MEGJELENT AZ ÖNADÓZÓ JÚNIUSI SZÁMA

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

CSOMAGOLÁS ÉS KERESKEDELMI CSOMAGOLÁS KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJA * DEVIZÁS ÜGYLETEK KÖNYVVITELI ELSZÁMOLÁSA I. * ADÓFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG GÉPJÁRMÛVEK BEHOZATALA ESETÉN (Jogeset) * ADÓZÁSRÓL - ÜGYVÉDI SZEMMEL* MILYEN JOGSZABÁLYSÉRTÉSEKRE HIVATKOZHATUNK VAGYONOS ÜGYEKBEN BÍRÓSÁG ELÕTT? * A MUNKAÜGYI ELLENÕRZÉS KIEMELT FELADATAI * AZ OSZTALÉK-KIFIZETÉS BEJELENTÉSE * TELJESÍTÉSI HELY SZOLGÁLTATÁSOK ESETÉN - KI ÉS HOL FIZETI AZ ÁFÁT? I. RÉSZ * DIÁKOK NYÁRI MUNKÁJA – A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMPONTJÁBÓL * DIÁKMUNKA – A JÁRULÉKOK SZEMPONTJÁBÓL * KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS INGATLAN BÉRBEADÁSNÁL, ÉRTÉKESÍTÉSNÉL * MIKOR NEM KELL KORKEDVEZMÉNY-BIZTOSÍTÁSI JÁRULÉKOT FIZETNI? * MEDDIG HAJTHATÓ VÉGRE AZ ADÓTARTOZÁS?

ÖNADÓZÓ – az adózók lapja. Alapítva: 1989. Adó – Tb – Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetés 2008-ra: 1.100,-Ft/hó ingyenes Áfa Kézikönyvvel, további e-kézikönyvekkel. Egy olvasói vélemény: "Ilyen összeszedett, aktuális problémákkal foglalkozó szaklappal még nem találkoztam. Szövegezése még az egyszerû földi halandók számára is érthetõ, egyértelmû. Nagyon sokat segített az eddigi munkámban." Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Elõfizetés: info@adonet.hu Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József krt. 53.

***

ADÓZÁSRÓL - ÜGYVÉDI SZEMMEL

Az adózási szakembereket, kollégákat bemutató új sorozatunkban – mely a múlt hónapban indult - Dr. Szabó Tibor ügyvéd adószakértõt mutatjuk be.

MILYEN JOGSZABÁLYSÉRTÉSEKRE HIVATKOZHATUNK VAGYONOS ÜGYEKBEN BÍRÓSÁG ELÕTT?

A konkrét ügyek konkrét tényeinek ismerete nélkül is, általánosságban megfogalmazható néhány olyan jogszabálysértés, illetve az arra való hivatkozás – amelyekre vagyonos ügyekben a II. fokú adóhatározat bírósági felülvizsgálata alapozható.

MIT VIZSGÁLNAK ELSÕSORBAN AZ OMMF MUNKAVÉDELMI FELÜGYELÕI EGY ELLENÕRZÉS ALKALMÁVAL?

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelõség (OMMF) területi munkavédelmi felügyelõségei, mint a munkavédelemi eljárásokban hatáskörrel rendelkezõ I. fokú munkavédelmi hatóságok az eljárásaikat az ügyfél kérelmére (bejelentésére, nyilatkozatára) más hatóság kezdeményezésére, vagy hivatalból indíthatják meg.

A MUNKAÜGYI ELLENÕRZÉS KIEMELT FELADATAI

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõségrõl szóló 295/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályozza az egyes régiók munkavédelmi, illetve munkaügyi felügyelõségek mûködését. Ez a hét területi felügyelõség elsõfokú államigazgatási hatáskört gyakorol munkavédelmi, munkaügyi hatósági ügyekben, a regionális közigazgatási egységekhez igazodó területi illetékességgel.

AZ OSZTALÉK-KIFIZETÉS BEJELENTÉSE

A beszámolók elfogadásának idején újra aktuális kérdéssé vált a gazdasági társaságokról szóló törvény 131. §-a szerinti nyilatkozattételi kötelezettség. Annak kijelentése, hogy az osztalékok kifizetése nem veszélyezteti a társaság fizetõképességét.

TELJESÍTÉSI HELY SZOLGÁLTATÁSOK ESETÉN - KI ÉS HOL FIZETI AZ ÁFÁ-T? I. RÉSZ

Az új Áfa törvény szinte valamennyi rendelkezése átfogalmazásra került a régihez képest. Az új szerkezet és terminológia az adóalanyok zömének, mondhatni teljes körének gondot okoz. Nem találják meg az adott gazdasági eseményre vonatkozó rendelkezéseket, és ha meg is találják nem a megszokott formában és helyen, így bizonytalanok a tekintetben, hogy a megfelelõ szabályt találták meg vagy sem. Némi pontatlanság is felfedezhetõ a törvény szövegében és ez tovább fokozza a bizonytalanságot. Ez évben végzett tanácsadói munka tapasztalatai alapján az Áfa törvény legproblémásabb területe (a fordított adózás mellett) a szolgáltatások teljesítési helyének meghatározása. Így bár az elmúlt év végén dióhéjban összefoglalásra kerültek az Önadózóban a régi törvény szerinti szabályok, szükségesnek tartjuk az új törvény alapján egy átfogó, egyben részletes szabályismertetést e körben, már csak azért is, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy az adózók igénylik az új szabályokat ismertetõ szakcikkeket, akkor is ha a szabályozás lényegét érintõen változás nem történt. Az adóalanyok bizonytalanok a régi szakirodalom idõtállóságában, másrészt éppen az apró különbségek feltárása és értelmezése okoz igazi nehézséget. Sok esetben nem tudni, hogy csak „szebben, uniósabban” kívánták megírni a szabályt vagy tényleges szabálymódosítást kívánt a törvényalkotó megfogalmazni.

DIÁKOK NYÁRI MUNKÁJA – A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMPONTJÁBÓL

Közeledik a nyári vakáció, egyre több diák gondol a megérdemelt pihenésre, melyet többféle módon lehet eltölteni. A vakációval kapcsolatos tervekhez pénz is kell, de ha nincs elég „muníció”, akkor meg kell teremteni a forrást. Ugyanakkor van olyan diák is, aki szeretné magát „kipróbálni” a munka frontján, s emiatt vállal munkát.

DIÁKMUNKA – A JÁRULÉKOK SZEMPONTJÁBÓL

A közép-, illetve felsõoktatási intézményben tanulmányokat folytató tanulók és hallgatók legnagyobb örömére közeledik a nyári szünidõ ideje. A nyár idõszaka nem csak a pihenés, hanem a valamilyen ok miatti munkavállalás lehetõségét is magában hordozza. Ebben az idõpontban tesznek eleget a diákok az iskolai szakmai gyakorlat kötelezettségének, de ez a zsebpénz kiegészítésének idõszaka is. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy milyen jogviszonyokban és feltételekkel vállalhatnak munkát a diákok, illetve hogy a foglalkoztatóknak a diákok foglalkoztatása milyen kötelezettséget eredményezhet.

CSOMAGOLÁS ÉS KERESKEDELMI CSOMAGOLÁS KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJA

A környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó szabályozás hatálya alá gazdálkodók tízezrei tartoznak úgy, hogy sokan közülük nem is tudnak kötelezettségeikrõl. Az egyik termékdíjköteles termékkör ugyanis a csomagolás, amely érinti mindazokat, akik termékeiket becsomagolják, vagy akik külföldrõl csomagolt termékeket hoznak be. Cikkünkben a csomagolás és az ezen belül elkülönített kereskedelmi csomagolás fogalmával, az ezek után keletkezõ termékdíj-fizetési kötelezettséggel foglalkozunk.

DEVIZÁS ÜGYLETEK KÖNYVVITELI ELSZÁMOLÁSA I.

Devizás ügyletek témakörében a Tisztelt Olvasóhoz kerülõ cikk két részletben kerül közlésre. Jelen számunkban a téma alapelvi kérdéseivel foglalkozunk, a következõ (nyári összevont) számban néhány számpéldával kerül szemléltetésre a joganyag szabályozása.

KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS INGATLAN BÉRBEADÁSNÁL, ÉRTÉKESÍTÉSNÉL

Az ingatlan bérbeadásával és értékesítésével kapcsolatban felmerült költségek meghatározása a 2008-ban hatályos szabályok szerint. A következõkben annak ismertetésére kerül sor, hogy az ingatlan bérbeadásából és értékesítésébõl származó jövedelem meghatározása során milyen költségek vehetõk figyelembe. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény) 4. § (1) bekezdése alapján a jövedelem meghatározása háromféleképpen történhet, így a jövedelem lehet a magánszemély által az adóévben bármilyen címen és formában megszerzett bevétel egésze, vagy a szja-törvényben elismert költségekkel csökkentett része, vagy annak meghatározott hányada.

AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ JOGOSULTSÁG SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSAI 2008 - 2013

Az új rendelkezések 2008 és 2013 között különbözõ idõpontoktól kerülnek bevezetésre. A nyugdíjtörvény legfontosabb módosításai meghatározzák az elõrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság feltételeit az egyes években.

MIKOR NEM KELL KORKEDVEZMÉNY-BIZTOSÍTÁSI JÁRULÉKOT FIZETNI?

A biztosítottakat korkedvezményre jogosító mintegy 800 munkakört a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. (a továbbiakban: Tny.) végrehajtása tárgyában kiadott 168/1997. (X.6.) Korm. rendelet – 2007. január 1-étõl hatályon kívül helyezett, de a korkedvezményre jogosító feltételeket 2011. január 1-jétõl szabályozó majdani törvény hatálybalépését megelõzõen 2010. december 31-ig alkalmazni rendelt – 1. számú melléklete rögzíti. A jogalkotó a korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékében eredetileg olyan munkaköröket vett fel, amelyek – a munkavédelmi elõírások betartása mellett is - az emberi szervezetet fokozottan igénybe vették, illetve amelyek az emberi egészségre különösen ártalmasak voltak.

MIKOR TÉRHET EL A MUNKÁLTATÓ EGYOLDALÚAN A MUNKASZERZÕDÉSTÕL?

A munkáltató mûködése során adódhatnak olyan váratlan helyzetek, amelyekre a munkáltató elõre nem tud felkészülni, megoldásuk viszont gyors intézkedést igényel. Ezért a jogalkotó biztosítja a lehetõséget a munkáltató számára, hogy átmenetileg, a törvényi korlátok betartása mellett egyoldalúan térhessen el a foglalkoztatás munkaszerzõdésben meghatározott feltételeitõl.

MEDDIG HAJTHATÓ VÉGRE AZ ADÓTARTOZÁS?

A végrehajtáshoz való jog elévülésének kérdése arról szól, hogy az adózón meddig hajtható be az adóhatósági határozattal, vagy bevallással megállapított, de meg nem fizetett adó.

SZUBJEKTÍV KÖNYVAJÁNLÓ VÁLLALKOZÓKNAK

Már nagyon sok könyvrõl írtam, de most egy olyan „könyv” – hogy is mondjam - legújabb magyar kiadásáról szeretnék írni, ami mindenkinek, aki vállalkozó vagy menedzser, a legtöbbet forgatott darab. Ez pedig nem más, mint a menedzser naptár. Végre megkaptam életem nagy álmát – egy olyan naptárat, ami tényleg használható, és rendet tett az életemben.

ADÓFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG GÉPJÁRMÛVEK BEHOZATALA ESETÉN

Az adózó álláspontja szerint jogszerûen alkalmazta a különbözet szerinti adózás szabályait, amikor gépjármûveket hozott be az országba a Közösség területérõl. Az ezzel ellentétes adóhatósági álláspontot nem fogadta el. Az elsõ jogesetben a bíróságnak ebben a kérdésben is döntenie kellett. A második jogeset vagyonosodási vizsgálat eredményeként meghozott adóhatósági határozat bírósági felülvizsgálatával kapcsolatos.

AZ IRODÁK FELÚJÍTÁSA

A nyár a jól megérdemelt szabadságok ideje. Az irodák félig-meddig kiürülnek, hiszen a legtöbben pihenõjüket töltik. Ezt az idõszakot tudjunk talán a legjobban kihasználni a kisebb-nagyobb felújításokra, átalakításokra. Vajon hogyan tudjuk a legjobban a legrövidebb idõ alatt megvalósítani elképzeléseinket?

KÉRDÉSEK VÁLASZOK

ADÓINFO

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk az Önadózó újság szakértõi. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra