Minimumadó: inkább a fizetés, mint az ellenõrzés

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az APEH adatai szerint a 336.400 társasági adóbevallás 30 százalékában (100.800) vállalták az adózók, hogy az eredetileg alacsonyabb társasági adó helyett legalább a minimum adóalapnak megfelelõ adót megfizessék; mindössze 3.692 adózó nyilatkozott, hogy nem vállalja a minimumadó megfizetését. E társas vállalkozások ellenõrzésének elõkészítése folyik.


Önadózó Hírlevél – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Minimumadó: inkább a fizetés, mint az ellenõrzésAz egyéni vállalkozói körben alig több mint egy százalék, 2.897 személy nyújtott be nyilatkozatot, nem vállalva még a minimum adóalap megfizetését sem. Az adóhatóság korábbi közlése szerint közülük 1.121 adózót értesített arról, hogy egy éven belül megkezdi nála az ellenõrzést. 

Az APEH ellenõrzési irányelvei szerint az idén kiemelt feladatnak tekinti a jövedelem(nyereség)-minimum alatt vallók, a több éve indokolatlanul veszteségesen mûködõk vizsgálatát. Az ellenõrzések legfontosabb célja, hogy kiszûrjék azokat az adózókat, akikrõl feltételezhetõ, hogy az adózás alól fiktív költségek elszámolásával, illetve bevétel eltitkolásával próbálják kivonni magukat.

A jövedelem(nyereség)-minimum szabályozás 2007. július 1-jén lépett hatályba. Lényege: ha az adózás elõtti eredmény vagy az általános szabályok szerint megállapított adóalap közül a nagyobb érték nem éri el a jövedelem(nyereség)-minimumot - a korrigált bevétel 2 százalékát -, az adózó választhat, hogy a jövedelem(nyereség)-minimum összegét tekinti a társasági adó alapjának, vagy az általános szabályok szerint meghatározott adóalap után fizeti meg az adót.

A vállakozónak, amennyiben nem vállalja a minimumadó megfizetését, ki kell töltenie egy bevalláskiegészítõ nyilatkozatot, amelyben olyan költség-, ráfordítás- és bevételadatairól kell beszámolnia, amelyek nem képezik a bevallás alapját, és számolnia kell azzal, hogy az adóhatóság a nyilatkozat adatainak feldolgozása alapján, kockázatelemzéssel ellenõrzésre választja ki.

A jövedelem(nyereség)-minimum szabályozás bevezetésének indoka az volt, hogy túl nagy a veszteséges adózók száma, túl kevesen fizetnek adót. A 2006. évi adatok alapján 403 ezer mûködõ egyéni vállalkozásból 156 ezer volt veszteséges, nullszaldós, vagy volt kisebb az adóalapja a korrigált bevétel 2 százalékánál, a 435 ezer mûködõ társas vállalkozás közül 180 ezeré.

Az APEH adatai szerint a veszteséget kimutató egyéni vállalkozók száma tavaly egyharmadával csökkent. Míg 2006-ban még 105.170 vállalkozó volt veszteséges, 2007-ben már csak 75.863. Ebben a körben a bevallott veszteség 71,2 milliárd forintról 53,3 milliárd forintra mérséklõdött. A vállalkozói szja-alapba beszámítható bevételek 3 százalékkal növekedtek, az adóalap összességében 1-1,2 milliárd forinttal volt nagyobb az elõzõ évinél.


Forrás: MTI
***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008. szeptembertõl decemberig 4.400,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

LÍZING KÉZIKÖNYV - Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna, Ára: 4.990,-Ft, Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. Megrendelés: info@adonet.hu www.vagyongyarapodas.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra