Lakással kapcsolatos jogcímeken is felhasználhatóak lesznek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások 2025-ben

SZJA

Nyomtatás
Forrás: https://e-ingatlanugyvedek.hu/ | Szerző: dr. Szabó Judit Anna, ügyvéd

Címkék: önkéntes nyugdíjpénztár lakáshitel, önkéntes nyugdíjpénztár lakásvásárlás


Egy frissen megjelent törvényjavaslat értelmében az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások 2025. január 1. napjától egy éven át ideiglenesen lakáscélú felhasználásra is fordíthatók lesznek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A társadalmi egyeztetés során a véleményeket 2024. október 22-ig várják, a kozigazgatasiegyeztetes@ngm.gov.hu e-mail címen, vagyis a normaszöveg még változhat.

A törvénymódosítás várhatóan 2025. január 1-jén lép hatályba és egy éven át kötelezi a nyugdíjpénztárakat arra, hogy lakás célú kiegészítő szolgáltatásokat nyújtsanak.

Mire használható fel a megtakarítás?

A várhatóan 2025. január 1-jén hatályba lépő módosítás értelmében az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat a következő lakáscélú kiadásokra lehet felhasználni:

  • Lakáscélú bankhitel önrészének finanszírozása
  • Lakáscélú hiteltörlesztés
  • Lakás korszerűsítése, felújítása, beleértve fűtésrendszerek, szigetelés, nyílászárók cseréjét és megújuló energiaforrások telepítését​

Fontos megjegyezni, hogy a felhasználható összeg nem haladhatja meg a 2024. szeptember 30-án fennálló nyugdíjpénztári egyenleget.

Mit érdemes tudni a hiteltámogatásról?

A lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződésekkel kapcsolatos kifizetések a 2024. évi jogszabálytervezet szerint különös hangsúlyt kapnak. A törvénytervezet lehetővé teszi, hogy a nyugdíjpénztárak 2025. december 31-ig kiegészítő szolgáltatásként támogassák a lakáscélú hitelszerződések

  • önrészének és
  • törlesztésének kifizetését.

A támogatásra akkor van lehetőség, ha legalább részben a pénztártag, vagy házastársa, esetleg gyermeke (rész)tulajdonában áll az ingatlan, vagy a hitelcél egy ilyen ingatlan adásvétele.

A lakáshitel törlesztésének támogatását a nyugdíjpénztár a pénzügyi intézmény által kiadott, a pénztártag által teljesített törlesztés befizetését igazoló dokumentum alapján fizetheti a pénztártag, vagy közvetlenül a folyósító pénzügyi intézmény részére. 

Mikor és hogyan lehet benyújtani a Felújítással/korszerűsítéssel kapcsolatos támogatási kérelmet?

A felújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos kifizetések igénylése a nyugdíjpénztárhoz benyújtott számlák alapján történik, ha azok igazolják a lakáscélú kiadásokat. A Kincstár jogosult ellenőrizni, hogy a benyújtott számlák más jogszabályban rögzített támogatás igénybevételéhez nem kerültek-e már korábban felhasználásra.

Hasznos tudni, hogy a nyugdíjpénztár a támogatás összegét először a pénztártag tőkerésze terhére számolja el, és csak ezt követően terheli a hozamrészt. Ha minden jól megy, a nyugdíjpénztár 60 napon belül teljesíti a kifizetést​.

Milyen elvárásokat támaszt a jogalkotó a számlákkal szemben?

A lakáscélú korszerűsítéshez és felújításhoz kapcsolódó támogatás igénybevételéhez a következő kritériumoknak kell megfelelni:

  • A számla a pénztártag, annak házastársa vagy gyermeke nevére szólhat.
  • A számlát a termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról, az általános forgalmi adóról szóló törvénynek megfelelően kell kiállítani.
  • A korszerűsítési, felújítási munkálatok esetében egy vagy több, a vállalkozási szerződés alapján kiállított számla fogadható el.

A számlák kiállításának dátuma nem lehet korábbi, mint 2024. október 1. 

Milyen adómentességet biztosít a jogalkotó?

A törvényjavaslat személyi jövedelemadó mentességet biztosít az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárak azon kiegészítő szolgáltatásaira, amelyeket a pénztártagoknak nyújtanak a lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződések önrészének és törlesztésének támogatására, valamint a lakások korszerűsítésére és felújítására.

Mit vár a kormány a törvényjavaslattól?

A törvényjavaslat deklarált célja, hogy átmenetileg lakáscélokra is felhasználható legyen az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, ezzel segítve a lakosság lakhatási körülményeit. A kormány reményei szerint az intézkedés 2025-ben jelentős pénzügyi forrást terelhet az ingatlanpiacra, amely elősegítheti a gazdaság növekedését és a lakásállomány fejlesztését.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra