Mintegy 5 százalékkal csökkentek az adóbevételek

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Mintegy 5 százalékkal csökkentek az APEH által kezelt államháztartási bevételek tavaly az elõzõ évihez képest, amiben a gazdasági válság mellett szerepet játszott az adóterhelés szerkezetének évközi átalakítása is.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Mintegy 5 százalékkal csökkentek az adóbevételek

Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH) adójellegû bevételei 2009-ben - a magánnyugdíjpénztárak részére beszedett 354,5 milliárd forinton túl - 8.341 milliárd forintot tettek ki, ami az államháztartás adójellegû bevételeinek 81 százaléka - közölte az adóhatóság hétfõn az MTI-vel.

A kiemelt adókból és járulékokból tavaly 5,1 százalékkal - 429,7 milliárd forinttal - kevesebb bevétel folyt be, mint az elõzõ évben. A mérséklõdés az APEH szerint döntõen a gazdasági válság és az évközi adópolitikai intézkedések hatásait jelzi.

A nettó személyi jövedelemadó bevétel tavaly mintegy 1.874,2 milliárd forint volt, 124,6 milliárd forinttal alacsonyabb a 2008. évinél, ami a válság miatti kedvezõtlen munkaerõpiaci folyamatok és a jogszabályváltozásokból eredõ bevételkiesés következménye.

Az általános forgalmi adóból tavaly 2.168,5 milliárd forint nettó bevétel származott, ami 2,6 százalékkal - 54,4 milliárd forinttal - haladja meg a 2008. évi bevételt. Az eredmény annak tulajdonítható, hogy a befizetések kisebb mértékben estek vissza, mint a visszaigénylések, másrészt a kulcs változásának hatása - aszimmetrikusan - elõször a fizetendõ adó emelkedésében jelentkezik.

A gazdasági válság hatása legélesebben a társasági adóból származó bevételekben tükrözõdik: a 2009. évi nettó 385,5 milliárd forint több mint 20 százalékkal, közel 102 milliárd forinttal maradt el az elõzõ évitõl.

Az egyszerûsített vállalkozói adó (eva) bevétele - a bázissal azonos adókulcs mellett is 166,5 milliárdról 169,7 milliárd forintra növekedett.

Az APEH számláin megjelenõ társadalombiztosítási járulékból az elõzõ évhez viszonyítva 198,7 milliárd forinttal kevesebb, összesen 2.993 milliárd forint bevétel képzõdött. A visszaesésben a reálgazdasági folyamatok mellett a 2009. július 1-jétõl hatályos kedvezményes járulékkulcs bevezetése is közrejátszott.

Mérséklõdtek az illetékbevételek is, annak ellenére, hogy az elõzõ évhez képest közel 25 százalékkal több (összesen mintegy 1,2 millió darab) illeték fizetési meghagyást bocsátottak ki.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra