Minőségi Könyvelők az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásáról

ART

Nyomtatás
Forrás: www.minosegikonyvelok.hu

A Minőségi Könyvelők Klubja Egyesület az alábbi közleményt teszi közzé az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal, ill. a felügyeleti díj bevallásával kapcsolatban:

2012. május 29.-én hivatalos levélben fordultunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz, mert több ponton aggályosnak találtuk az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatos szabályozást. Jelen közleményünkben foglaljuk össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz intézett levelünk főbb pontjait.

Észrevételeink:

I.

A jelenleg hatályos szabályozás jelentős különbséget tesz az élelmiszerlánc-felügyeleti díj fizetési kötelezettség alá tartozó tevékenységet végző vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti díjára vonatkozóan aszerint, hogy a vállalkozás milyen vállalkozási formában működik. Hátrányos megkülönböztetést tartalmaz a jelenlegi előírás a társas vállalkozásokra vonatkozóan, hiszen ebben az esetben az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat a nettó árbevétel, míg egyéni vállalkozók esetében a jövedelem alapján kell kiszámítani.

II.

A jelenlegi szabályozás értelmében a felügyeleti díjat kizárólag banki átutalással lehet teljesíteni, és az erről szóló bevallást is csak a bankszámlaszám kitöltésével lehet beküldeni. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal érintett vállalkozások között számtalan vállalkozás alanyi ÁFA mentes adózási formát választ (különösen a lakosság felé történő szolgáltatók közül). Emiatt ezeket a vállalkozásokat nem kötelezi semmilyen jogszabály bankszámla vezetésére, a különböző adó- és járulékfizetési kötelezettségeket is csekkes befizetéssel teljesíti. Így véleményünk szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól sem várható el a „bankszámlanyitási kényszer”, hanem biztosítani kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal gyakorlatával összhangban a nem átutalással történő fizetési módot is.

III.

Kérjük, hogy a jelenlegi, 2012. május 31.-i bevallási határidőt minimum 30 nappal hosszabbítsák meg, vagy a később beküldött bevallások tekintetében – türelmi időt adva az adózóknak – tekintsenek el mindennemű jogkövetkezmények alkalmazásától.

Ennek okai:
-         a bevallás benyújtásához szükséges meghatalmazás (amennyiben például könyvelő végzi a bevallás benyújtását) olyan kötelező jellegű adatokat tartalmaz – például a meghatalmazó e-mail címe –, meghatalmazottra vonatkozó személyes információk, 2 tanúval történő hitelesítés, mely miatt a meghatalmazás kitöltése időigényes.
-         a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ügyfélszolgálatával kapcsolatos tapasztalataink alapján megállapítható, hogy az adózók/bevallást kitöltők telefonos és e-mailben történő, élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatos észrevételeiket, kérdéseiket nem tudják időben és egyértelműen megválaszolni.
-         a sokak számára teljesen új ügyintézési rendszer alapján előírt, bevallási kötelezettség pontos teljesítése jelentős idő- és energiaráfordítással jár. Ez a kötelezettség véleményünk szerint a szintén erre az időpontra előírt társas vállalkozásokat érintő jelentős egyéb kötelezettségek egybeesése miatt – úm.: társasági- és iparűzési adó bevallás, beszámolók elkészítése és közzététele – nem teljesíthető kellő körültekintéssel, különösen azért, mert az ügyben való széles körű tájékoztatás, az érintett vállalkozások időben történő felkészítése véleményünk szerint nem történt meg.

Minőségi Könyvelők Klubja Egyesület
www.minosegikonyvelok.hu
 

***

A szervezet weboldalán olvasható tájékoztató szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012. június 30-ig – mulasztási bírság kivetése nélkül – elfogadja az élelmiszerlánc-felügyeleti díj kapcsán beküldött bevallásokat, illetve ugyanezen időpontig lehetőséget biztosít a már beküldött bevallások módosítására is.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra