Mi az anyag, és mi az elábé a vendéglátásban?
A vendéglátásban és a bolti kiskereskedelemben visszatérõ probléma az, hogy mit, mikor kell anyagköltségként, illetve az eladott áruk beszerzési értékeként elszámolni. A helyes besorolást segíti a 13/2005. Számviteli kérdés.
13/2005. Számviteli kérdésA vendéglátásban és a bolti kiskereskedelemben visszatérõ probléma az, hogy mit, mikor kell anyagköltségként, illetve az eladott áruk beszerzési értékeként (a továbbiakban: elábé) elszámolni. Például a vendéglátásban a felszolgált, kimért ital anyagköltség vagy elábé, a kiskereskedelemben 15-20 dkg-onként értékesített felvágott áru vagy anyag? Fontos ez a helyi adóbevallás miatt is, mivel más mértékkel adózik a kereskedelmi tevékenység, mint a vendéglátás.
A válasznál a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 78. §-a (2) és (5) bekezdésének elõírásából indulunk ki, amely szerint:
- anyagköltségként az üzleti évben felhasznált vásárolt anyagok bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt bekerülési) értékét kell kimutatni,
- eladott áruk beszerzési értéke az üzleti évben - általában - változatlan formában eladott anyagok, áruk bekerülési (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt bekerülési) értékét foglalja magában.
A kérdés eldöntéséhez (tehát, hogy anyagköltség vagy elábé) arra kell választ adni, hogy a vásárolt anyagot, árut felhasználták-e vagy értékesítették, jellemzõen változatlan formában.
Amikor a vendéglátásban a vendég italt kér és kap, és az ital ellenértékét külön tételben fizeti meg, akkor a vendéglátó az eladott ital bekerülési értékét elábéként, a kapott ellenértéket pedig az italértékesítés árbevételként számolja el. (Ez igaz a kimért italra is, hiszen önmagában az a tény, hogy kisebb mennyiségben adják el, nem változtatja meg a vásárolt anyagot, árut.) Amikor a vendéglátásban az italt az ételek elõállításához használják fel vagy annak ellenértékét (például a vacsorán, állófogadáson) a felszolgált étel (az állófogadás) ára magában foglalja, akkor az ételkészítéshez felhasznált, az étel részét képezõ ital bekerülési értéke anyagköltségként számolandó el.
A bolti kiskereskedelemben a vásárolt felvágott értékesítése akár rúdban, akár szeletelve (15-20 dkg-onként) történik, az változatlan formában történõ értékesítést jelent, és így a bekerülési értéket elábéként, az eladási árat a kereskedelmi tevékenység árbevételeként kell elszámolni. (A boltban a felvágottat, amikor szeletelik, akkor nem felhasználják, hanem értékesítésre teszik alkalmasabbá.)
A vendéglátásban a reggelihez felszolgált, a reggeli részét képezõ, a felszeletelt felvágott természetesen nem elábé, hanem anyagköltség, mivel ellenértéke a reggeli árában (és nem külön) térül meg.
[2000. évi C. törvény 78. § (2), (5)]
Webáruház
Szabályzatok
-
Kézikönyv vállalkozások GDPR megfelelési kötelezettségeinek teljesítéséhez
Bruttó ár: 25 400 Ft
Előfizetőknek ingyenes -
Székhelyszolgáltatók pénzmosás elleni szabályzat csomagja 2024
Bruttó ár: 12 700 Ft
Előfizetőknek ingyenes -
Ingatlan-vállalkozások pénzmosás elleni szabályzat csomagja 2024
Bruttó ár: 12 700 Ft
Előfizetőknek ingyenes
Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése
E-Könyvek
-
Kamerás megfigyelés alkalmazása munkahelyen, üzletben – kézikönyv és iratminták
Bruttó ár: 12 700 Ft
-
A munka- és pihenőidő elektronikus nyilvántartásának követelményei
Bruttó ár: 1 270 Ft
Előfizetőknek ingyenes -
Új munkajogi tájékoztatások útmutatóval
Bruttó ár: 12 700 Ft
Előfizetőknek 20% kedvezménnyel 10 160 Ft
E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése
Szakkönyvek
-
Egyszeres könyvvitel a gyakorlatban
Bruttó ár: 25 200 Ft
Előfizetőknek 20% kedvezménnyel 20 160 Ft
Postaköltség: 2 625 Ft -
Agrárgazdaságok átadása és adózása
Bruttó ár: 15 750 Ft
Előfizetőknek 20% kedvezménnyel 12 600 Ft
Postaköltség: 1 100 Ft
E-Start
Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.
- Elektronikus ügyintézés - alapok
- Adatvédelem
- Adózási alapinformációk
- Adókalkulátorok
- Adóellenőrzés, adóigazgatás, jogorvoslatok, ügyintézés a NAV előtt
- Adózó saját bevallási és egyéb nyilvántartási adatainak lekérdezése
- Bevallási, adatszolgáltatási platformok
- Bírósági eljárások - Fizetési meghagyás - Alternatív vitarendezések
- Bírósági határozatok gyűjteménye
- Cégügyek, céginformációk
- Civil szervezetek
- Családtámogatások
- Egészség - Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT)
- E-learning - Kötelező továbbképzések könyvelőknek, adótanácsadóknak, könyvvizsgálóknak, ügyvédeknek
- Egyéni vállalkozók nyilvántartása
- Építőipar
- Gépjármű
- Hatósági igazolások igénylése
- Helyi önkormányzati ügyek (E-ÖNKORMÁNYZAT PORTÁL)
- Ingatlan
- Jogszabálygyűjtemények
- KSH adatok - Az adatvezérelt üzleti döntésekért
- Mezőgazdaság
- NAV szolgáltatások
- Pénzügyi ágazati szakmák és szakképzés
- Pénzügyi, számviteli szoftverek
- Támogatások, pályázatok,
- Társadalombiztosítás
- Turisztikai szolgáltatók NTAK regisztrációja