Mikor nem hiteles az útnyilvántartás?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Valószínûleg Önnek is sok olyan ügyfele van, aki a vállalkozásában levõ személygépkocsik után nem fizeti meg a cégautóadót, mert pontosan vezetett útnyilvántartással bizonyítottnak véli a kizárólagos üzleti használatot. Az adóhatóság egy erre is kiterjedõ vizsgálat során, ezt az állítást kívánja megdönteni, tehát vélelmezett magánhasználati utat keres....

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.
www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Ha bebizonyítja, hogy a nyilvántartás akár egyetlen km. tekintetében is valótlan adatot tartalmaz, akkor sikeresen igazolja azt, hogy a vállalkozás bizonylata – tehát az útnyilvántartás – nem hitelt érdemlõ bizonylat.
 
Az alábbiakban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy melyek azok a szempontok, amiket az adóhatóság a vizsgálat során fokozottan ellenõriz:
 
Þ      Az útnyilvántartásban olyan társaságok nevei szerepelhetnek, akik a nyilvántartás szerinti dátum alapján ténylegesen (vagy potenciálisan) üzleti partnerei a társaságnak. Ezekkel a cégekkel vagy jelentõs forgalmat bonyolítunk, vagy pedig feljegyzés alapján várhatóan bonyolítani fogunk.
 
Þ      Szabadság illetve betegállomány ideje alatt üzleti utak nem szerepelhetnek a nyilvántartásokban. Ha ez mégis elõfordul, akkor dokumentálni kell, hogy például a munkavállalót berendelte a munkáltató munkavégzésre. A betegállomány ideje alatti üzleti utak nem magyarázhatóak, a táppénz ideje alatt pedig kifejezetten tilos a munkavégzés.
 
Þ      Munkaszüneti napokon, hétvégéken nem szerepelhetnek üzleti utak. Ha ez mégis elõfordul, akkor szintén dokumentálni kell a munkavégzést (pl. jelenléti ívvel vagy más, munkavégzést elõíró kiküldetési rendelvénnyel)
 
Þ      A megtett utak hossza és a tankolások száma illetve helyszínei arányban kell, hogy álljanak egymással. Gyakran elõfordul, hogy az útnyilvántartás alapján nem abban a városban járt a gépkocsi használója, ahol a bizonylat szerint aznap tankolt… A tankolás helye és a megtett útvonal, nem csak a józan ész, de az adóhatóság szerint is összefüggésben áll egymással.
 
Þ      Az útnyilvántartásban feltüntetett üzemanyag átlagfogyasztás a megtett út és a felhasznált üzemanyag alapján a beírt átlagértéket mutatja.
 
Þ      Egy adóhatósági vélemény szerint az üzemanyagszámlákon szerepeltetni kell a km-óra állást, bár ilyen elõírás egyetlen szakértõ szerint sincs a törvényben. Az adóhatóság ellenõrzési gyakorlata alapján mégis elõfordul, hogy megkövetelik.
 
Þ      Az autó szervízelésének idõpontjaiban egyes szervizek feltüntetik a km-óra állását. Ennek az útnyilvántartással természetesen egyezõnek kell lennie.
 
Þ     Egy magánszemélynek egy napon csak egy autóra vonatkozó útnyilvántartáson szerepelhet az aláírása.
 
Þ      Az idõszakok közötti záró és nyitó km-óra állásnak egyeznie kell.
 
Þ      A megtett útnak, s a felkeresett cégek számának arányban kell állnia a napi munkaidõvel. Például 6-7 társaság felkeresése egy nap, úgy hogy közben munkát is végzünk elég valószínûtlen.
 
Þ      A társaság úthasználati díj elszámolása esetén, az érvényességi idõn belül legalább egyszer autópálya-használatot bizonyítson az útnyilvántartás.
 
Þ      Parkolási díj költségként történõ érvényesítése esetén a felkeresett üzleti partnernek a parkolás helyszínével egyezõnek kell lennie. Elõfordulhat akár évekkel késõbb is, hogy egy parkolási bírság egyértelmûen tanúsítja az autónk adott idõpontbani elõfordulási helyét. Ennek természetesen összhangban kell lennie az útnyilvántartással.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna
www.adonavigator.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja,
Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó.
Elõfizethetõ:
info@onadozo.hu

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra