Meglepő ellenőrzések

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal fokozza az ellenőrzést olyan vállalkozásoknál is, amelyek jellemzően magánszemélyeknek nyújtanak szolgáltatást és korábban a tevékenységük speciális jellege miatt kevesebb figyelemben részesültek. A következetes ellenőrzés célja a költségvetést megillető bevételek beszedése mellett az, hogy az adózókat a jogszabályok betartására, a törvényes keretek közötti működésre ösztönözze.

Elsősorban olyan vállalkozások számíthatnak vizsgálatra, akik adószám nélkül végeznek gazdasági tevékenységet, elmulasztják a nyugtaadást, vagy bejelentés nélkül foglalkoztatnak alkalmazottat. A soron következő eset is azt jelzi, hogy revizoraink bárhol, bármikor megjelenhetnek, ezért soha nem lehet nyugodt az, aki szándékosan megsérti az adózási szabályokat.
 
A Nógrád Megyei Adóigazgatóság revizorai két fogorvoshoz is bejelentkeztek kezelésre, de az elsődleges céljuk az volt, hogy ellenőrizzék, rendben teljesítik-e nyugtaadási kötelezettségüket.
 
Az első esetben a röntgen, a bátorító injekció és a tömés után az előírásoknak megfelelően nyugtát adott a fogorvos, sőt az ellenőrzés során kiderült, hogy aznap minden betegénél ugyanígy betartotta a szabályokat.
 
A másik fogorvosnak azonban adózatlan jövedelemre fájt a foga. A röntgenfelvétel alapján foghúzást javasolt, de ezt a beavatkozást az adóellenőr nem végeztette el. A doktor így csak a vizsgálatért járó háromezer forintot kérte el, amelyet az asszisztense át is vett, de bizonylatot nem adott róla. Az ellenőr távozott, majd a társával visszatérve bemutatkoztak, felfedték kilétüket és megkezdték az egyes adókötelezettségek ellenőrzését. A fogorvos azzal, hogy nem adott bizonylatot az átvett háromezer forintról, megszegte a nyugtaadási kötelezettségre vonatkozó szabályokat. A vizsgálat során kiderült az is, hogy a nyugtatömbjéből utoljára 2008-ban bocsátott ki bizonylatot, számlát pedig 2012 januárja óta csak most állított ki.
 
A fogorvos kétszázezer forint mulasztási bírságban részesült, mivel a bevétel eltitkolásával megsértette a jogszabályokat, de a közeljövőben adóellenőrzésre is számíthat.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra