiemelt Adózók Igazgatósága
2007.06.28.

Önadózó

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra