Lakáscélú felhasználás az SZJA-ban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az ingatlan és a vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelem azon része után, amelyet a magánszemély lakáscélú felhasználásra fordít, lakásszerzési kedvezmény illeti meg - fõ szabály szerint 2007. december 31-ig.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

A személyi jövedelemadóról szóló törvény meghatározza a lakáscélú felhasználás eseteit és az annak igazolására szolgáló dokumentumokat. A lakáscélú felhasználás igazolására szolgáló dokumentumok:

1. Lakótelek, lakás tulajdonjogának, haszonélvezetének, használatának és a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak a megszerzése esetén a érvényes szerzõdés és a
földhivatalhoz benyújtott bejegyzési kérelem az
összeg felhasználását igazoló okirat.

2. Lakás bérleti jogának megszerzése esetén szükséges az érvényes szerzõdés és az összeg felhasználását igazoló okirat.

3. Lakásépítés, építtetés, lakás alapterületének növelése esetén szükséges a jogerõs használatba vételi engedély, valamint
az összeg felhasználását igazoló, a használatbavételi engedély napjáig, illetve a használatbavételi engedélyben megjelölt feltételek teljesítése határidejéig kibocsátott, az építési engedély jogosultja nevére az építés bekerülési költségeit igazoló számla eredetben.

4. Idõsek otthonába, illetve fogyatékos személyek lakóotthonában biztosított férõhely megszerzésének igazolására a szükséges dokumentum az elhelyezés alapjául szolgáló okirat, valamint az összeg felhasználását igazoló okirat.

A kedvezmény igénybevételének a fentieken túlmenõen egyéb –idõbeli és személyi feltételei – is vannak.

Idõbeli feltétel

A lakáscélú felhasználásnak az ingatlan vagy a vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelem megszerzésének idõpontját megelõzõ 12 hónapon vagy az azt követõ 60 hónapon belül kell megvalósulnia.

A határidõk jogvesztõek, az adóhatóság határidõ hosszabbítást jogszabályi felhatalmazás hiányában nem engedélyezhet.

Személyi feltétel

A lakáscélú felhasználás címen kedvezmény akkor érvényesíthetõ, ha a magánszemély jövedelmét saját maga, közeli hozzátartozója (házastárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha, nevelt gyermek, örökbefogadó-, mostoha-, és nevelõszülõ, testvér), valamint volt házastársa részére használja fel.

A rokonsági fokot, korábbi házasságot közokirattal (pl: anyakönyvi kivonat) igazolni kell.


A kedvezmény érvényesítésének módja:

Ha a lakáscélú felhasználás a személyi jövedelmadó bevallás határidejéig megtörtént, a kedvezményt az adóbevallásban érvényesíthetõ. Amennyiben azonban a lakáscélú felhasználás a bevallás beadásának határidejéig nem valósult meg, akkor az értékesítésbõl származó adót meg kell fizetni és a lakásszerzési kedvezmény utólag, kérelem, valamint a hozzá csatolt iratok, a felhasználást igazoló iratok benyújtásával igényelhetõ vissza, amelyrõl az adóhatóság határozatban dönt.


A továbbiakban a kedvezmény érvényesítéséhez kapcsolódó néhány fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmet:

- Abban az esetben, ha az adózó az ingatlanértékesítésbõl származó jövedelem után az adót nem fizette meg, az adó megfizetésére pótlékmentes fizetési halasztást kapott, akkor a fizetési halasztás engedélyezésérõl szóló határozatban megjelölt határnap leteltét megelõzõ két hónappal korábban célszerû a lakáscélú felhasználás megvalósulását igazolni. Erre azért van szükség, mert a lakáscélra felhasznált jövedelem utáni adó jóváírásának / törlésének / a napja a jóváírást elrendelõ határozat jogerõre emelkedésének napja lesz.

- Ha a lakáscélú felhasználás igazolása az utolsó napokban történik meg, akkor a törlésre, jóváírásra a fizetési halasztást engedélyezõ határozatban megjelölt idõpontot követõen kerülhet csak sor, ezért a jóváírt személyi jövedelemadó után a késedelmi pótlékot meg kell fizetni. A késedelmi pótlék az adó jóváírásával nem törölhetõ.

- Amennyiben a lakáscélú felhasználásra fordított összeg, illetve az összeg egy részének finanszírozása hitelbõl történik, akkor a hitelbõl fedezett rész sem az ügylet lebonyolításakor, sem pedig a törlesztõ részletek megfizetésének arányában nem vehetõ figyelembe a lakásszerzési kedvezmény alapjaként / ide értve a szoc.pol. kedvezményt, vissza nem térítendõ állami támogatást és az áthidaló hitelt is/.

- Ha a lakáscélú felhasználás közeli hozzátartozó részére történt és a beküldött számlák illetve az adásvételi szerzõdés a közeli hozzátartozó és annak házastársa nevére szólnak abban az esetben csak a közeli hozzátartozó / a meny és a võ nem / tulajdoni hányadával arányos rész fogadható el lakáscélú felhasználás címén.

- A belföldön fekvõ lakótelek vásárlása abban az esetben minõsül lakáscélú felhasználásnak ha azon a magánszemély vagy közeli hozzátartozója az Szja. tv.-ben meghatározott idõtartamon belül lakóingatlant épít vagy építtet és ezt a tényt a jogerõs használatbavételi engedéllyel igazolja. A lakótelek vásárlása tehát a jogerõs használatbavételi engedély nélkül önmagában nem jogosít a lakáscélú kedvezmény érvényesítésére.

Forrás: www.apeh.hu
APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu - Megrendelés: info@onadozo.hu

***

LÍZING KÉZIKÖNYV  - Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna, Ára: 4.990,-Ft, Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

Adótanácsadás, vagyontervezés, cégalapítás, képviselet adóügyben: ADÓNET.HU Zrt. Budapest, József körút 53. I. em. 8. Tel: 06 1 299 0880 – e-mail: info@adonet.hu - Félfogadás: egyezetett idõpontban.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra