Minden ötödik számla cinkelt - a könyvelők szerint

ART

Nyomtatás
Forrás: Penta Unió Zrt.

A vállalkozások által elszámolt költségek közel ötöde esetében megkérdőjelezhető, hogy a vállalkozás érdekében merült-e fel – derül ki a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete és a Penta Unió Zrt. több mint másfél-ezer könyvelőt felölelő anonim felméréséből.

A 2011. és 2012. október-novemberben lezajlott felmérésben 1600 regisztrált mérlegképes könyvelő válaszolt anonim módon a feltett kérdésekre. Az eredmények rámutatnak, hogy a válaszadó könyvelők szerint a vállalkozások által elszámolt költségek 19%-a vélhetően nem a vállalkozás érdekében merül fel, azaz jogszabályellenesen csökkenti az adóalapot. Ugyanakkor a megkérdezett könyvelők átlagosan csak a cinkelt számlák 13%-a esetében bírnak konkrét tudomással azok fiktív jellegéről. Az eredmények szinte hajszálpontosan megegyeznek a 2011-es adatokkal, nincs javulás. 
 
„A magyar adópolitika az elmúlt két évtizedben rákényszerítette a vállalkozásokat költségekkel való trükközésre. Csak a multiknak kedvezett a szabályozás. A jelenlegi kormányzat által bevezetett, januártól választható új adózási formák, a KIVA és a KATA az adóterhek könnyítése irányába mutat,ami kedvezően hathat az adófizetési morálra ” - mondta Dr. Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke. 
 
Hozzátette: a könyvelőknek komoly felelősségük van abban, hogy felhívják a vállalkozások figyelmét az új, kedvező adózási formákra és a jelentősen változó adózási kötelezettségekre is. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy az év végi adóegyetemeken csak a résztvevők 14%-a a könyvelő. Úgy tűnik, hogy az alacsony könyvelési díjakba már nem fér bele a színvonalas továbbképzés, pedig sok esetben komoly adóterheket vehetnének le az ügyfeleik válláról vagy bírságoktól menthetnék meg őket. 
 
Ezt támasztja alá a felmérés eredménye, miszerint bár a könyvelőknek nem tartozik a feladatkörébe a könyvelt vállalkozások adózással kapcsolatos tevékenységének vizsgálata és adózási tanácsadás, 80%-uk mégis ellát ilyen feladatokat is, mert a vállalkozások elvárják tőlük.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra