Mérleg közzététel május 29-ig!

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A 2007-es év, amelynek mérlegbeszámolóját utoljára még papíralapon benyújthatjuk letétbe helyezés illetve közzététel céljából. A beküldési határidõ éves, egyszerûsített éves beszámoló esetén az adott üzleti év mérlegfordulónapjától számított 150 napon belül, éves konszolidált beszámoló esetén az üzleti év mérlegfordulónapjától számított 180 napon belül.

ÖNADÓZÓ – az adózók lapja. Alapítva: 1989. Adó – Tb – Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetés 2008-ra: 1.100,-Ft/hó ingyenes Áfa Kézikönyvvel, további e-kézikönyvekkel. Egy olvasói vélemény: "Ilyen összeszedett, aktuális problémákkal foglalkozó szaklappal még nem találkoztam. Szövegezése még az egyszerû földi halandók számára is érthetõ, egyértelmû. Nagyon sokat segített az eddigi munkámban." Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Elõfizetés: info@adonet.hu

***

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium www.im.hu honlapján is olvashatjuk, hogy a Számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 154. §-a értelmében minden kettõs könyvvitelt vezetõ vállalkozó (ideértve a külföldi székhelyû vállalkozás magyarországi fióktelepét is) köteles az éves beszámolóját a letétbe helyezéssel (cégbíróság) egyidejûleg közzétenni. A vállalkozó azzal tesz eleget a közzétételi kötelezettségének, ha a beszámolót - a letétbe helyezéssel egyidejûleg - megküldi az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Céginformációs Szolgálat számára

Határidõ

A 2007-es év, amelynek mérlegbeszámolóját utoljára még papíralapon benyújthatjuk. A beküldési, benyújtási határidõ
• Éves, egyszerûsített éves beszámoló esetén az adott üzleti év mérlegfordulónapjától számított 150 napon belül.
• Éves konszolidált beszámoló esetén az üzleti év mérlegfordulónapjától számított 180 napon belül

A cég tehát azzal tesz eleget közzétételi kötelezettségének, ha a beszámolót - a letétbe helyezéssel egyidejûleg – leadja vagy megküldi az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közremûködõ Szolgáltat részére. Személyesen, postán vagy elektronikusan lehet a közzétételi kötelezettséget teljesíteni.

Hová kell benyújtani?
Személyesen (érdemes egy másolatot vinni az átvétel igazolására):
1055 Budapest V. ker. Nádor u. 32.

Ügyfélfogadás ideje:
Hétfõ, szerda: 9.00 - 13.00
Kedd, csütörtök: 10.00 - 15.00

Postán:
IRM Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közremûködõ Szolgálat
1371 Budapest, Pf.: 482.

Illetve elektronikusan. Az elektronikus benyújtásról a www.im.gov.hu honlapon olvashatunk.

Közzétételi díj

A közzététel díja a jogi személyiség nélküli cég esetét 5000 forint, jogi személyiségû cég esetén pedig 10000 forint, mely összeget az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 10032000-01483305-00000000 számú számlaszámára kell utalni.
Az átutaláson fel kell tüntetni a cégjegyzékszámot, az átutalás másolatát pedig mellékelni kell a beszámoló benyújtásakor!

Nyomtatvány letöltése

A beszámoló elkészítéséhez segítséget nyújtó nyomtatvány (egyszerûsített éves beszámoló, éves beszámoló) letölthetõ az Igazságügyi Minisztérium honlapjáról. www.im.gov.hu / Cégszolgálat / Beszámoló / Beszámoló benyújtása közzététel céljából / Személyesen vagy Postán vagy Elektronikus úton (bármelyiket választhatjuk) / A beszámoló elkészítéséhez segítséget nyújtó formanyomtatványok (egyszerûsített éves beszámoló, éves beszámoló) letölthetõek.

Jövõre csak elektronikusan

Az áprilisi Önadózóban a Sorvezetõ a cégeljárást érintõ legújabb jogszabályváltozásokhoz címû írásunkban utaltunk rá, hogy a számviteli törvény szerinti beszámolót – elõször azon 2008. évi mérlegre alkalmazandóan, amelynek mérlegfordulónapja XII.31. vagy azt követõ idõpont – elektronikus úton kell a céginformációs szolgálatnak (Ctv. 1. § (2) bekezdés) megküldeni!

Vonatkozó jogszabályok

A részletes szabályokat az alábbi jogszabályok tartalmazzák:

1. A Számvitelrõl szóló 2000. évi C törvény

Letétbe helyezés

153. § (1) A kettõs könyvvitelt vezetõ, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozó köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott éves beszámolót, egyszerûsített éves beszámolót, kötelezõ könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt, valamint az adózott eredmény felhasználására vonatkozó határozatot az adott üzleti év mérlegfordulónapjától számított 150 napon belül letétbe helyezni ugyanolyan formában és tartalommal (szövegezésben), mint amelynek alapján a könyvvizsgáló az éves beszámolót vagy az egyszerûsített éves beszámolót felülvizsgálta.
(2) Az anyavállalat a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott összevont (konszolidált) éves beszámolót a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt az összevont (konszolidált) éves beszámoló mérlegfordulónapjától számított 180 napon belül köteles letétbe helyezni ugyanolyan formában és tartalommal (szövegezésben), mint amelynek alapján a könyvvizsgáló az összevont (konszolidált) éves beszámolót felülvizsgálta.

Közzététel

154. § (1) Minden kettõs könyvvitelt vezetõ vállalkozó (ideértve a külföldi székhelyû vállalkozás magyarországi fióktelepét is) köteles az éves beszámolót, illetve az egyszerûsített éves beszámolót, kötelezõ könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt közzétenni.
(2) A vállalkozó köteles biztosítani, hogy munkavállalói, alkalmazottai, tagjai az éves beszámolót, az egyszerûsített éves beszámolót, az összevont (konszolidált) éves beszámolót, kötelezõ könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentést a vállalkozó (az anyavállalat) székhelyén megtekinthessék és azokról teljes vagy részleges másolatot készíthessenek.
(3) Ha a vállalkozó közzétett éves beszámolóját, illetve egyszerûsített éves beszámolóját könyvvizsgáló nem ellenõrizte, vagy kötelezõ könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgáló a záradék megadását elutasította, akkor a vállalkozó az általa elkészített éves beszámoló, illetve egyszerûsített éves beszámoló mérlegén, eredménykimutatásán, kiegészítõ mellékletén (ezek minden egyes példányán) köteles feltüntetni a következõ szöveget: "A közzétett adatok könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva."
(4) Az anyavállalat köteles az összevont (konszolidált) éves beszámolót a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt közzétenni.

2. A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény

2007. december 31-ig:

18. § (1) A számviteli törvény szerinti beszámolót a cégbíróságon a számviteli törvény rendelkezéseinek megfelelõen letétbe kell helyezni, valamint közzététel céljából a céginformációs szolgálathoz is be kell nyújtani. A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton is letétbe helyezhetõ és közzétehetõ, a (2)-(3) bekezdésben foglaltak szerint. Az elektronikus úton benyújtott beszámolót fokozott biztonságú elektronikus aláírással kell ellátni.

2008. január 1-jétõl:

18. § (1) A számviteli törvény szerinti beszámolót elektronikus úton kell a céginformációs szolgálatnak megküldeni; ennek során nincs helye a papír alapú beszámoló képi formátumú elektronikus okirattá történõ átalakításának. Az elektronikus úton történõ benyújtással a cég letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének is eleget tesz.

3. Az 1/2006. (VI. 26.) IRM rendelet a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közremûködõ Szolgálat mûködésérõl, valamint a céginformáció költségtérítésérõl 

13. § (1) A cég számviteli törvény szerinti beszámolóját a Ctv. 18. §-ában foglaltak szerint papír alapú formában vagy elektronikus úton kell a Cégszolgálat részére megküldeni.
(2) A papír alapú benyújtás esetén az adatok elektronikus úton történõ rögzítéséért (közzétételéért) az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 10032000-01483305-00000000 számú számlaszámára jogi személyiség nélküli cég esetén 5000 Ft, jogi személyiségû cég esetén pedig 10 000 Ft költségtérítés megfizetését kell a kérelem benyújtásával egyidejûleg igazolni. A befizetõ egyértelmû azonosítása érdekében az átutalási megbízás „közlemény” rovatában fel kell tüntetni a befizetés jogcímét (beszámoló közzétételi költségtérítése), valamint a befizetõ cég cégjegyzékszámát is.
(3) A beszámoló elektronikus úton történõ benyújtása esetén a költségtérítés összege 3000 Ft, melyet a Ctv. 37. §-ának (4) bekezdésében, valamint az illeték és a közzétételi költségtérítés elektronikus úton történõ megfizetésérõl a cégeljárásban és más cégügyekben szóló rendeletben foglaltak szerint kell megfizetni.
(4) Ha a cég a beszámoló papír alapú vagy elektronikus úton történõ benyújtása esetén a közzétételi költségtérítés megfizetését elmulasztja, a Cégszolgálat a benyújtó személyt tájékoztatja a Ctv. 19. §-ának (4) bekezdésében foglalt jogkövetkezményekrõl.
(5) A Cégszolgálat által elektronikusan nyilvántartott, illetve feldolgozott beszámolóba történõ - a Ctv. 19. §-ának (3) bekezdése szerinti - betekintés a Cégszolgálat ügyfélszolgálati irodájában ingyenes. A papír alapú formában benyújtott beszámolókat az elektronikus feldolgozást követõ két évig a Cégszolgálat köteles megõrizni.

Önadózó

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. "Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják." Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk az Önadózó újság szakértõi. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu


JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008


Gyakorlati megközelítéssel, példák segítségével, közérthetõ formában ismertetjük a biztosítási kötelezettség elbírálására, a járulékfizetési kötelezettség teljesítésére, a nemzetközi egyezményekre, az adatszolgáltatásra, nyilvántartásra vonatkozó 2008. január 1-jétõl hatályos szabályokat. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Ára: 4.990,-Ft. Megrendelés:
info@adonet.hu 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra