MAX: a munkát terhelõ adókat is csökkenteni kell

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Nem változik lényegesen a magyarországi vállalkozások adóterhelése jövõre a csütörtökön alakult új szakmai szervezet, a Magyar Adótanácsadók és Könyvelõk Szövetsége (MAX) szerint, amely úgy véli, hogy mérsékelni kellene a vállalkozásokat - fõleg a munkát - terhelõ adókat, és a vállalkozások adminisztrációs terheit.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

MAX: a munkát terhelõ adókat is csökkenteni kell

Zara László, a MAX elnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a 10 százalékos társasági adókulcs kiterjesztése 500 millió forintos adóalapig a mikrocégeknek nem jelent érdemi változást, a 2.300 nagyvállalkozásnál pedig a kedvezmények miatt most is 10 százalék körüli az átlagos adókulcs. A 10 százalékos adókulcsot és néhány kisadó eltörlését a különadók bevezetése ellensúlyozza, így a vállalkozások adóterhelése nem változott érdemben.

Az Eurostat 2008-as adatai szerint 40,5 százalékos GDP arányos magyar adóterhelés megfelel az Európai Közösség átlagának, a környékbeli országokénál azonban lényegesen magasabb. A MAX Zara László és Vadász Iván által összeállított elemzése szerint ahhoz, hogy a magyar vállalkozások versenyképessége döntõ mértékben növekedjék, évente legalább 2.000-3.000 milliárd forinttal kellene csökkenteni az adóterhelést, csak így közelíthetjük meg a szomszédos Szlovákia (29,3 százalék) és Románia (28,8 százalék) adóterhelésének mértékét. Ilyen nagyságrendû adócsökkentés még öt-hat évre lebontva is csak úgy mehet végbe a MAX szerint, ha a költségvetési kiadásokat radikálisan csökkentik.

A vállalkozók számára fontos az õket körülvevõ gazdasági környezet is, amelynek egyik meghatározó eleme az állami szabályozás bonyolultsága, és az ebbõl következõ adminisztrációs költség mértéke is - mutat rá a szövetség.

Az EU egyik felmérése szerint Magyarországon a vállalkozások adminisztrációs költsége a GDP 6,8 százalékát (csaknem 2.000 milliárd forintot) teszi ki, majdnem  kétszerese a 3,5 százalékos uniós átlagnak. Ennek 25 százalékos csökkentése 2,5 százalékos GDP növekedést jelentene.     A pécsi egyetem munkatársai által 2007-ben végzett kutatás szerint egy átlagos vállalkozó adminisztratív terhelése az árbevétel 1,32 százalékát teszi ki; az APEH 2008-as vállalkozási árbevétel adatai szerint a vállalkozások adóadminisztrációs terhei meghaladhatják a 900 milliárd forintot - mutat rá az elemzés.

Az unióban célul tûzték ki, hogy az adminisztrációs terheket néhány éven belül a felére csökkentik; ha nem lépünk, még nagyobb lesz a távolság a magyar és az uniós admisztrációs terhek között - figyelmeztetett Zara László. A MAX szerint az adóadminisztráció egyszerûsítését azonnal meg kell kezdeni, nem kell bevárni ezzel egy átfogó adóreform koncepció kialakítását.

A szövetség szerint egyebek mellett az adózási és könyvelési adminisztráció egyszerûsítésére, a magas magyarországi adóterhek csökkentésére, a kisvállalkozások különálló számviteli szabályozására, versenyképes áfa-visszaigénylési rendszer létrehozására, és a jogértelmezési káosz felszámolására volna szükség.

Az adminisztráció csökkentésére a kisvállalkozások esetében különálló számviteli szabályozás bevezetését javasolja a MAX. Az Európai Bizottság (EB) adatai szerint egy kisvállalkozásnak átlagosan 400 ezer forintba kerül a számviteli elvekben meghatározott beszámolókészítési kötelezettségek teljesítése. A mikrotársaságokra gyakran ugyanolyan beszámolási szabályok vonatkoznak, mint a nagyobb társaságokra, ami nem áll arányban méretükkel, ezért indokolt lehetõvé tenni, hogy mentesítsék õket az éves beszámolók készítésének kötelezettsége alól, annak ellenére, hogy ezek a statisztikai adatszolgáltatásnak is részei. Az EB irányelv tervezetének elfogadásával lehetõvé válna a 10 fõ alatti, 1 millió euró árbevételt el nem érõ gazdasági társaságok számviteli kötelezettségének enyhítése minden tagállamban.

Magyarországon a társas vállalkozások mintegy 95 százalékát ki lehetne vonni a jelenlegi számviteli törvény hatálya alól, de ehhez az kell, hogy 2011-ben - az EU elnökség idõszakában - a magyar kormány érje el az irányelv javaslat elfogadását - mutat rá a szövetség.

A hatályos áfa-visszaigénylési rendszer a MAX szerint likviditási zavarokat szül és gerjeszti a körbetartozást, mert a behajthatatlan és kiegyenlítetlen beszerzésre jutó áfa nem igényelhetõ vissza, továbbá, mert a kiutalás elõtti ellenõrzések jelentõsen elhúzódnak. A szövetség azt javasolja, hogy a behajthatatlan követelésekre és a ki nem fizetett beszerzésekre jutó áfa legyen visszaigényelhetõ, a kiutalás elõtti ellenõrzéseket pedig hat hónapon belül jogerõs adóhatározattal fejezzék be.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra