Magyar Kármentõ Alap támogatás kedvezménye

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A juttatás a társasági adóban nyilatkozat nélkül is vállalkozási tevékenység érdekében felmerülõ (elismert) költség, annak összegével nem kell megnövelni az adózás elõtti eredményt.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Tájékoztató a Magyar Kármentõ Alapnak nyújtott támogatás kedvezményérõl

Az ajkai térségben 2010. október 4-én történt, veszélyhelyzetet elõidézõ vörösiszap-ömlés károsultjainak megsegítése érdekében a Magyar Köztársaság Kormánya a 252/2010. (X.21.) kormányrendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) megalkotásával létrehozta a Magyar Kármentõ Alapot (továbbiakban: Alap). A Kormányrendelet 5. § (4) bekezdése alapján az Alap javára felajánlott adományokra a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) közérdekû célra történõ kötelezettségvállalásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni. Ezáltal a juttatás a társasági adóban nyilatkozat nélkül is vállalkozási tevékenység érdekében felmerülõ (elismert) költség, annak összegével nem kell megnövelni az adózás elõtti eredményt.  

Az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CXXIII. törvény (továbbiakban: Módosító törvény) 37. §-a, illetve 40. § e) pontja 2010. november 20-ai hatállyal módosította a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés z) pontját és 7. § (7) bekezdését, továbbá a Módosító törvény 42. §-a a Tao. tv.-t szintén 2010. november 20-i hatállyal 29/N. §-sal egészítette ki.

A módosítások következtében a 2010-ben kezdõdõ adóévben az Alapnak visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének 50%-ával csökkenthetõ az adóévi adózás elõtti eredmény, legfeljebb az adózás elõtti eredmény összegéig. Az adóalap kedvezmény tehát már a 2010-ben adott támogatásokra is alkalmazható a 2010-es adóévben, a kiemelkedõen közhasznú szervezetek támogatásához kapcsolódó adóalap-kedvezménnyel megegyezõ mértékben. Igénybevételének feltétele, hogy az adózó rendelkezzen az Alap által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással, amely tartalmazza a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát, a támogatás, juttatás összegét, célját.

Az Alap adminisztrációs többletterheinek elkerülése érdekében társasági adóalap-kedvezmény érvényesítéséhez megfelelõ igazolásnak minõsül a Kormányrendelet 5. § (3) bekezdésében említett igazolás, amelyet az Alap javára befizetett összegrõl az adományozó kérésére a számlavezetõ hitelintézet állít ki.

A változás nem érinti a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés z) pontjában rögzített egyéb adóalap kedvezményeket, tehát a kiemelkedõen közhasznú besorolással rendelkezõ szervezetnek adott támogatás 50 százalékával, illetve a tartós adományozási szerzõdés szerint nyújtott juttatás 20 százalékával (kiemelkedõen közhasznú besorolással rendelkezõ szervezettel kötött tartós adományozási szerzõdés esetén a támogatás 70 százalékával) továbbra is csökkenthetõ az adózás elõtti eredmény, legfeljebb az adózás elõtti eredmény összegéig.

[APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály]

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra