Lazitanak a fejlesztési adókedvezmény feltételein

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A jogalkotó a törvénymódosítási javaslattal elismeri, hogy a vállalkozások önhibájukon kívül - a válság miatt - kerültek szankcionálható helyzetbe, ezért egy átmeneti, két évre szóló enyhítést iktatott be. A vállalkozásoknak elég a beruházás megkezdését megelõzõ adóévben teljesített mutatókat elérniük 2009 és 2010 folyamán, így mentesülnek a beruházás által elért többlet létszám, vagy bérköltség fenntartásának kötelezettsége alól.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2009. évre októbertõl decemberig: 4.095,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Lazitanak a fejlesztési adókedvezmény feltételein

A fejlesztési adókedvezmény feltételeinek lazítása helyes reakció a válságra, kár, hogy a gazdaság fehérítését célzó intézkedések hiányoznak a csomagból - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértõje az MTI-nek szerdán. Az RSM DTM pénzügyi tanácsadó cég szerint a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek módosításával fellélegezhetnek a nagyberuházók.

    A parlament elõtt lévõ adójavaslatoknak a költségvetésre nincs hatásuk Vámosi-Nagy Szabolcs szerint. Az adószakértõ úgy véli, a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek teljesítése a recesszió miatt nehéz, ezért lazítanak a szabályokon, amivel szerinte helyesen reagál a válságra a kormány.
    Az adószakértõ hiányolja ugyanakkor a gazdaság fehérítését célzó intézkedéseket az adócsomagból. Úgy vélekedett, hogy romló gazdasági helyzetben még igazságtalanabb a látható gazdasággal szemben, ha kevesen fizetnek sok adót. Vámosi-Nagy Szabolcs felhívta továbbá a figyelmet arra: a mostanival együtt az idén már tizenkettedszer módosul az adózás rendjérõl szóló törvény, ami nagyban növeli a jogbizonytalanságot. 
    Az elektronikus ügyintézéshez kapcsolódó egyszerûsítéseket, valamint, hogy a veszteségelhatároláshoz nem szükséges az adóhatóság engedélye, az APEH volt elnökhelyettese kifejezetten jónak tartja. Korrigálták azt is, amit tavasszal a nagy sietségben elrontottak, így a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások után januártól eltörlik az ehót - tette hozzá.
    A befektetések, hosszú távú megtakarítások adókedvezménnyel való ösztönzése mögött az adószakértõ szerint az állhat, hogy jobb volna hazai piacról finanszírozni a költségvetési hiányt, s ez a gazdaság fellendítését is segíti. Az offshore amnesztia keretében hazahozott pénz esetében ugyanakkor a javaslat eltörli azt az elõírást, hogy annak 50 százalékát magyar állampapírba kell fektetni. Ez Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az EU versenysemleges szabályozásával lehet összefüggésben, amely szerint az állam a piacon nem élvezhet elsõbbséget.
    Az RSM DTM pénzügyi tanácsadó cég szerint a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek módosítása megkönnyebbülést hozhat egyes, fejlesztési adókedvezményt igénybe vevõ társaságok számára.
    A társasági adótörvény lehetõséget adott fejlesztési adókedvezmény igénybevételére, amennyiben egy társaság vállalta, hogy beruházásának megvalósítását követõen a foglalkoztatottak átlagos létszáma, vagy az évesített bérköltség a beruházás megkezdését megelõzõ adóév mutatóit - megadott mértékben - meghaladja.
    "A jogalkotó a törvénymódosítási javaslattal elismeri, hogy a vállalkozások önhibájukon kívül - a válság miatt - kerültek szankcionálható helyzetbe, ezért egy átmeneti, két évre szóló enyhítést iktatott be. A vállalkozásoknak elég a beruházás megkezdését megelõzõ adóévben teljesített mutatókat elérniük 2009 és 2010 folyamán, így mentesülnek a beruházás által elért többlet létszám, vagy bérköltség fenntartásának kötelezettsége alól" - emelte ki Hegedüs Sándor, az RSM DTM adócsoport vezetõje, akit a cég sajtóközleménye idéz.
    A társasági adókedvezmény az APEH adatai szerint az elmúlt években csökkent (2006-ban 111 milliárd, 2007-ben 99 milliárd, 2008-ban már csak 67 milliárd forint volt), ami az RSM DTM szerint fõként a nagyobb beruházások adókedvezményeinek kifutásával magyarázható. "A tavalyi évtõl azonban már a válság kezdõdõ jelei is megmutatkoztak a kedvezmények csökkenésén, hiszen elsõsorban éppen azokat a nagy- és közepes vállalkozásokat érintette jelentõsen a visszaesés, ahol korábban számottevõ adókedvezményeket vettek igénybe" - fûzte hozzá Hegedüs Sándor.
    A változás az RSM DTM szerint leginkább azokat a cégeket érintheti, amelyek az elmúlt években jelentõs beruházásokat hajtottak végre, ám a válság hatására most kénytelenek visszafogni a termelést, netán elbocsátásokra készülnek. A kedvezmény érintettjei elsõsorban azok a jellemzõen külföldi tulajdonú, tõkeerõs vállalatok lehetnek, amelyek képesek voltak legalább 3 milliárd forintos beruházás végrehajtására.

MTI

***

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 50% kedvezménnyel 4.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal. A kiadványt részben érintették a 2009. évközi adóváltozások, ezért a 9.900,-Ft-os eredeti ár helyett 4.900,-Ft áron szállítjuk

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra