Megszûnik az eva és az ekho?

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Adószakértõk szerint az egyszerûsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és az egyszerûsített vállalkozói adó (eva) megszüntetése kedvezõtlen lenne ugyan a kedvezményezetteknek, de egyszerûsítené és átláthatóvá tenné az adórendszert.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Megszûnik az eva és az ekho?

A Heti Válasz címû lap Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkárt, volt pénzügyminisztert idézve azt írta, hogy a volt pénzügyminiszter elképzelhetõnek tartja az ekho és az eva megszüntetését.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértõ mindkét adónemet indokolatlan kedvezménynek nevezte. Ezek megszüntetése szerinte "tisztítanák az adórendszert". A szakértõ megjegyezte azt is, hogy az ekho például az újságíróknál már régen nem az újságírónak, hanem a foglalkoztatónak jelentett kedvezményt.

Az evával kapcsolatban Vámosi-Nagy Szabolcs kifejtette: az azoknak a vállalkozásoknak indokolatlan kedvezmény, ahol nincs igazi költség. A társasági adó csökkentésével még mindig az eva a kedvezõbb, amit jelez az is, hogy az adó mértékének 25-30 százalékra emelését követõen mindössze az evázók egy százaléka lépett vissza. Az  eva megszüntetésével elvileg emelkednie kellene a költségvetési bevételeknek, de hogy mennyivel, arra a szakértõ nem tudott választ adni.  

Vadász Iván azt kérdésesnek nevezte, hogy az eva és az ekho megszüntetésével a most legálisan adózok az adóelkerülõk körét bõvítenék-e. Szerinte is sérti az adósemlegesség ez a két kedvezményes adó. A szakértõ felidézte, hogy mindkettõ bevezetése politikai ígéretre történt. Az evát a Medgyessy-kormány vezette be 2003-tól, az ekhót pedig a Gyurcsány-kormány 2006-tól. A megszüntetésükkel mintegy 120 ezer ember kedvezménye szûnik meg - mondta Vadász Iván. Ekhót mintegy 12 ezer ember fizet, az eva-körben pedig mintegy 110 ezer -  döntõen egyszemélyes vállalkozás - adózik.

Az idei, a 2011. évi költségvetési törvény nemcsak az idei évre, hanem a következõ évekre is rögzíti az eva-bevételeket. A törvény 2011-re  196 milliárd forintot irányoz elõ. A következõ évekre 2012-re 208,5 milliárd forint az irányszám, 2013-ra 224,4 milliárd, 2014-re pedig 242,8 milliárd forint. Az eva körbe azok a vállalkozások kerülhetnek be, amelyeknek az éves bruttó, áfával növelt bevétele nem haladja meg a 25 millió forintot. Az adó mértéke pedig - miután a Bajnai kormány idején 25 százalékról felemelték - jelenleg 30 százalék.

Az ekho a bruttó jövedelem minimálbéren felüli része után vehetõ igénybe. A munkáltató 20, a foglalkoztatott pedig 15 százalékot fizet, s az ekhozó jövedelem után más közterhet - személyi jövedelemadót, társadalombiztosítási járulékot - már nem kell megfizetni. Az ekhóval újságírók, színészek és más szellemi foglalkozásúak élhetnek, de az idén nyáron a sportolókat is bevonták ebbe a körbe.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra