Megújul a környezetvédelmi termékdíj rendszere

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az új díjak a jelenleg érvényes törvény szerinti termékdíjakhoz viszonyítva mindösszesen két esetben növekednek, a kenõolajnál (112 forint/kilogram) és a reklámhordozó papírnál (52 forint/kilogram). A további kategóriákban a díjszabás mértéke a kötelezetteket terhelõ jelenlegi összesített költséghez viszonyítva 10-30 százalékkal emelkedik, néhány kivétellel.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Megújul a környezetvédelmi termékdíj rendszere

Képviselõi önálló indítványként nyújtotta be Sebestyén László fideszes képviselõ a környezetvédelmi termékdíj rendszerének teljes átalakításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek célja az indoklás szerint az iparág tevékenységének teljes megújítása.

Az Országgyûlés honlapján olvasható dokumentum szerint: a koordináló szervezetek megszûnésével párhuzamosan hoznák létre a környezetvédelemért felelõs minisztérium felügyelete alatt mûködõ, önálló, 100 százalékos állami tulajdonban lévõ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget (OHÜ), amelynek feladata az államot illetõ jogok gyakorlása, valamint az államra háruló feladatok ellátása, kötelezettségek teljesítése.

A termékdíj költségelemeket a javaslat beépíti a termékdíj mértékébe, ezzel biztosítva forrásokat a megfelelõ mértékû gyûjtés és hasznosítás teljesítéséhez, továbbá a szennyezõ fizet elvének érvényesítéséhez.

Az iparágat kétszintû szervezeti struktúra irányítaná, egyik eleme a termékdíj bizottság, mely a környezetvédelemért felelõs miniszternek az iparág egészét befolyásoló stratégiai döntéseiben szakértõ, tanácsadó, döntés elõkészítõ testülete, továbbá az OHÜ, amely az iparági feladatok végrehajtásáért felel.

A javaslat fontos törekvése a gyûjtés és hasznosítás, valamint az anyagában történõ hasznosítás mértékének növelése. A minimális anyagában hasznosítási arányok az egyes termék- és anyagáramok esetén, a gyûjtött mennyiségre vetítve legkevesebb 75 százalékos szintet kell, hogy elérjenek, ahol pedig az energetikai hasznosítás nem lehetséges, ott  100 százalékos hasznosítás a kötelezettség.

Az új díjak a jelenleg érvényes törvény szerinti termékdíjakhoz viszonyítva mindösszesen két esetben növekedtek, a kenõolajnál (112 forint/kilogram) és a reklámhordozó papírnál (52 forint/kilogram).   A további kategóriákban a díjszabás mértéke a kötelezetteket terhelõ jelenlegi összesített költséghez viszonyítva 10-30 százalékkal emelkedik, néhány kivétellel. Az egyik kivétel a nem kereskedelmi csomagolás, ahol a díj fizetés a jelenlegi termékdíj mértékével válik azonossá (a mûanyag anyagáram kivételével), mely jelentõs növekedés (50-100 százalékos) az amúgy indokolatlanul alacsony, a költségek fedezésére elégtelen terhelésben.

A kereskedelmi és nem kereskedelmi csomagolás fogalmát el kell törölni a javaslat szerint, a fokozatosság elvének betartásával ez csak több év alatt lehetséges. A kereskedelmi csomagolásoknál a terhelés összesített mértéke kissé, 5-15 százalékban növekszik, az italoskarton anyagáram kivételével, amelynek, elismerve e csomagolásfajta társadalmi hasznosságát, csökken az összesített terhelése - áll a javaslatban.

Az egyszerûsítés érdekében két csoportot kivonnak a részletes adminisztrációs terhek alól, ezek: a legkisebb kibocsátókat tömörítõ  csekély mennyiségû csomagolást forgalomba hozó, vagy saját célra felhasználó kötelezett " -i kör, valamint az ezeknél valamelyest magasabb kibocsátású  kis mennyiségû csomagolást forgalomba hozó, vagy saját célra felhasználó kötelezett"-i kör. Mindkét csoportra jellemzõ, hogy termékdíj átalányt fizet, évente egyszer, egyszerû bejelentõlapon.

Az adminisztráció további csökkentésének hangsúlyos eleme a többször felhasználható termékek elsõ forgalomba hozatalával összefüggõ adóztatás eltörlése.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra