Májustól csak e-beszámolók küldhetõk

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Májustól csak elektronikusan küldhetik el az erre kötelezett vállalkozások beszámolójukat és az ehhez kapcsolódó dokumentumokat a Céginformációs Szolgálatnak, a kötelezettség elmulasztásáért 60 napra is felfüggeszthetik a társaság adószámát, igaz, várhatóan csak a jövõ évtõl - közölte az RSM-DTM Hungary Zrt. az MTI-vel szerdán.

ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÉSI AKCIÓ 2009 MÁJUS 31-IG!

Minden új elõfizetõnek - aki 2009. május 31. napjáig megrendeli az Önadózót - 5.000,-Ft értékû bónuszt adunk, amelyet az alábbi könyvek megvásárlásához felhasználhat. Elõfizetési díj 2009. júniustól decemberig: 8.820,-Ft

Elõfizetés 5.000,-Ft könyvvásárlási bónusszal:  info@onadozo.hu 

Az 5.000,-Ft könyvvásárlási bónusz az Önadózó újság valamennyi régi elõfizetõjét is megilleti 2009. május 31-ig. Az akció keretében megrendelt kiadványokra a 20%-os elõfizetõi kedvezmény nem érvényes. 

Könyvvásárlás régi elõfizetõknek 5.000,-Ft bónusszal: info@onadozo.hu

***

Májustól csak e-beszámolók küldhetõk

  A pénzügyi tanácsadó társaság közleményében kiemelte: a dokumentumok megküldésének határideje a mérleg fordulónapját követõ 150. nap, az összevont éves beszámoló készítésre is kötelezett vállalkozások esetében pedig 180 nap.

    Az RSM-DTM rámutatott: a Céginformációs Szolgálat eseti jelleggel vizsgálja majd a dokumentumok adattartalmát, az adott beszámoló benyújtásának jogszerûségét. Ha szabálytalanságot észlelnek, a szolgálat a közzétételi határidõt követõ 20 napon belül értesíti az állami adóhatóságot, hogy utóbbi törvényi kötelezettségének eleget téve leellenõrizhesse a beszámoló közzétételének tényét és idõpontját. Amennyiben ezek alapján a közzétételi kötelezettség elmulasztását, vagy a közzétételi költségtérítés teljesítésének elmulasztását állapítják meg egy vállalkozásnál, úgy a cégnek 15 napja van pótolni a hiányzó adatokat.

    Ha a vállalkozás nem pótol, az adóhatóság köteles a vállalkozás adószámát 60 napra felfüggeszteni, illetve amennyiben a társaság ezen idõ alatt sem tesz eleget beszámoló közzétételi kötelezettségének, köteles a cégbíróságnál kezdeményezni a vállalkozás megszüntetését.

    Az RSM-DTM szerint a 15 napos határidõt mindenképpen érdemes betartani, ugyanis az adószám felfüggesztésére elõírt 60 napos idõtartamot sem kérelemre, sem pedig hivatalból nem lehet rövidebbé tenni. Így a vállalkozás adószáma akkor is 60 napig marad felfüggesztve, ha már az elsõ napon pótolja mulasztásait, és akkor is, ha csak a 60. napon tesz eleget kötelezettségének.

    A közlemény rámutat: az APEH elsõként azokkal a beszámolókkal összefüggésben alkalmazhatja az új szankciókat, amelyek fordulónapja 2009. április 30-át követõ napra esik. Ez pedig azt jelenti, hogy a hatóság a 2009. évre vonatkozó, 2010. május 30-ig benyújtandó beszámolókkal, a 2009. április 30-át követõen felszámolás, illetve végelszámolás alá került gazdasági társaságok által benyújtandó beszámolókkal, valamint a naptári évtõl eltérõ üzleti évet választó vállalkozások esetében a 2009. április 30-át követõ mérleg fordulónappal elkészített beszámolókkal foglalkozik várhatóan.

    A Céginformációs Szolgálat 2006. évre 335 ezer darab, a 2007. évre vonatkozóan pedig 357 ezer beszámolót dolgozott fel. A tavalyi évre vonatkozóan eddig mintegy százezer beszámoló érkezett papír alapon, míg 2009. május 25-ig 22.297 beszámoló érkezett meg elektronikusan a szolgálathoz.

MTI

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.  A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája. A könyvhöz jár egy bemutató CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009 Terjedelem: 329 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu 

***

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható:  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra