Mit kell tudnunk a folyószámla kivonatok kiküldéséről

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV | Szerző: Csordás Erzsébet

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan 2012. július 20. - október 31. között a Nemzeti Adó és Vámhivatal ismét postázza a folyószámla-kivonatokat adózóink részére. A folyószámlákkal egyidejűleg kerülnek kiküldésre a nettó pótlékértesítők.

Miről szól a nettó késedelmi pótlékértesítő?
 
Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékességtől a megfizetés napjáig késedelmi pótlékot kell fizetni. A napi pótlék mértéke minden naptári nap után a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.
 
Nettó késedelmi pótléknak a 2011. január 1. - december 31-ig terjedő időszakra, egy összegben felszámításra kerülő pótlékot nevezzük. A 2011. évi nettó késedelmi pótlékot az adófolyószámlákon 2012. november 15-i esedékességi dátummal könyvelődik, ami azt jelenti, hogy eddig az időpontig kell megfizetni azt.
 
 
 
Kik kapnak folyószámla kivonatot?
 
Papír alapú folyószámla-kivonat, illetőleg pótlékértesítő csak olyan nem elektronikus bevalló számara kerül postai úton kiküldésre, akinek van a folyószámlán 2011. december 31-én legalább egy adónemen 1.000 forintos értékhatárt elérő/meghaladó hátraléka, vagy túlfizetése, vagy 2011. évre vonatkozóan nettó késedelmi pótlékfizetési kötelezettsége van.
 
A pótlékkal érintett elektronikus bevallók (akinek van 2012. január 1. és 2012. június 25. között legalább egy esetben elektronikusan beküldött bármilyen fajta bevallása) a 2011. évi pótlékkal való érintettségüket az internetes lekérdező felületen 2012. augusztus 6-tól lekérdezhetik.
 
 
 
Hogyan fizethetjük meg a folyószámlán mutatkozó tartozásunkat?
 
A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózók befizetéseiket csekken teljesíthetik, mely beszerezhető az adóhatóság ügyfélszolgálatain. Amennyiben Ön internet közelében van, akkor lehetősége van csekkigénylő űrlap letöltésére a honlapon a Letöltések-egyéb / Adatlapok, igazolások, meghatalmazás-minták menüpont alatt „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez”).
 
Magánszemély adózóinknak lehetősége van lakossági folyószámláról átutalással vagy az arra kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával teljesíteni a befizetéseiket.
 
 
 
Mi a teendő, ha nem értünk egyet a folyószámlán szereplő adatokkal?
 
A felszámított késedelmi pótlékkal (illetve a folyószámlán könyvelt tételekkel) kapcsolatosan észrevétel nyújtható be. Az „Észrevétel folyószámla-kivonatra” elnevezésű nyomtatvány letölthető a NAV internetes portáljáról a Letöltések-egyéb / Adatlapok, igazolások, meghatalmazás-minták menüpont alatt a „Folyószámla-kivonatra észrevétel” címen.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra