Magyarország új kapukat nyit a 200 millió forintot érő lakóingatlant vásárló vendégbefektetőknek

JOG

Nyomtatás
Forrás: https://e-ingatlanugyvedek.hu/ | Szerző: dr. Szabó Judit Anna, ügyvéd

Címkék: vendégbefektető


Magyarország új aranyvízum programja lehetőséget kínál a külföldi befektetőknek, hogy 200 millió forintos ingatlanvásárlással 10+10 éves tartózkodási engedélyt szerezzenek.

2023 vége óta ismert, hogy Magyarország új "aranyvízum" programot indít, amellyel kedvező feltételű 6 hónapos vízumra, illetve 10+10 éves tartózkodási engedélyre lehet jogosult, aki ún. vendégbefektetői státuszt szerez.

A program alapja a kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolat: Magyarország vonzó lehetőséget kínál a letelepedni vágyóknak, míg a befektetők a jogalkotó reményei szerint hozzájárulnak az ország gazdasági fejlődéséhez.

A vendégbefektetői státusz megszerzéséhez három fő út áll rendelkezésre:

  • Befektetés egy speciális ingatlanalapba;
  • Adományozás egy felsőoktatási intézménynek;
  • Nagy értékű lakóingatlan vásárlása magánszemélyként - ez a lehetőség azonban csak 2025. január 1-jétől lesz elérhető.

A 200 millió forintot meghaladó értékű, várhatóan túlnyomó részt lakás célú befektetések jelentős tőkét vonzhatnak az országba, serkentve az ingatlanpiacot és adott esetben az építőipart. 

Az alábbiakban röviden bemutatjuk, milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki élni kíván ezzel a lehetőséggel:

A vendégbefektetői program lényege

Természetesen minden jelentkezőnek rendelkeznie kell érvényes útlevéllel és a többi, vízumkérelem és tartózkodási engedély kérelem esetén megszokott feltétellel, a vendégbefektetői programnak azonban vannak sajátos elemei:

Kategória

Feltétel

Igazolás

Ingatlanalap-kezelő befektetője

250 000 euró értékű befektetési jegyet vásárlása.

Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartásba vett ingatlanalap-kezelő igazolja.

Lakóingatlan vásárlója

Legalább 500 000 euró összegnek megfelelő értékű lakóingatlan megvásárlása.

Az idegenrendészeti hatóság tulajdoni lap alapján ellenőrzi az ingatlan-nyilvántartási eljárás megindítását.

Felsőoktatási intézmény támogatója

Legalább 1 000 000 euró támogatás egy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézmény számára.

A felsőoktatási intézmény igazolja, hogy a támogatás megérkezett.

Milyen ingatlanalapba Jöhet szóba befektetési célként?

Elsőre is látható, hogy a legolcsóbban ingatlanalapba fektetéssel lehet vendégbefektetői státuszt szerezni, a célzott befektetésre azonban nem minden alap alkalmas.

A jelentkezőnek legalább öt évig olyan alap által kibocsátott befektetési jeggyel kell rendelkeznie, amelynek alapkezelője 

  • szerepel a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló 2016. évi XXX. törvény szerinti minősített piaci szereplők jegyzékén ÉS
  • nettó eszközértékének legalább 40%-át magyarországi lakáscélú ingatlanok teszik ki.

Kizárólag olyan alapkezelő fogadható el, aki olyan

  • Alternatív befektetési alapkezelő, amelynek az eszközei meghaladják a 100 millió eurót (tőkeáttétellel együtt), vagy meghaladják az 500 millió eurót, ha az alap nem tőkeáttételes és 5 évig nincs visszaváltási lehetőség.
  • Hagyományos befektetési alapkezelő, amelyik legalább egy olyan ingatlanalapot kezel, amelynek eszközei meghaladják a 600 millió eurót.

Milyen szabályok vonatkoznak a lakóingatlanokra?

A fenti szabályoknak kevés alapkezelő fog tudni megfelelni, így várható, hogy a vendégbefektetők inkább a saját névre szóló lakóingatlanok vásárlását fontolgatják majd. 

Annak aki legalább 500 000 euró értékű ingatlan vásárlásával kíván eleget tenni a befektetési kötelezettségnek, a következő feltételeknek kell megfelelni:

  • Elidegenítési és terhelési tilalom: Az ingatlanra az adásvételi szerződés megkötésétől számított 5 évig elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni az ingatlan-nyilvántartásba. Ez azt jelenti, hogy az ingatlant 5 évig nem lehet eladni vagy megterhelni (pl. jelzáloggal).
  • Tulajdonosi korlátozás: Az ingatlan 5 évig kizárólag:
    • a harmadik országbeli állampolgár tulajdonában, vagy
    • a harmadik országbeli állampolgár és egy vagy több családtagja közös tulajdonában állhat, aki a vendégbefektetői tartózkodási engedély iránti kérelmet benyújtotta.

A vendégbefektetői státusz egyik legfontosabb aspektusa: szabad mozgás a schengeni térségen belül

A schengeni térség az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya, amely lehetővé teszi a szabad mozgást a tagországok között. A schengeni térségen belül szabadon lehet utazni anélkül, hogy útlevelet vagy személyi igazolványt kellene felmutatni a határon. Ez nemcsak a turizmust és a kereskedelmet könnyíti meg, hanem az európai polgárok mindennapi életét is. Az ún. Golden Visa programok egyik legnagyobb előnye pont az, hogy egy tagország által kibocsátott tartózkodási engedéllyel megnyílik a vízummentes beutazás lehetősége a harmadik országok polgárai előtt is.

Jelenleg 27 ország tagja az övezetnek:

  • Az Európai Unió szinte összes tagállama: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia  
  • Néhány Európai Unión kívüli ország: Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc

Összességében

A 200 millió forintos ingatlanvásárlás lehetőségének bevezetése jelentős gazdasági előnyökkel járhat Magyarország számára, de fontos a lehetséges kockázatok hatékony kezelése is. Az EU-n kívülről érkező magántőke mindig felveti a pénzmosás lehetőségét - ez utóbbi kockázatot a jogalkotó Rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ szakhatóságkénti bevonásával kívánja kezelni.

A program sikeressége nagyban függ a megfelelő szabályozástól, az átlátható eljárásrendtől és a hatékony ellenőrzési mechanizmusoktól is. Bár a törvény és a végrehajtási rendelet szövege ismert és alkalmazásra kész, a gyakorlatban az első időkben kisebb fennakadásokra azért számíthatunk.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra