Még érvényesíthetõ a 100 eFt-os NYESZ adójóváírás

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A nyugdíj-elõtakarékossági számla (NYESZ) által kínált 100 ezer forintos támogatással még csütörtökig lehet élni, a NYESZ számlára még idén befizetett megtakarítás 30 százaléka, maximum 100 ezer forint igényelhetõ vissza a személyi jövedelemadóból.

Még érvényesíthetõ a 100 eFt-os NYESZ adójóváírás

Ha a NYESZ számlán december 31-ig idén befizetett összeg eléri a 334 ezer forintot, akkor támogatásként 100 ezer forint jóváírás kapható a 2009-es évre bevallott személyi jövedelemadóból. A 2020. január 1. elõtt nyugdíjba vonulók esetében még nagyobb a támogatás, az adókedvezmény összegének felsõ korlátja 130 ezer forint. Ez az adóvisszatérítés független az egyéb jövedelmektõl és adókedvezményektõl, tehát nem az önkéntes nyugdíjpénztári kedvezmény helyett, hanem attól függetlenül vehetõ igénybe.

A NYESZ számla azoknak nyújt jó lehetõséget, akik gondolnak nyugdíjas éveikre és tudatosan kezelik pénzügyeiket. Azért érdemes ezzel a megoldással takarékoskodni, mert az adójóváírás, a kamatadó alóli mentesség és a jól megválasztott befektetések révén jelentõsen gyarapodhatnak megtakarításaink - mondta  Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelõ vezérigazgatója.

A nyugdíj-elõtakarékossági számla  speciális értékpapírszámla, amely az öngondoskodás államilag támogatott lehetõségét teremtette meg három évvel ezelõtt. Ebben a konstrukcióban az elõtakarékoskodó a nyugdíjba vonuláskor veheti fel a választott befektetés tõkéjét, annak hozamait, valamint az ehhez kapcsolódó állami támogatások összegeit azok hozamaival is kiegészítve. A nyugdíj-elõtakarékossági számlákra befizetett összegek után az elõtakarékoskodó adó-kedvezményre jogosult, megtakarítását tetszés szerinti összegben, idõpontban, és gyakorisággal helyezheti el a számlán. Továbbá a NYESZ-en befektetett megtakarítás hozamát nem terheli a 20 százalékos kamatadó.

A NYESZ esetében megválasztható, hogy a nyugdíjcélú elõtakarékoskodás milyen befektetésbe kerüljön, ez a tetszõleges portfolió-összetétellel az idõtartam alatt a befektetési környezet és a befektetõ kockázatviselõ képességének változásával alakítható.

A nyugdíj-elõtakarékossági számlák bevezetése a magyarországi nyugdíjrendszer negyedik pilléreként a nyugdíjas évekre készülõdést segíti elõ, a magyar nyugdíjrendszer kötelezõ elemein az állami öregségi nyugdíjon, a magán-nyugdíjpénztári befizetéseken és az önkéntes nyugdíjpénztári koncepción túlmutatva.

A NYESZ-en tartott megtakarításokhoz normál esetben a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy nyugdíjba vonuláskor, de minimum 3 év takarékoskodás után lehet hozzájutni. A nyugdíj elõtti hozzáférés lehetõségét nem zárja ki a törvény, de szigorú adózási és támogatás visszafizetési rendelkezésekhez köti.

A NYESZ számlával nem rendelkezõk dolga sem nehéz, hiszen a legtöbb pénzintézetnél még a héten elintézhetõ a számlanyitás és a befizetés. A kereskedelmi bankoknál már több mint 60 ezer magánszemély nyitott NYESZ számlát. Sok esetben a számlatulajdonosok azért választották ezt a hosszú, akár több évtizedre szóló megtakarítási formát, mert az adójóváírással kalkuláltak.

Az új szabályozás megteremti annak lehetõségét, hogy a NYESZ számlán gyûjtött megtakarítások átvezethetõk legyenek a januárban induló tartós befektetési számlára. Ez esetben azonban az utolsó két évben kapott adójóváírást 20 százalékkal növelt értéken kell visszafizetni.

______________________________________

December 31-ig még a régi áron fizetheti elõ!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra