Magánszemély sorozatjellegû ingatlan értékesítése

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az áfatörvény elõírja azt, hogy ha valaki magánszemélyként ugyan, de két éven belül sorozatjelleggel ingatlant (ingatlanrészt) és/vagy építési telket (telekrészt) értékesít, akkor ez már gazdasági tevékenységnek minõsül. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

ÖNADÓZÓ – az adózók lapja. Alapítva: 1989. Adó – Tb – Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetés 2008-ra: 1.100,-Ft/hó ingyenes Áfa Kézikönyvvel, további e-kézikönyvekkel. Egy olvasói vélemény: "Ilyen összeszedett, aktuális problémákkal foglalkozó szaklappal még nem találkoztam. Szövegezése még az egyszerû földi halandók számára is érthetõ, egyértelmû. Nagyon sokat segített az eddigi munkámban." Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Elõfizetés: info@adonet.hu 

***

Az ingatlanok értékesítésével kapcsolatos, magánszemélyeket érintõ általános forgalmi adózásbeli változások

A 2008. január 1-tõl hatályba lépett új áfatörvény az ingatlanok értékesítésével kapcsolatosan olyan új elõírásokat tartalmaz, amelyek a magánszemélyeket is érinthetik, azaz elõállhat olyan helyzet, amikor áfát kell fizetni a magánszemélynek.

Az áfatörvény ugyanis elõírja azt, hogy ha valaki magánszemélyként ugyan, de két éven belül sorozatjelleggel ingatlant (ingatlanrészt) és/vagy építési telket (telekrészt) értékesít, akkor ez már gazdasági tevékenységnek minõsül. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Elõször tisztázni kell a kulcsfogalmakat, azaz mi az ingatlan, milyen ingatlanokról van szó, mit jelent a sorozatjelleg, és mi a teendõ? Az ingatlan lehet épület (ennek része értelemszerûen lehet egy épület fele, pl. kétszintes ház két lakással, és csak az egyik lakást értékesítik), egyéb építmény, pl. garázs, mûhely. Nagyon fontos megjegyezni, hogy csak építési telek (tehát nem mezõgazdasági vagy egyéb terület) értékesítése, illetve új ingatlan eladása releváns ebbõl a szempontból. Újnak az az ingatlan minõsül, amelyik még beépítés alatt áll, vagy már elkészült, de a használatba vételi engedély jogerõre emelkedésétõl számítva nem telt el két év az értékesítésig.

A következõ fontos momentum a sorozatjelleg tisztázása. Ez akkor valósul meg, ha két naptári éven belül négy elõbb említett ingatlant vagy építési telket értékesít a magánszemély. A negyedik értékesítése már áfa köteles lesz, és minden további is, kivéve, ha a következõ három évben nem értékesít. Ekkor újra kezdõdik az ilyen típusú értékesítések számolása. A darabszámba bele kell számítani azon ingatlanok értékesítését is, amelyek öröklés vagy kisajátítás tárgyát képezték, de ezek értékesítése önmagában áfa fizetési kötelezettséggel nem jár. Az értékesítések összeadásánál a kiinduló év 2008., ebben az évben kell elkezdeni figyelni és összeadni az értékesítéseket, az elõzõ évek eladásai nem játszanak szerepet.

Amennyiben megtörtént a negyedik értékesítés két éven belül, a magánszemélynek az eladásáról számlát kell kibocsátania, hiszen már adóalannyá vált, de ez egyben azt is jelenti, hogy megnyílik a levonási joga is, azaz az általa fizetendõ adó összegét csökkentheti az értékesített ingatlanhoz kapcsolódó beszerzései során rá áthárított áfa összegével (természetesen névre szóló számla birtokában) maximum a fizetendõ adó mértékéig. A negyedik értékesítés tényét egy erre rendszeresített nyomtatványon be kell jelenteni az adóhivatalnak az adásvételi szerzõdés keltétõl számított 30 napon belül, és csatolni kell a szerzõdéseket, egyéb bizonylatokat, a felmerült költségekrõl szóló számlákat. Ezután az adóhivatal - a dokumentumok alapján – állapítja meg az értékesítést és a beszerzést terhelõ áfát, melynek eredményeképpen határozattal kiveti a fizetendõ áfát a magánszemélyre.

Tehát az áfa bevallást nem az állampolgárnak kell elkészíteni, neki csak a dokumentumokat kell összegyûjteni, a számlát kiállítani, de a bejelentése a jogkövetkezmények szempontjából azzal egyenértékû, azaz beadásának elmulasztása bírságot is vonhat maga után.

Forrás: www.apeh.hu

Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága
2008.05.19.
***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. "Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják." Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk az Önadózó újság szakértõi. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu 

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008

Gyakorlati megközelítéssel, példák segítségével, közérthetõ formában ismertetjük a biztosítási kötelezettség elbírálására, a járulékfizetési kötelezettség teljesítésére, a nemzetközi egyezményekre, az adatszolgáltatásra, nyilvántartásra vonatkozó 2008. január 1-jétõl hatályos szabályokat. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Ára: 4.990,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu 

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra