Magyar társaság – külföldi fióktelep

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Magyar társaság – külföldi fióktelepére tekintettel is meghatározott – jövedelem- (nyereség) minimuma

LÍZING KÉZIKÖNYV
Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna

Ára: 4.990,- Ft + postaköltség.
Megjelent 2007. október 5-én.
Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Fizetés számla ellenében átutalással, vagy utánvéttel. Megrendelés:
info@onadozo.hu

***

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 6. § (5) bekezdése értelmében, ha az adózó (2) bekezdés szerinti adózás elõtti eredménye vagy az (1) bekezdés szerinti adóalapja közül a nagyobb érték nem éri el a jövedelem-(nyereség-)minimumot, akkor választása szerint

   1.      adóbevallásában az adózás rendjérõl szóló törvény 91/A. §-ának (1) bekezdése szerinti nyilatkozatot tesz, vagy

   2.      a (6)-(10) bekezdésben foglaltak alkalmazásával – nemzetközi szerzõdés rendelkezéseit figyelembe véve – a külföldi telephely útján végzett tevékenység révén keletkezett, telephelynek betudható jövedelem-(nyereség-)minimumot tekinti adóalapnak.

A Tao. tv. 6. § (7) bekezdése értelmében az (5) bekezdés alkalmazásában a jövedelem-(nyereség-)minimum a (8) bekezdésben foglaltakkal csökkentett és a (9) bekezdésben foglaltakkal növelt összes bevétel 2 százaléka.

Fentiekre tekintettel a – speciális jogügyletekkel (kedvezményezett átalakulással, kedvezményezett eszközátruházással, kedvezményezett részesedéscserével) nem érintett – fióktelep jövedelem-(nyereség-)minimumát  úgy kell meghatározni, hogy a fióktelep összes bevételét csökkenteni kell a fióktelep tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó eladott áruk beszerzési értékével és eladott közvetített szolgáltatások értékével, valamint a közvetett (azaz sem a fióktelep, sem a magyar társaság tevékenységéhez közvetlenül nem kapcsolódó) tételként felmerülõ eladott áruk beszerzési értékének és eladott közvetített szolgáltatások értékének arányos – a fióktelep összes árbevételének, bevételének a társaság összes árbevételének, bevételének arányában meghatározott – részével, és az így meghatározott összeg 2 százaléka a jövedelem-(nyereség-)minimum, amellyel csökkenthetõ a magyar társaság jövedelem-(nyereség-)minimuma.

[PM Jövedelemadók fõosztálya 17894/2007. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 1559621166/2007.]

Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. A 2007. december 31-ig beérkezõ 2008. évi új Önadózó elõfizetése esetén a 2007.decemberi számot ajándékba megküldjük. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu 

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra