Mire figyeljünk a próbaidõnél?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Gyakran alkalmazott eset, hogy egy új munkaviszony létesítésekor a felek próbaidõt kötnek ki. Ez az idõszak ad lehetõséget mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak arra, hogy a munkavégzés során egymás elképzeléseit, hozzáállását, munkavégzési körülményeit megismerhessék. A próbaidõnek is megvannak azonban a szigorú szabályai, melyet a munkáltatónak pontosan kell ismernie. És melyek ezek? Lássuk!

_______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján + Heti Online hírlevél. Elõfizetési  díj  2009. évre szeptembertõl decemberig: 5.040,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  Önadózó elektronikus bemutató szám letöltése itt.

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_______________________________________

Mire figyeljünk a próbaidõnél?

A próbaidõ lényege az, hogy ezalatt bármelyik fél, tehát mind a munkáltató, mind a munkavállaló indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. Vagyis nincs felmondási idõ, felmondási idõre járó átlagkereset, vagy éppen felmondási tilalom vagy végkielégítés sem. Tehát nem jelent felmondási védelmet a betegség miatti keresõképtelenség, a terhesség, szülési szabadság, vagy éppen a közeli hozzátartozó otthoni ápolása.

A próbaidõ idõtartama fõszabályszerûen 30 nap, azonban ettõl a felek közös megegyezésükkel eltérhetnek. Mind hosszabb, mind rövidebb idõben megállapodhatnak, de a 3 hónapot nem haladhatják meg. A próbaidõt meghosszabbítani sem szabad! Ettõl érvényesen eltérni nem lehet! Ha a felek kifejezetten nem állapodtak meg az idõtartamban, akkor a törvényben foglalt 30 nap lesz az irányadó.

Kikötésére a következõ szabályok vonatkoznak:

Csak és kizárólag a munkaszerzõdés megkötésekor és írásban köthetõ ki, tehát például utólag, mondjuk a munkába állást követõ napon nem lehet róla érvényesen rendelkezni, de nem lehet kikötni próbaidõt a munkaszerzõdés módosításakor sem. Próbaidõnek helye lehet határozott és határozatlan idõtartamú munkaszerzõdések esetében is.

Közalkalmazottak esetében, például a tanároknál kicsit eltérõ a próbaidõre vonatkozó szabályozás. Az egyik lényeges különbség, hogy esetükben fõ szabály szerint kötelezõ 3 hónapos próbaidõt kikötni. Természetesen vannak jogszabályban meghatározott kivételek ez alól. Ugyancsak eltérést jelent, hogy a próbaidõ maximális idõtartama 4 hónap lehet.

Közszolgálati jogviszonyban, vagyis a köztisztviselõknél is fõ szabály alapján kötelezõ a 3 hónapos próbaidõ. Ennek maximális idõtartama azonban már 6 hónap lehet. Az azonban itt is változatlan, akár csak a munkaviszonynál, illetve a közalkalmazottaknál, hogy a próbaidõ alatt azonnali hatállyal és indoklás nélkül megszüntethetõ a jogviszony bármelyik fél részérõl.

Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
tel/fax: 06-1-266-6621
web: www.kocsis-iroda.hu
e-mail: info@kocsis-iroda.hu

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató (demo) CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra